Gaat 'The Last Jedi' op 'Empire Strikes Back' lijken?

Gaat 'The Last Jedi' op 'Empire Strikes Back' lijken?

Rian Johnson gaat als regisseur van de nieuwe Star Wars-film op deze zorg in.

The Empire Strikes Back, de tweede Star Wars-film uit 1980, wordt vaak als één van de beste vervolgen aller tijden gezien. De film slaagde erin de geest van de eerste film vast te houden, maar tegelijk een stuk duisterder van toon te zijn, een eigen verhaal te vertellen en een nieuwe richting in te slaan.

De verwachtingen voor de tweede film in de nieuwe reeks, Star Wars: The Last Jedi zijn daardoor hooggespannen: kan dit vervolg op de eerste film in de nieuwe trilogie ook maar in de buurt komen van dat andere vervolg op de eerste film in de oude trilogie?

Is die vergelijking wel eerlijk? Eigenlijk niet, ware het niet dat Star Wars: The Force Awakens, de eerste film uit de nieuwe trilogie, naast veel lof ook veel kritiek kreeg dat de film wel erg op de oorspronkelijke Star Wars leek, qua verhaal en structuur. Dus is er toch de angst ontstaan dat Star Wars: The Last Jedi ook erg zal gaan lijken op The Empire Strikes Back.

Regisseur Rian Johnson is zich daarvan bewust maar zegt dat we ons geen zorgen hoeven te maken:

''Ik probeerde dat aspect gewoon te negeren en het verhaal de vorm aan te laten nemen die het nodig heeft. Maar kijk, Rey zit ergens op een afgelegen plek met een Jedi meester, en de Resistance heeft het moeilijk, en we snijden tussen die twee verhalen. Er zijn wel wat structurele parallellen. Maar dit zijn nieuwe personages, die met nieuwe dingen bezig zijn, en dat is uiteindelijk wat de film zal definiëren. Dus ik denk dat het uniek gaat zijn.''

Dat Johnson vindt dat enige parallellen toeval zijn en dat de film uniek is, mag hij vinden, maar uiteindelijk zal het aan de kijker zijn om te bepalen of The Last Jedi net als The Force Awakens een halve remake is (en of ze dat uitmaakt).

NieuwsFilm

meest populair