Algemeen

Onderzoek wijst uit: Rotten Tomatoes score heeft invloed op bioscoopbezoek

Wat doe jij?

door Jim Pedd om 15:48 in Algemeen
Studies gedaan in opdracht van Hollywood-studio's, wijzen uit dat de Rotten Tomatoes score van een film invloed heeft op de vraag of mensen naar de bioscoop gaan of niet. Dat meldt The Hollywood Reporter op basis van de studie die uitgevoerd is door de Nielsen Reasearch Group.

Zeven van de tien filmkijkers blijkt het minder waarschijnlijk te noemen dat ze een film gaan kijken, als de Rotten Tomatoes score tussen de 0 en 25 procent ligt. Fizziology, een onderzoeksfirma die kijkt naar sociale media, houdt naar eigen zeggen de sociale interacties van zowat elke grote Hollywood-release bij. Volgens dat bureau heeft de recensiesite vooral invloed op publiek van 25 en jonger.

Er zou vooral gekeken worden naar de vraag of een film aan de verwachtingen voldoet of niet. Als recensies niet overeen komen met de hype die zorgvuldig tijdens een maandenlange marketingcampagne opgebouwd is, verdwijnen de interacties erg snel. Tegelijk leiden positieve recensies en een goede score op de site juist tot meer filmkijkers.

Een van de zaken die studio's daarom doen, is een embargo leggen op recensies tot de film in de bioscoop draait, of enkele uren voordat de film voor het bredere publiek beschikbaar is. Soms werkt dat, zoals in het geval van The Emoji Movie, maar bij bijvoorbeeld The Mummy had het geen positief effect.

De hamvraag is dan natuurlijk: laat jij je keuze om een film te zien afhangen van de recensies?
online polls


22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NoahMeeuws

Avatar

Niet alleen van RT, puur uit recensies, IMDB en RT. Als alles gemiddeld lager dan een 7 is ga ik er echt mijn tijd niet aan verkwisten.

Beau

Avatar

In plaats van embargo's en dergelijke, zouden ze mss gewoon betere films kunnen maken, aangezien uit het onderzoek naar voren komt dat als een film goeie recensies krijgt, dit positieve invloeden heeft op een film.

KeesjeNL

Avatar

Meestal wel, Rottentomatoes zit er niet vaak naast.

HvLee

Avatar

Nooit, RT en ik zitten niet op dezelfde lijn. IMDB en MovieMeter dan weer wel.

Artificialis

Avatar

Als ik niet bekend ben met de film en sowieso al twijfelde, dan kan Rotten Tomatoes wel de doorslag geven. Maar ik heb vaak genoeg meegemaakt dat ik een totaal andere kijk op een film had.

benjamin

Avatar

Helemaal eens met Beau hierboven. Op zich is het toch alleen maar mooi voor elke filmliefhebber als het publiek meer kwaliteit begint te vragen...

Master Of Films

Avatar

Uiteraard hoor je Rottentomatoes erbij te halen. Als filmliefhebber hoor je met procenten te smijten.
Persoonlijk ga Ik als grote filmliefhebber alleen uit van de cast list. Zie ik Vin Diesel (of Mad Mel) in de cast list dan weet ik dat ik goed zit.

eltorro

Avatar

Jammer, het valt me steeds vaker op dat ik niet dezelfde smaak heb als die recensie schrijvers van Rotten Tomatoes.

ThomasOMalley

Avatar

FT "Zeven van de tien filmkijkers blijkt het minder waarschijnlijk te noemen dat ze een film gaan kijken, als de Rotten Tomatoes score tussen de 0 en 25 procent ligt."
Films die zo laag scoren op RT worden niet minder bekeken omdat ze zo'n lage score krijgen op RT, maar omdat men van mijlenver ziet aankomen dat het grote troep is.

Heb het vorig jaar wel andersom meegemaakt. Ik kwam zoveel lovende woorden tegen over La Tortue Rouge (deze stond nog niet op mijn radar) dat ik besloot deze in de bioscoop te kijken.

Frietgezicht

Avatar

Zo'n site en dus recensies hebben invloed op mij bij twijfels.
Ik ga dit jaar sowieso naar de nieuwe Star Wars en ik ga sowieso naar The Avengers 3 enz maar zo'n film als The Dark Tower heb ik weinig zin in. Als ik opeens overal recensies zie van 4 tot 5 sterren en must see en dus een erg goede Rotten T score dan ga ik denk ik alsnog wel ja.
Musicals en romantische films zijn mijn ding niet maar door de overdreven goede recensies toch naar LaLaland gegaan.

Net als ik bijv de laatste Spider-Man met die Rhino gelukkig niet in de bios zag door recensies en Homecoming wel door goede recensies.

Bij matige recensies ga ik minder snel naar de bios en mijn eigen oordeel komt echt wel maar dan maar later via dvd's of downloads.

GreenHornet

Avatar

heeft op mij zeker invloed

Sorcerer

Avatar

Gewoon zelf een film beoordelen! Het gevaar van bij voorbaat negatieve recensies is dat mensen zelf niet meer gaan nadenken. Ze baseren hun mening op die van de massa. Waardoor sommige films geen oprechte kansen krijgen. Daar komt bij dat Filmrecensenten er soms ook flink naast zitten. Op dit massagedrag gaan de studio's vervolgens inspelen. Het resultaat is dat je ongeïnspireerde publieksfilms krijgt. Gemaakt voor de massa. Film is een kunstvorm! Sterke kunst is zijn tijd vaak vooruit. Hierdoor begrijpen mensen het soms niet meteen terwijl jaren laten het kwartje valt. (Denk maar aan 2011 a space odyssey, Blade runner etc)

Master Of Films

Avatar

Sorcerer "2011 a space odyssey"

Ik kan mij voorstellen dat men deze film niet begrijpt, aangezien deze film nooit is gemaakt :P

Sorcerer

Avatar

Haha! Master of films! Je hebt gelijk! het komt niet op een tien jaar ;)

benjamin

Avatar

Sorcerer "Op dit massagedrag gaan de studio's vervolgens inspelen. Het resultaat is dat je ongeïnspireerde publieksfilms krijgt. Gemaakt voor de massa"
Ja, die goed ontvangen films als The Lobster, Paterson, Anomalisa of Manchester By The Sea waren echt wel ongeïnspireerde publieksfilms in vergelijking met die door de critici minder geliefde artistieke producties als films rond Fifty Shades, Pirates Of The Caribbean of Transformers.
Sorcerer "Gewoon zelf een film beoordelen! Het gevaar van bij voorbaat negatieve recensies is dat mensen zelf niet meer gaan nadenken. "
Vooral omdat blijkbaar mensen die een andere manier gebruiken om te kiezen welke films ze gaan bekijken dan door een studio gestuurde marketing blijkbaar niet in staat zijn dan zelfstandig over die bekeken films meningen te vormen?

Sorcerer

Avatar

Benjamin ik weet niet zeker of je mijn punt begrijpt. Misschien ben ik niet helemaal helder. Waar het mij om gaat is dat het fantastisch zou zijn als regisseurs passieprojecten kunnen uitvoeren zonder dat ze van te voren al neergesabeld worden door negatieve recensies. Geef deze films de ruimte en een kans. Anders zet het de rem op creativiteit en gewaagde projecten. Natuurlijk kan het soms een misser zijn maar dit is niet erg wanneer er ook soms meesterwerken tussen zitten. Studio's zijn maar wat bang om een flop af te leveren en luisteren dus naar de massa. Zolang deze massaal naar films als 'the avengers, fifty shades of grey, etc gaan komt er minder ruimte voor echt interessante projecten. Met andere woorden we moeten juist bij dit soort projecten onze positieve stem laten horen! Met het idee dat studio's juist hier naar gaan luisteren.

benjamin

Avatar

Sorcerer "Studio's zijn maar wat bang om een flop af te leveren en luisteren dus naar de massa. Zolang deze massaal naar films als 'the avengers, fifty shades of grey, etc gaan komt er minder ruimte voor echt interessante projecten. Met andere woorden we moeten juist bij dit soort projecten onze positieve stem laten horen! Met het idee dat studio's juist hier naar gaan luisteren."
Ik begrijp ergens wel je punt maar zoals je zelf hier zegt is dat toch eerder "schrik voor de massa" dan "schrik voor de critici". Je voorbeeld van naar Fifty Shades blijven gaan is toch eerder een voorbeeld waarin de massa niet kijkt naar de recensies. Concreet gezien lijkt een stem laten horen juist eerder te kunnen gebeuren als mensen massaal naar goed ontvangen producties gaan (en dus wat meer de reviews volgen).

Ed Crane

Avatar

@Sorcerer:
2001: A Space Odyssey werd aanvankelijk door de critici niet goed ontvangen, maar door het publiek wel gewoon meteen. De film was een succes.

Sorcerer

Avatar

Precies Ed Crane! Publiek heeft gelukkig 2001 een kans gegeven ondanks de negatieve recensies. En nu is het 1 van de beste sfx films.

NieuwsFilm

meest populair