NVA autismeweek van 1 t/m 8 april 2017 

NVA autismeweek van 1 t/m 8 april 2017 

Met voorstellingen van 'Life, Animated'.

Van 1 tot en met 8 april staat Nederland stil bij autisme. Gedurende deze week zullen er overal in het land activiteiten rondom autisme georganiseerd worden. 

De Verenigde Naties hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag, een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Het AutismeFonds en de Nederlandse Vereniging voor Autisme hebben die dag aangegrepen om de Nederlandse Autismeweek te organiseren. Tijdens deze week worden in het hele land activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor autisme.

Filmvoorstellingen van Life, Animated zijn onderdeel van het programma. Alle evenementen in het kader van de Autismeweek staan online op www.autismeweek.nl.

In Life, Animated ontmoeten we Owen Suskind. Een energiek, praatgraag jochie, dat op z'n derde plots ophoudt met spreken. Autisme doet hem afglijden in een zwijgzame eigen wereld. De volgende vier jaar reageert Owen maar op één ding: Disney-films. 

Op een dag besluit zijn vader met een handpop van Iago, de brutale papegaai uit Alladin, aan z'n zoontje te vragen "Hoe is het nou om jou te zijn?" En uit het niks krijgt hij direct een antwoord van Owen, de letterlijke dialoog uit de film Aladdin. Vanaf dat moment besluiten de ouders met hem te communiceren aan de hand van zijn geliefde Disney-films. 

Met behulp van beelden uit het familiearchief en een serie prachtige animaties, gebaseerd op Owens eigen tekeningen uit zijn jeugd, schetst regisseur Roger Ross Williams een ontroerend portret. We zien hoe het Owen lukt zijn diploma te halen, een liefdesrelatie te beginnen en uiteindelijk zelfstandig te gaan wonen. Een hartverwarmend verhaal, genomineerd voor een Oscar® en winnaar van de Sundance Beste Documentaire Award 2016. Lees hier de recensie van Filmtotaal.



NieuwsFilm

meest populair