Floppen 'The Mummy' kan wel 95 miljoen dollar kosten

Floppen 'The Mummy' kan wel 95 miljoen dollar kosten

Allemaal de schuld van Tom Cruise?

Er is heel wat te doen rond het floppen van Tom Cruise-vehikel The Mummy. De hele toekomst van het Dark Universe komt daardoor in het geding en op dit moment is men druk bezig met vingerwijzen. Afgezien van wie de schuldige is van het floppen, telt vooral de financiële schade en die lijkt groot te worden.

Bronnen van Deadline stellen dat The Mummy veel meer gekost heeft dan de eerder gemelde 125 miljoen dollar. De productiekosten zouden uiteindelijk op een gigantische 195 miljoen dollar geëindigd zijn. Dan zijn er nog de marketingkosten, van dik 150 miljoen dollar, waarmee de totale investering van de studio maar liefst 345 miljoen dollar is.

De film zou wereldwijd lang niet genoeg omzetten om winstgevend te zijn voor Universal. Zo krijgt de studio in de Verenigde Staten bijna vijftig procent van de omzet die een bioscoop draait, maar in andere landen veel minder. Zo krijgt men in China maar 25 procent van de omzet, dus zijn goede prestaties daar minder interessant. Ook in Europa en andere continenten krijgen studio's minder dan die vijftig procent in de VS, wat meteen verklaart waarom de Amerikaanse markt zo belangrijk blijft. Wat dat betreft heeft Universal pech, want een derde van de totale omzet van The Mummy komt op dit moment uit China.

The Mummy zal naar schatting uiteindelijk maximaal 375 miljoen dollar omzetten. Daar houdt de studio naar schatting zo'n 146 miljoen dollar van over. Deadline meldt vervolgens nog wat andere opbrengsten: naar schatting 17 miljoen dollar aan inkomsten van TV-uitzendingen; 52 miljoen dollar van wereldwijde home entertainment en 35 miljoen dollar dankzij internationale tv-rechten. De totale inkomsten van Universal komen dan uit op 250 miljoen dollar.

Tegenover een investering van 345 miljoen dollar, leiden die inkomsten tot een verlies van een geschatte 95 miljoen dollar. Kortom: de start en lancering van het Dark Universe is niet zo succesvol als gehoopt. Mocht je nu vrezen voor de studio, dan hoeft dat niet: die bereikte dit jaar al in recordtijd een wereldwijde opbrengst van 3 miljard dollar. Binnenkort draait verder Despicable Me 3 in de bioscopen en dat is een gegarandeerd succes voor de studio.

Wat het Dark Universe betreft, hangt alles straks af van Bill Condons Bride of Frankenstein.



NieuwsFilm

meest populair