Jamie Foxx' nep-gebarentaal valt slecht in de smaak bij dove bekendheden

Jamie Foxx' nep-gebarentaal valt slecht in de smaak bij dove bekendheden

De grap van de acteur werd niet op prijs gesteld.

Om het nieuwe programma Beat Shazam te promoten waarin Jamie Foxx als gastheer fungeert, bezocht de acteur The Tonight Show met Jimmy Fallon. Tijdens de uitzending maakte de 49-jarige Amerikaan een grap die niet bij iedereen positief is aangekomen.

Net voordat de reclame zou komen, en Fallon aankondigde dat er nog meer op het programma stond, begon Foxx opeens met zijn handen te zwaaien. Alsof hij iets trachtte te zeggen in gebarentaal. De spontane uiting schoot echter in de verkeerde keelgaten van dove bekendheden Marlee Matlin (51 jaar) en Nyle DiMarco (28 jaar). Vooral de laatstgenoemde, een dove-activist, vond het maar niets. Zie de clip hieronder.



Na de uitzending van The Tonight Show plaatste DiMarco het volgende op Twitter jegens Foxx: "Het is buitengewoon respectloos om een gebarentaal te verzinnen. Alles is klinkklare onzin." Later schreef hij aan Fallon: "Waarom is dit toegestaan? Waar is de culturele kwetsbaarheid? Het is geen komedie als je anderen belachelijk maakt."

Het mannelijke model nam achteraf ook de tijd om zijn ontevredenheid verder toe te lichten middels een brief. Daarin begint hij te melden dat Foxx' gedrag niet acceptabel is. "We maken simpelweg geen grappen ten koste van andere culturen, zeker niet die met een geschiedenis waarin ze gekleineerd worden. Wanneer we dit doen neemt de vooruitgang een stap terug."

Matlin schaarde zich achter hem en schreef aan Foxx via Twitter: "Ik wil je graag gebarentaal lessen geven, zodat je grappiger kan zijn."

NieuwsFilm

meest populair