'Valerian'-regisseur Luc Besson vindt 'Captain America' pure propaganda

'Valerian'-regisseur Luc Besson vindt 'Captain America' pure propaganda

De Fransman blijkt superheldenfilms in het algemeen te haten.

De Franse regisseur Luc Besson heeft een bloedhekel aan superheldenfilms. In plaats daarvan steekt Besson liever zijn tijd in films zoals zijn eigen meesterwerkjes als Valerian and the City of a Thousand Planets en Lucy. In een recent interview moet vooral Marvel het flink ontgelden, en één karakter van de stripboekengigant in het bijzonder.

Besson is geen onbekende met het verfilmen van stripboeken. Onlangs verscheen zijn verfilming van het Franse stripboek Valerian nog in de bioscoop. Bessons prent werd niet alleen zeer matig ontvangen door critici, de film stevent ook nog eens af op een regelrechte megaflop.

Dit in tegenstelling tot het succes van de stripboekverfilmingen geproduceerd door Marvel en dat schijnt Besson absoluut niet te kunnen hebben. "Ik ben helemaal klaar met die superheldenfilms," begint de Fransman. "Tien jaar geleden was het misschien nog leuk met de eerste Spider-Man en Iron Man, maar na zoveel films vind ik het niks meer," vervolgt de duidelijk geïrriteerde Besson.

Besson koestert vooral diepliggende haatgevoelens voor één specifiek held uit de Marvel-stal, namelijk Captain America. De regisseur hekelt de propagandamachine die achter dit karakter zit. "Superheldenfilms moeten altijd de machtspositie en perfectie van Amerika tonen. Geen enkel land op de wereld zou komen aanzetten met 'Captain France' of 'Captain Brazil', daar is men te bescheiden voor. Behalve Amerika. Iedereen vindt hun propaganda normaal," aldus Besson.

Bessons commentaar klinkt een beetje zuur en overdreven voor iemand die zelf ook stripboeken verfilmt. Één ding is in ieder geval zeker: hij zal nooit meer een telefoontje krijgen van Marvel om eens een film voor hen te komen maken.



NieuwsFilm

meest populair