Blu-ray

Blu-Ray Review: Fantastic Beasts and Where to Find Them

Start van de vijfluik!

door Bram de Groot om 13:55 in Blu-ray
Regie: David Yates | Cast: Eddie Redmayne (Newt Scamander), Katherine Waterston (Porpentina Goldstein), Dan Fogler (Jacob Kowalski), Alison Sudol (Queenie Goldstein), Colin Farrell (Percival Graves), Carmen Ejogo (President Seraphina Picquery), Samantha Morton (Mary Lou Barebone), Ezra Miller (Credence Barebone), Johnny Depp (Gellert Grindelwald), Jon Voight (Henry Shaw Sr.), Ron Perlman (Gnarlack) e.a. | Speelduur: 132 minuten | Bioscooprelease: 16.11.2016 | Recensie FT: 4 sterren

Nadat David Yates een paar maanden eerder nog de matig ontvangen Tarzan-film had opgeleverd, verscheen in november de eerste Harry Potter-prequelfilm: Fantastic Beasts and Where to Find Them. Dit keer met een volwassenere insteek, zodat de opgegroeide Potter-fans ook aangesproken zouden worden. De ontvangst van de film met Eddie Redmayne als het personage Newt Scamander bleek prima en Fantastic Beasts nr. 1 deed het met een opbrengst van $813,2 miljoen bijzonder netjes aan de wereldwijde bioscoopkassa's.

In het $180 miljoen kostende Fantastic Beasts and Where to Find Them (FT Stercijfer = 6,9) volgt de kijker de magie-zoöloog Newt Scamander. Newt heeft net zijn wereldwijde excursie voor het vinden en vastleggen van een bijzondere collectie fabeldieren afgerond. Tijdens een tussenstop in New York loopt alles uit de hand wanneer een paar fabeldieren uit zijn magische koffer weten te ontsnappen, die wel eens problemen zouden kunnen veroorzaken voor zowel de tovenaars- als de Dreuzelwereld.

Warner Home Video bracht Fantastic Beasts and Where to Find Them onlangs uit op Blu-ray schijf, uiteraard met het nodige bonusmateriaal. Hieronder een blik op de schijf.


Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: maart 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos (Dolby TrueHD compatible) en DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | EAN: 5051888227541 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | 3D Blu-ray | Met dank aan: Warner Home Video

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Fantastic Beasts and Where to Find Them zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase, met daaronheen een vergelijkbare sleeve. In de hoes tref je ook een code aan voor de digitale HD-versie. Bij het opstarten van de Blu-ray schijf zie je het logo van Warner Bros., waarna gelijk het hoofdmenu volgt voor de instellingen, de extra's en de play-button.

Beeld

Het beeld ziet er doorgaans goed uit, met sfeervol kleurgebruik en een prima scherpte. De beelden op afstand lijken zo nu en dan net niet scherp genoeg, maar heel opvallend is dit niet. Wat meer opvalt zijn de niet altijd even overtuigende visuele effecten. Soms behalen deze niet altijd het topniveau. Dit is vooral te merken bij sommige "fantastic beasts". Dit heeft uiteraard weinig te maken met de doorgaans prima HD-beeldkwaliteit van deze Blu-ray uitgave. Ook de donkere scènes behouden de kwaliteit door de details voldoende weer te geven.

Geluid

Het geluid wordt aangeleverd in twee tracks, namelijk een Dolby Atmos en DTS-HD 5.1 track. De Atmos track is ook "Dolby TrueHD compatible" en dat zal de geluidsfan tevreden stemmen. De track doet het ook zeer goed, met vol en pakkend geluid en veel surround effecten. Uiteraard is dit te horen tijdens de actiescènes, maar er zijn ook veel omgevingsgeluiden vanaf bijvoorbeeld de drukke straat waarneembaar. Ook voor James Newton Howards muzikale ondersteuning mag het volume net iets harder. Technisch is de schijf dus helemaal in orde.

Bonusmateriaal

Before Harry Potter: A New Era of Magic Begins: De belangrijkste hoofdrolspelers en onder meer schrijfster Rowling en regisseur Yates worden geïnterviewd over de realisatie van dit nieuwe hoofdstuk in de Harry Potter-wereld. Het geheel duurt een kwartier en er worden leuke details gegeven, maar veel komt bekend voor. Zeker als je het nieuws rond de film een beetje gevolgd hebt.

Characters: Een verzameling snelle featurettes over de personages, aangeduid met de titels The Magizoologist, The Goldstein Sisters, The No-Maj Baker, The New Salemers en The President and the Auror. De gebruikelijke gezichten, waaronder uiteraard ook de acteurs in kwestie komen aan het woord.

Creatures: Aardige featurettes over de belangrijkste fantasierijke beesten in de film. Er is een algemene video (Meet the Fantastic Beasts) en specifieke video's over Bowtruckle, Demiguise, Erumpent, Niffler, Occamy en uiteraard Thunderbird. Naast Yates en Rowling komen ook concept-artists en effect-specialisten aan het woord.

Design: De film besteedt veel aandacht aan de setting. In deze verzameling featurettes wordt er kort ingezoomd op verschillende sets. De featurettes heten Shaping the World of Fantastic Beasts, New York City, MACUSA, Newt's Magical Case, The Shaw Banquet en The Blind Pig. Uiteraard erg aardig aangezien er ook details worden benoemd die de gemiddelde kijker zal missen.

Deleted scenes: Een reeks verwijderde scènes die in totaal zo'n 14 minuten duren. De scènes zijn visueel bijna afgerond en zeker het kijken waard.

Een prima schijf van nieuwe Potter-magie

De eerste Fantastic Beasts pakt prima uit en de Potter-fans zullen ongetwijfeld smullen van de herkenbare sfeer en magie. Warner Bros. heeft ondertussen onthuld dat er maar liefst vier vervolgen uitkomen, waarvan de eerste in november 2018 verschijnt. In die film, opnieuw geregisseerd door Yates, is er een grotere rol voor Johnny Depp. De Blu-ray uitgave van het eerste deel is prima, met uitstekend beeld en geluid en een mooie reeks extra's.5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Jammer van de lelijke hoes.

MattTheMedic

Avatar

De hoes was eerst het originele poster. Naar mijn mening was deze mooier dan die nu gebruikt is. Ik had bij meerdere scenes inderdaad ook het gevoel dat de CGI niet helemaal on point was terwijl die bij Deathly Hallows nog zo goed was. Verder voor het grooste deel fantastische film.

Mav Damian

Avatar

Goede film maar alleen jammer van het eindfinale.

Chrischzz

Avatar

Ik kon geen prettige binding krijgen met Scamander.. Vond hem maar een sulletje die desondanks zijn waardevolle verzameling beestjes er maar nochalant mee omging. waardoor ik de film niet echt geweldig kon vinden. Vooral het eerste stuk kon ik niet echt makkelijk door heen komen.

NieuwsFilm

meest populair