Productie 'The Dark Tower' door problemen geteisterd

Productie 'The Dark Tower' door problemen geteisterd

Ziet het er wel goed uit voor de Stephen King-film?

Met miljoenen trouwe lezers is het potentieel van een filmfranchise gebaseerd op Stephen Kings The Dark Tower-boeken gigantisch. Maar eenvoudig om het te verfilmen is het niet. Niet alleen beslaan de boeken meerdere genres, ook is het een complex verhaald at over acht boeken verteld is, en barst van verwijzingen naar andere King-boeken.

Precies dat maakte het verfilmen zo ingewikkeld en de afgelopen tien jaar hebben meerdere grote namen in Hollywood het dan ook geprobeerd. Regisseurs als J.J. Abrams en Ron Howard probeerden het, maar kwamen er niet uit. Uiteindelijk slaagde Nikolaj Arcel er wel in, maar uit een uitgebreide special van Variety blijkt dat dit niet heel makkelijk ging.

Bronnen van het vakblad vertellen dat de productie geteisterd werd door problemen en vooral ook uiteenlopende visies. De nog onervaren Nikolaj Arcel werd ingehuurd omdat hij met A Royal Affair had laten zien goede films te kunnen maken. Maar hij had nooit eerder zo'n groot budget als dat van The Dark Tower ter beschikking gehad. Desondanks gaven Sony-baas Tom Rothman en MRC-baas Modi Wiczyk hem de kans.

Volgens insiders leek het er tijdens de opnames al op dat Arcel een te grote last op zijn schouders droeg. Dat bleek ook toen er in oktober vroege testscreenings georganiseerd werden. Het publiek bleek het verhaal niet goed te kunnen volgen, waarop er drastische veranderingen ingezet werden.

MRC en Sony overwogen naar het schijnt - al ontkennen ze dat zelf - een nieuwe regisseur in te huren om de film af te maken. Maar in plaats daarvan besloten ze uiteindelijk vooral veel bezig te zijn met de productie en over alles mee te denken. Dat leidde bijvoorbeeld tot heropnames die 6 miljoen dollar kostten en meer achtergrondverhaal toevoegden. Ook werden er complete scènes uit gehaald en vervangen door nieuwe, duidelijkere scènes.

Ondanks alle problemen, lijkt het publiek wel uit te kijken naar The Dark Tower. Verwacht wordt een openingsweekend van 20 miljoen dollar, wat prima is voor een productie met dit budget. Vanaf dit weekend te zien in de Verenigde Staten, vanaf 24 augustus in Nederland.



NieuwsFilm

meest populair