Floppen 'The Mummy' bedreigt toekomst Dark Universe

Floppen 'The Mummy' bedreigt toekomst Dark Universe

Alles hangt nu af van Bride of Frankenstein.

In 2014 kwam Dracula Untold uit, het officieuze begin van het Dark Universe. Die film flopte en dus is officieel The Mummy het begin van dat filmuniversum. Maar de reboot wist, ondanks een hoofdrol voor Tom Cruise niet voor de gehoopte gouden bergen te zorgen. En dus is de toekomst van de hele franchise ongewis.

The Hollywood Reporter stelt dat de studio nerveus is over de twee aangekondigde volgende films: The Bride of Frankenstein en The Invisible Man. Ook die films zullen duur zijn. The Mummy kostte 125 miljoen dollar en de verwachting is dat ook de budgetten van die twee films boven de honderd miljoen komen te liggen. En dat maakt de studio onzeker.

Universals Domestic Distribution President Nick Carpou laat weten dat de studio voorlopig door gaat. "Het Dark Universe is een voorzetting van de liefde van deze studio met klassieke monsters. Het is als een Valentijn voor het genre dat in ons DNA zit," Aldus Carpou. Belangrijk is vooral dat de toekomstige films een eigen creatieve invalshoek en eigen budget hebben.

"Terwijl elk van deze films gemaakt wordt, krijgt elke film ook een eigen verhaal om te vertellen, met unieke aspiraties. Elke titel staat op zichzelf," benadrukt Carpou. De franchise lijkt voorlopig dus niet ten einde, maar Universal zal wel minder geld gaan pompen in vervolgen. Dat stelt ook box office analist Jeff Bock:

"Ik denk niet dat Universals Dark Universe in elkaar klapt vanwege de tegenvallende prestaties van The Mummy, maar wel dat de studio extra goed nadenkt voordat het zoveel geld stopt in een breed universum," aldus Bock. "Er zal veel afhangen van Bride of Frankenstein. En als ik veel zeg, bedoel ik alles."

Voor The Mummy zijn het ondertussen vooral de internationale opbrengsten die de schade nog kunnen beperken. De film bracht in de Verenigde Staten pas 34 miljoen dollar op, maar in de rest van de wereld al 140 miljoen dollar. Daarmee is er nog altijd kans dat het verlies voor Universal meevalt.

Maar uiteindelijk zal de toekomst van de franchise inderdaad geheel gaan afhangen van Bride of Frankenstein, dat met Javier Bardem als een van de hoofdrolspelers en Bill Condon aan het roer in februari 2019 in première zal gaan. Universal zal verder voorzichtig zijn met de productiestart van volgende films, net als Warner dat op dit moment doet met zijn DCEU.



NieuwsFilm

meest populair