Blu-ray recensie:  'The Birth of a Nation'

Blu-ray recensie: 'The Birth of a Nation'

Aangrijpend drama krijgt bijzonder goede Blu-ray uitgave.

Regie: Nate Parker | Cast: Nate Parker (Nat Turner), Armie Hammer (Samuel Turner), Penelope Ann Miller (Elizabeth Turner), Jackie Earle Haley (Raymond Cobb) Mark Boone Junior (Reverend Walthall) e.a. |Release: 7 oktober 2016 | Speelduur: 120 minuten
Slavernij is een actueel thema in de Verenigde Staten. Het verhaal van Nat Turner, een man die leiding gaf aan de slavenopstand in Virginia in 1831 past dus binnen de tijdsgeest. Birth of a Nation was nog een goede film ook, alleen teleurstellend is het feit dat de film aan de box office niet veel goed deed.

Nat Turner is een geletterde slaaf en predikant. Als zijn eigenaar Samuel Turner in de financiële problemen komt accepteert hij een aanbod om Nat's preken te gebruiken om onhandelbare slaven onder de duim te houden. Nat is getuige van talloze gruwelijkheden - tegen hemzelf, zijn vrouw Cherry en zijn medeslaven - en begint een opstand in de hoop zijn volk naar de vrijheid te leiden.

Op RottenTomatoes scoort de film goed: hij is Certified Fresh en scoort gemiddeld een 6,7. Volgens de kenners weet de film zijn narratieve fouten te overkomen, door ware overtuiging. De zelfverzekerde regie van Nate Parker en de kracht van zijn boodschap krijgen vooral veel lof. Aan de box office was er minder lof, al was het geen flop. The BIrth of a Nation kostte 8,5 miljoen dollar om te maken en verdiende in de VS 15,8 miljoen dollar.


Bekijk de afbeelding

Media: 1x Blu-ray | Video: 2.40:1 | Audio: Engels 5.1 DTS-D MA, Frans, DUits, Italian 5.1 DTS | Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans | Retail release: 12 juli 2017 | EAN: 8-712626-098294 | Met dank aan: 20th Century Fox
De Blu-ray van The Birth of a Nation ziet er prachtig uit. Voorop zien we groot hoofdpersoon Nat staan, met op de achtergrond een boel boze mensen. Het zet meteen de toon voor de film. Kijk je achterop de hoes, tref je een overzicht met de synopsis, technische details en de extra's aan.

Beeld en audio

The Birth of a Nation ziet er goed uit en klinkt mooi. Beelden zijn soms erg confronterend, waarbij bijvoorbeeld verwondingen in close-up in beeld gebracht zijn en duidelijk laten zien wat voor gruwelijkheden slaven moesten doorstaan. Veel beelden zijn verder ontdaan van kleuren, waardoor de film er bijzonder mooi uit ziet. Wat de audio betreft, zit het ook goed. Er zitten veel muzikale elementen in de film en de strijd op het eind klinkt vooral mooi en overal om je heen. Dialoog is duidelijk te verstaan.

Extra's

20th Century Fox heeft ervoor gekozen de uitgave van al van extra's te voorzien. Die nemen samen bijna twee uur in beslag. Uiteraard is er Audiocommentaar van Nate Parker, de regisseur van de film. Maar belangrijker is de documentaire Opstand: De Erfenis van Nat Turner, die vijftig minuten duurt en kijkt naar de echte gebeurtenissen waar de film op gebaseerd is. Dit had zo een compleet eigen film kunnen worden, door het indrukwekkende verhaal van Turner en zijn nalatenschap.

Andere zaken die je op de uitgave aantreft zijn Verwijderde scènes en The Birth of a Nation: The Making of a Movement, een veertig minuten durende special over het maken van de film. Ook #AmeriCAN (Korte Film), een twintig minuten durende introductie is erg sterk om naar te kijken.

Er zijn nog meer featurettes: "Free God" Spoken Word (over zwart-wit beelden), Viering van Onafhankelijke stemmen - Nate Parker (een kort profiel van Parker), Filmscript (een galerij met foto's hiervan), Galerij (een automatisch af te spelen reeks foto's van de set) en tot slot Bioscooptrailers.

Mooie uitgave, bomvol extra's

Deze Blu-ray uitgave van de film The Birth of a Nation zit bomvol extra's. Een deel daarvan is meer dan de moeite waard. Maar dat is niet alles, de film ziet er ook fantastisch uit op beeld en klinkt geweldig uit de luidsprekers. Het geheel is dus meer dan de moeite waard.



NieuwsFilm

meest populair