Featured

Alles over 'Get Out'

De eerste film van Jordan Peele is een megahit, en ook nog eens ongelofelijk goed ontvangen.

door Jim Pedd om 21:54 in Featured
Bijna unaniem positief ontvangen, zo kunnen we de film die we deze week uitlichten prima omschrijven. Get Out scoort op RottenTomatoes een rating van maar liefst 99 procent en dat is een behoorlijke prestatie. Get Out draait vanaf donderdag in de bioscoop. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, kan bekijk dan hier onze maandtips.

Get Out

Regie: Jordan Peele | Cast: Daniel Kaluuya (Chris Washington), Allison Williams (Rose Armitage), Catherine Keener (Missy Armitage), Bradley Whitford (Dean Armitage), Caleb Landry Jones (Jeremy Armitage) e.a. | Scenario: Jordan Peele | Speelduur: 104 minuten | Genres: Horror, Mysterie | Kijkwijzer: 16

Chris (Kaluuya) een Afro-Amerikaanse jongen, reist met zijn blanke vriendin Rose (Williams) naar het zuidelijk gelegen landgoed van haar familie om kennis te maken met haar ouders Missy (Keener) en Dean (Whitford). Aanvankelijk denkt Chris dat het overdreven vriendelijke gedrag van de familie de manier is waarop zij omgaan met het feit dat hun dochter een donkere vriend heeft. Hij doet een serie vreemde ontdekkingen en komt er achter dat er een duistere reden is waarom hij uitgenodigd werd.

Inspiratiebron

Met Get Out wil Jordan Peele spelen met de verwachtingen van het publiek. "Een groot deel van het uitgangspunt van Get Out is dat als een blank meisje een zwarte jongen thuisbrengt, ze niet heeft nagedacht over de sociale consequenties daarvan. Ze neemt aan dat haar familie het allemaal prima vindt. Dat blijkt het geval, maar er blijken andere dingen te spelen, die we beginnen te zien als deel van een sinistere ontwikkeling."

Die ontwikkeling ontvouwen zich vrij langzaam. "Het idee was om ervoor te zorgen dat niets zo snel zou gebeuren, dat we niet langer zouden geloven dat de personages in die situatie zouden blijven. Het element dat ertoe leidt dat Chris een slecht gevoel begint te krijgen, is als hij het hulpje ontmoet. Dan ontdekt hij dat er iets niet klopt en dat het geheel anders is dan hij had gedacht."

Eerste reacties

We schreven het al: Get Out scoort een percentage van 99 procent op RottenTomatoes. Daar heeft de film gemiddeld een 8,3 en schrijven recensenten dat het een grappige, maar enge film is die stemt tot nadenken. En dat doet die heel effectief. Alle lof voor Jordan Peele dus.

Box office prestaties

Op moment van schrijven staat Get Out, met zijn budget van 4,5 miljoen dollar, alleen al in de Verenigde Staten op 162 miljoen dollar. De film is dus een megahit, maar de vraag is of die dat buiten de Verenigde Staten kan herhalen. Een deel van het internationale publiek zal natuurlijk wel nieuwsgierig zijn geworden door die positieve berichten uit Amerika, maar of dat genoeg is voor een breed succes is even de vraag. Eveneens op moment van schrijven, had de film al in twintig landen gedraaid en doet die het bovenal in het Verenigd Koninkrijk goed (met een verdienste van 8,2 miljoen dollar).

Trivia

In slechts 28 dagen tijd opgenomen. | De film is gebaseerd op een stand-up komedieshow van Eddie Murphy. Daarin vertelt Murphy over hoe hij de ouders van zijn blanke vriendin ontmoet. | Het regiedebuut van Jordan Peele.0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair