Algemeen

Gaat 'The Last Jedi' op 'Empire Strikes Back' lijken?

Rian Johnson gaat als regisseur van de nieuwe Star Wars-film op deze zorg in.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Kaj van Zoelen om 18:18 in Algemeen
The Empire Strikes Back, de tweede Star Wars-film uit 1980, wordt vaak als één van de beste vervolgen aller tijden gezien. De film slaagde erin de geest van de eerste film vast te houden, maar tegelijk een stuk duisterder van toon te zijn, een eigen verhaal te vertellen en een nieuwe richting in te slaan.

De verwachtingen voor de tweede film in de nieuwe reeks, Star Wars: The Last Jedi zijn daardoor hooggespannen: kan dit vervolg op de eerste film in de nieuwe trilogie ook maar in de buurt komen van dat andere vervolg op de eerste film in de oude trilogie?

Is die vergelijking wel eerlijk? Eigenlijk niet, ware het niet dat Star Wars: The Force Awakens, de eerste film uit de nieuwe trilogie, naast veel lof ook veel kritiek kreeg dat de film wel erg op de oorspronkelijke Star Wars leek, qua verhaal en structuur. Dus is er toch de angst ontstaan dat Star Wars: The Last Jedi ook erg zal gaan lijken op The Empire Strikes Back.

Regisseur Rian Johnson is zich daarvan bewust maar zegt dat we ons geen zorgen hoeven te maken:

''Ik probeerde dat aspect gewoon te negeren en het verhaal de vorm aan te laten nemen die het nodig heeft. Maar kijk, Rey zit ergens op een afgelegen plek met een Jedi meester, en de Resistance heeft het moeilijk, en we snijden tussen die twee verhalen. Er zijn wel wat structurele parallellen. Maar dit zijn nieuwe personages, die met nieuwe dingen bezig zijn, en dat is uiteindelijk wat de film zal definiëren. Dus ik denk dat het uniek gaat zijn.''

Dat Johnson vindt dat enige parallellen toeval zijn en dat de film uniek is, mag hij vinden, maar uiteindelijk zal het aan de kijker zijn om te bepalen of The Last Jedi net als The Force Awakens een halve remake is (en of ze dat uitmaakt).

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Tja wat we allemaal lezen over The Last Jedi en zien voelt wel als The Empire Strikes Back. The Force Awakens had ook structurele pararellellen met A New Hope. Waarom kon Disney niet gewoon een nieuw orgineel losstaand verhaal maken in dezelfde universum hé is dat zo f!cking moeilijk. Ik vind dit gewoon creatief lui!!!

movie-man

Avatar

Doe het aub origineel ... GEEN copie meer.
Men kan over de prequels veel zeggen, maar origineel waren ze zeker.

SeanDeNiro

Avatar

kan dit vervolg op de eerste film in de nieuwe trilogie ook maar in de buurt komen van dat andere vervolg op de eerste film in de oude trilogie? -Dat is een retorische vraag. Net als muziek: 99% van alle films die nu uitkomen zijn shit tot de macht creatieve armoede. Dat geldt zeker voor het uitmelken van de Star Wars "franchise".

horizon

Avatar

TFA > ANH

Nature

Avatar

Zal wel maf zijn als ze gewoon de originele trilogie infeiten remaken.

SanderPostema1997

Avatar

http://comicbook.com/starwars/2017/08/12/star-wars-the-last-jedi-mark-hamill-rian-johnson-avoid-marketing/

traveler

Avatar

Disney had nooit zonder pardon George Lucas aan de kant moeten schuiven. Ik had zo graag zijn nieuwe ideeën op het filmdoek willen zien. Nu zijn het allemaal losse scriptschrijvers en is de ziel compleet verdwenen.

horizon

Avatar

Maar de prequel films... Oké, soms worden ze te hard afgebrand maar zeker attack of the clones is toch wel suffig.

Dinomite

Avatar

Het enigste waar The Last Jedi momenteel op lijkt is een fucking warme drol.

Master Of Films

Avatar

traveler "Disney had nooit zonder pardon George Lucas aan de kant moeten schuiven. Ik had zo graag zijn nieuwe ideeën op het filmdoek willen zien. Nu zijn het allemaal losse scriptschrijvers en is de ziel compleet verdwenen."
Losse scriptschrijvers was OOK met Empire en Return!!!!

Leigh Brackett deed de first draft voor Empire, waarna Lawrence Kasdan de revisie deed. Lawrence Kasdan schreef samen met George Lucas Return.

En wie heeft aan The Force Awakens script gezeten....Lawrence Kasdan.

Het komt er op neer dat Lucas geen talent heeft om scripts te schrijven. Dat heeft hij meerdere malen ook bekend gemaakt. Lucas kreeg hulp van anderen, wat hard nodig was. De prequel films zijn daar het bewijs van. O.a. met suffe dialogen. Mijnheer Lucas zat in een kamer vol met ja knikkers die geen tegengas durven te geven. Kijk maar de documantaire The Beginning: Making 'Episode I' voor bewijs.

Dat was ook anders in de tijd van de jaren 70 en 80. A New Hope heeft Lucas tig keren herschreven, ook geld hier input van anderen (o.a. Francis Ford Coppola).

Je kan ook merken dat Empire eigenlijk weinig met Lucas te maken had. Op creatieve gebied wel te verstaan. Zowel producer Gary Kurtz & regie veteraan Kershner wou niet dat Lucas ging bemoeien. Hij was tijdens Empire niet zoveel op de set aanwezig. Dat was anders tijdens Return. Kurtz ging weg en TV regisseur Marquand was onervaren op het gebied van grote blockbuster films. In feite was Lucas die de regie deed voor Return met weinig input van Marquand.

Alsof The Force Awakens beter was geweest als Lucas er wel zou zijn. Yeah right :P

aintiastinker

Avatar

@Master Of Films Ik denk dat hij bedoelt dat er dit keer geen verhaal van te voren is uitgedacht voor de gehele trilogie,. De volgende filmmaker neemt het stokje over en breidt er zijn verhaal aan vast.

Master Of Films

Avatar

Nou vooruit aintiastinker daar zit wel wat in. ;)
Je krijgt een koekje en een extra flesje Axe deo.

Zo had laatst Rian Johnson verteld "I haven't been involved in writing IX." Hij schijnt helemaal geen "story treatment" geschreven hebben voor IX al heeft hij wel een scene alvast opgenomen voor IX. Colin Trevorrow en Derek Connolly hebben scriptproblemen en huren Jack Thorne in om een scriptrevisie te gaan schrijven (wellicht dat Carrie Fisher's dood invloed hebben gehad).

Paulusie

Avatar

Dat zal daar zeker mee te maken hebben.

Artificialis

Avatar

Ze hadden George Lucas gewoon aan boort moeten houden voor inspiratie, consultatie en ideeën.. Je hoeft de man geen script te laten schrijven of film te laten regisseren, maar laat hem in ieder geval meedenken!

nieuwslaatste nieuws

meest populair