Algemeen

Regisseur 'Death Note' reageert op kritiek

Hij vindt het maar onzin, het commentaar op zijn film.

door Jim Pedd om 14:51 in Algemeen
Later dit jaar verschijnt op Netflix een live-action versie van de beroemde manga en anime Death Note. Er is behoorlijk wat kritiek op die verfilming. Dat komt omdat de hoofdpersonen gespeeld worden door blanke acteurs, terwijl het bronmateriaal toch echt Japans is. Regisseur Adam Wingard reageert nu op de kritiek.

De regisseur claimt op Twitter dat zijn verfilming een nieuwe versie van het origineel is. Dat gaf hem de vrijheid de film in de Verenigde Staten te situeren in plaats van in Tokyo. En dat maakte het voor hem mogelijk de hoofdpersoon (Nat Wolff) door een blanke man te laten spelen in plaats van een Japanse man.

Whitewashing is al langer een ding in Hollywood. Ghost in the Shell is een recent voorbeeld van een film die flopte, waarbij Aziatische hoofdpersonen vervangen warden door blanke acteurs. Maar ook Iron Fist, de Netflix-serie, kreeg soortgelijke kritiek te verduren omdat acteur Finn Jones[ gecast werd in de hoofdrol van een traditioneel Aziatisch personage.

De beslissing van Wingard om zijn film met deze woorden te verdedigen kan dan ook wel eens controversieel worden onder de fans van de anime. Vanaf 25 augusuts is de film op Netflix te zien.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ang3l

Avatar

Wait, whut? Ironfist is geen traditioneel Aziatisch personage :D Als je dan whitewashing gaat roepen, doe het dan naar de comic en niet naar de verfilming van die comic.

Sowieso doen mangas zelf veel aan whitewashing, met hun blonde aziaten en blauwe ogen. Werd ook op straat gevraagd daar wat ze in Japan daar zelf van vinden: het boeide ze geen ene reet,

Lady A

Avatar

Je zou nu wel verwachten dat ze beter weten......

Master Of Films

Avatar

Het is dus een Amerikaanse remake, net zoals The Departed en Ghost in the Shell.

Trouwens een ander heel mooi voorbeeld is Edge of Tomorrow Live Die Repeat. Die film was gebaseerd op het boek en Manga All You Need Is Kill. Keiji Kiriya is vervangen door de Amerikaan William Cage (Tom Cruise). De film was aangepast, ook van locatie.

Werd ook op straat gevraagd daar wat ze in Japan daar zelf van vinden: het boeide ze geen ene reet,
Wat al eerder bewezen was met Ghost in the Shell. De Japanse mensen op straat vonden het geweldig dat ScarJo The Major ging spelen.

Prince John

Avatar

Whitewashing komt vandaag zowat voor in elke film, zijn tientallen voorbeelden. Ik heb er persoonlijk niet zo'n probleem mee (tenzij de film zich afspeelt in een Aziatisch land of het personage zelf een Aziaat moet spelen/voorstellen), zolang de film maar goed is hoor je mij niet (zo snel) klagen.

Frietgezicht

Avatar

Ach idd,The Departed is overladen met positieve reacties en had weinig tot geen last van dit gezeik.


Laat die Chinezen zich maar druk maken om andere dingen in hun cultuur zoals levende ezels voeren aan tijgers in een dierentuin. En anderen culturen hebben ook zat gebreken in eigen land die een stuk erger zijn.

Shifty777

Avatar

Dat gezeur is toch ook om moe van te worden. Als ze een herverfilming doen van een Scandinavische film, hoor je toch ook niemand zeuren dat de acteurs niet Scandinavisch zijn.

Master Of Films

Avatar

Shifty777 "Als ze een herverfilming doen van een Scandinavische film, hoor je toch ook niemand zeuren dat de acteurs niet Scandinavisch zijn."
Ware het niet dat de meeste Scandinavische mensen zo blank zijn als het maar kan. Je kan b.v. The Girl with the Dragon Tattoo van Fincher dan ook geen whitewashing noemen. :P

Het gaat echt puur om de "rassen".

Veelal worden Mickey Rooney als Japanner in Breakfast at Tiffany's, Laurence Olivier als de Moor in Othello en Alec Guinness als Faisal in Lawrence of Arabia erbij gehaald als vorm van whitewashing.

Mav Damian

Avatar

Tja whitewashing bestaat al langer dan vandaag, maar het gebeurt ook andersom.

Sunspot

Avatar

Haha, die clown of zo is wel vet gedaan

aintiastinker

Avatar

En alle kritiek dat de trailer totaal niet de sfeer en uitstraling van Death Note heeft? Heeft hij daar ook antwoord op?

Ang3l

Avatar


Frietgezicht
Avatar • 07.06.2017 15:45
Ach idd,The Departed is overladen met positieve reacties en had weinig tot geen last van dit gezeik.


Laat die Chinezen zich maar druk maken om andere dingen in hun cultuur zoals levende ezels voeren aan tijgers in een dierentuin. En anderen culturen hebben ook zat gebreken in eigen land die een stuk erger zijn.


Japanners. We hebben t hier over Japanners.

Shifty777

Avatar

Snap ik Master of Films, maar daar verschil tussen maken, kan je ook weer racisme noemen. Daarbij is het ook weer wat anders of je de setting van het verhaal of de afkomst van personages verplaatst, of dat je een blanke man een Chinees laat spelen, bij wijze van.

Master Of Films

Avatar

Shifty777 "Snap ik Master of Films, maar daar verschil tussen maken, kan je ook weer racisme noemen."
Maar whitewashing wordt voor vele wel gezien als een vorm van racisme.

Shifty777 "Daarbij is het ook weer wat anders of je de setting van het verhaal of de afkomst van personages verplaatst, of dat je een blanke man een Chinees laat spelen, bij wijze van."
Hoezo anders. Beide zijn een vorm van whitewashing. Zo zien (enkele) personen dat nou eenmaal.
Van Zweden naar US is veel meer geaccepteerd, dan Japan naar US. Krijg je zo'n wereld setting te maken, dan veranderd 9 van de 10 keer ook het hoodpersonage waarbij voorbeelden Death Note & Edge of Tomorrow.

Ed Crane

Avatar

Ik vond het zo vreemd bij Ghost In The Shell dat mensen gingen klagen dat (het lichaam van) het personage veranderd was naar een blank iemand omdat het een Japans iemand zou moeten zijn zoals in de strip/ anime, maar dat blijkbaar dan wel voor hun elke Aziaat volstaan had voor een Japanse.

nieuwslaatste nieuws

meest populair