Blu-ray recensie: 'The Great Wall'

Blu-ray recensie: 'The Great Wall'

Geweldige uitgave van een prima pulpfilm.

Regie: Zhang Yimou | Cast: Matt Damon (William), Tian Jing (Commander Lin Mae), Willem Dafoe (Ballard), Andy Lau (Strategist Wang), Pedro Pascal (Tovar) e.a. |Release: 2 februari 2017 | Speelduur: 103 minuten
Regisseur Zhang Yimou staat bekend om visueel spektakel en dat is precies wat hij voor ogen had met fantasy-film The Great Wall. De regisseur kreeg het grootste budget ooit ter beschikking voor een film die in China werd opgenomen en leverde een echte pulpfilm af. Geen kritisch succes, maar wel prima popcornvermaak.

The Great Wall wordt verteld vanuit het perspectief van twee huurlingen, William (Damon) en Tovar (Pascal), die in China op zoek zijn naar buskruit. In plaats daarvan treffen ze de Grote Muur aan, die gebouwd blijkt te zijn om een bovennatuurlijke bedreiging tegen te houden. En op het moment dat zij aankomen, begint de eerste aanvalsgolf...

De nieuwste film van van Yimou was kritisch niet bepaald een succes en scoort op RottenTomatoes een 4,9. Slechts 35 procent van de critici kon genieten van de film. Hij is volgens hen niet zo opwindend als had gekund. Bij het publiek doet de film het iets beter en staat op de IMDb gemiddeld op een 6,0.

Wat de box office opbrengst betreft, deed de film het net niet goed genoeg. Met een productiebudget van 150 miljoen dollar, haalde Yimou wereldwijd - tot nu toe - 332 miljoen dollar op. Dat kan nog iets meer worden, al zal het niet veel zijn. Het verlies voor de filmstudio's - Universal Pictures, Legendary Entertainment, China Film Group en Le Vision Pictures, komt uit op bijna 10 miljoen dollar per studio.

Bekijk de afbeelding
Media: 1x Blu-ray | Video: 2.40:1 | Audio: Dolby Atmos: Engels, Frans, Duits; Dolby Digital 5.1: Spaans, Italiaans | Ondertiteling: Nederlands, Engels, Spaans, Frans, Duits & meer | Retail release: 31 mei 2017 | EAN: 5-053083-108397 | Met dank aan: Universal Pictures
The Great Wall wordt aangeleverd in een standaard Blu-ray keepcase., Voorop zien we een poster met de vijf hoofdpersonen, waarbij Matt Damon de centrale figuur is. Kijk je achterop, tref je een synopsis aan, informatie over de extra's op de uitgave en de gebruikelijke technische details. Overigens staat er ook een klein typefoutje bij de categorieën 'audio' en 'ondertiteling'. Daar staat Fançais in plaats van Français.

Beeldkwaliteit & audio

Wat beelden en audio betreft is deze Blu-ray uitgave fantastisch. The Great Wall levert precies wat je mag verwachten van Yimou: visueel spektakel. De kleuren zijn fel, maar geven het geheel daardoor een mooi effect. Dat komt ook op Blu-ray goed tot zijn recht, waarbij zwart altijd echt zwart is. Details zijn verder scherp, waarbij je de kleinste dingen kunt zien, waaronder zelfs de kleinste haartjes op bijvoorbeeld de huid van hoofdrolspelers. Veel gedetailleerder dan dit krijg je het in elk geval niet.

Er is verder gekozen voor een Dolby Atmos track en het is natuurlijk een goede. Daar leent dit soort fantasyspektakel zich wel voor. Sommige momenten komen geluidseffecten van alle kanten en word je ook echt meegesleept in het avontuur. Een top uitgave dus als het aankomt op geluid en beeld.

Extra's

Er zitten zo'n dertig minuten aan extra's op deze uitgave. Allereerst zijn er zeven minuten aan Deleted and Extended Scenes, die onder meer extra beelden van de veldslagen laten zien. Matt Damon in China laat zien hoe de acteur het maken van een film in China beleefd heeft.

Ook is er de featurette Working with Director Zhang Yimou, waarin cast en crew gedurende drie minuten heel positief zijn over de Chinese regisseur. Dat hij veel visuele effecten gebruikte wordt des te duidelijker in The Great Wall Visual Effects, die drie minuten duurt en kijkt naar de belangrijkste effecten van de film.

Man vs. Monster duurt tien minuten en is daarmee een van de langste extra's en kijkt naar de drie belangrijkste veldslagen in de film. Dan is er Weapons of War, dat kijkt naar de wapens die gebruikt zijn en de Chinese muur zelf en tot slot is er nog Designing a Spectacular World waarin gesproken wordt over de inspiratiebronnen voor grootschalige scènes.

Geweldige uitgave van een prima pulpfilm

Goed, critici waren niet laaiend enthousiast over The Great Wall. Maar als pulp is het een prima film om op een vrijdagavond te kijken met een bak popcorn op je schoot. Het helpt daarbij dat er gekozen is voor een erg goede Blu-ray uitgave, met vooral erg hoogwaardige video en audio. De extra's zijn wat minder interessant, maar alsnog een prima toevoeging. De UV-kopie is verder nog een mooie laatste extra.



NieuwsFilm

meest populair