Blu-Ray Review: Billy Lynn's Long Halftime Walk

Niet wat je zou verwachten van Ang Lee.

Regie: Ang Lee | Cast: Joe Alwyn (Billy Lynn), Kristen Stewart (Kathryn Lynn), Garrett Hedlund (Dime), Vin Diesel (Shroom), Steve Martin (Norm Oglesby), Chris Tucker (Albert), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Bioscooprelease: geen

Na de topper Life of Pi uit 2012, waarvoor hij een Oscar voor Beste regie won, koos regisseur Ang Lee voor weer een compleet ander project, over het vermeende heldendom van soldaten in de oorlog in Irak. Lee koos daarbij ook voor bepaalde filmtechnieken en vooral deze werden erg wisselend ontvangen. Het gevolg was dat Billy Lynn's Long Halftime Walk de Nederlandse bioscoopzalen niet in grote aantallen wist te vinden.

In Billy Lynn's Long Halftime Walk (FT Stercijfer = 5,6) wordt de 19-jarige soldaat Billy Lynn, samen met zijn kameraden in Bravo Squad, een held na een hartverscheurend gevecht in Irak. Lynn wordt tijdelijk voor een overwinningstoer naar huis wordt gehaald. Een serie flashbacks laat zien wat er werkelijk gebeurde - een contrasterende blik op de realiteit van het oorlog voeren en Amerika's verwrongen idee van wat heldendom betekent.

Financieel gezien deed de $40 miljoen kostende oorlogsdrama het erg matig. Er werd namelijk net aan $30 miljoen opgehaald. Onlangs verscheen Billy Lynn's Long Halftime Walk op Blu-ray. Hieronder een blik op deze schijf.

Bekijk de afbeelding
Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: mei 2017 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Duits | EAN: 8712609648966 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Sony Pictures Home Entertainment

De Blu-ray schijf van Billy Lynn's Long Halftime Walk zit vastgeklikt in een standaard Blu-ray keepcase. Bij het opstarten van de Blu-ray schijf verschijnt het logo van Sony Pictures Home Entertainment om vervolgens snel over te gaan naar het basic hoofdmenu.

Beeld

De beeldkwaliteit van de Blu-ray uitgave van Billy Lynn's Long Halftime Walk mag meer dan redelijk genoemd worden en dat is maar gelukkig ook. Het verhaal wordt namelijk op een creatievere en wat snelle wijze in beeld gebracht en er is veel ruimte voor de kleurrijke Amerikaanse showwereld. Deze beelden zijn vaak een stuk flitsender dan de beelden over de oorlog in Irak. Het beeld is ook goed scherp en de kleuren hebben een prima contrast. Nette uitgave op dit punt.

Geluid

Het geluid wordt aangestuurd door een standaard DTS-HD geluidstrack. Dit zegt niet dat deze per se tegenvalt. De track geeft de audio van Billy Lynn's Long Halftime Walk namelijk voldoende body. Ook de muzikale ondersteuning van Mychael Danna en Jeff Danna komt goed tot zijn recht. Weinig op aan te merken.

Bonusmateriaal

Deleted Scenes: In zo'n 10 minuten komen de vijf verwijderde scènes One Nation, Nine Heroes; Family Dinner; Old Enough to Die For My Country; What You've Seen; We're Just Messing With You en Get Ready voorbij. Er is geen audiocommentaar aanwezig van bijvoorbeeld Ang Lee.

Into Battle and Onto the Field: Stepping Inside Billy Lynn's Long Halftime Walk: Een verhoudingsgewijs korte indruk op de realisatie van de film; van het bronmateriaal tot aan de afronding, de post-productiefase. Er is veel oog voor de techniek, met beelden van achter de schermen.

Assembling a Cast: De cast van de film is verrassend, met namen als Kristen Stewart, Vin Diesel, oldtimer Steve Martin en Chris Tucker. Deze is aangevuld met onbekende namen, met Joe Alwyn voorop. In deze featurette een korte blik op die cast.

Recreating the Halftime Show: Een blik op de grote set gebaseerd op een halftime show tijdens een American football wedstrijd in 2004 in het Texas Stadium.

The Brotherhood of Combat: Een blik op hoe de acteurs zich fysiek hebben voorbereid en hoe ze militair zijn getraind.

Niet helemaal wat je verwacht; prima schijf

Billy Lynn's Long Halftime Walk is een waar oorlogsdrama, helaas verpakt in een aantal korte flashbacks. De nadruk ligt op de impact van de Halftime Show en dit is iets dat de titel eigenlijk al aangeeft. Een slechte film is het zeker niet; maar je verwacht toch simpelweg iets anders. Ang Lee werkt ondertussen aan een nieuw interessant project, namelijk Thrilla in Manila over de derde en laatste clash tussen Muhammad Ali en Joe Frazier in 1975.



NieuwsFilm

meest populair