James Cameron uit fikse kritiek op 'Wonder Woman'

James Cameron uit fikse kritiek op 'Wonder Woman'

Patty Jenkins is het er absoluut niet mee eens.

Regisseur James Cameron uitte fikse kritiek op Patty Jenkins Wonder Woman. Wat hem betreft is de film geen stap vooruit voor vrouwen, maar juist achteruit. Volgens Cameron biedt de film geen verbeterde positie voor vrouwen, maar juist het tegenovergestelde. Regisseur Jenkins is het daar natuurlijk niet mee eens.

Allereerst het commentaar van Cameron, dat hij uitte tijdens een interview met The Guardian. "De hele zichzelf feliciterende houding van Hollywood rond Wonder Woman is zo verkeerd. Ze is een geobjectiveerd icoon geworden, en het is gewoon mannelijk Hollywood dat weer precies hetzelfde doet," begon Cameron. "Ik zeg niet dat ik de film niet goed vond, maar het is voor mijn gevoel wel een stap achteruit. Sarah Connor was sterk, had haar eigen problemen en was een verschrikkelijke moeder, maar verdiende het respect van het publiek door haar instelling. En voor mij is het voordeel van dit soort personages overduidelijk. Ik bedoel, het halve publiek is vrouw!"

James Cameron refereert daarmee naar zijn Terminator-film, waarin Sarah Connor inderdaad een sterke vrouw is. Wellicht dat hij vindt dat Gal Gadot er de hele film iets te perfect uit zag en daarom een lustobject werd gemaakt voor mannen, in plaats van simpelweg de sterke vrouw die ze ook had kunnen zijn.

Maar regisseur Patty Jenkins reageerde al op Twitter en is het echt niet eens met de kritiek. "Het onvermogen van James Cameron om te begrijpen wat Wonder Woman is, of waar ze voor staat, voor vrouwen over heel de wereld, is niet heel verrassend, want ondanks dat hij een geweldig filmmaker is, is hij geen vrouw. Sterke vrouwen zijn geweldig. Zijn lof voor mijn film Monster en de manier waarop we een sterke, beschadigde vrouw weergaven, wordt erg gewaardeerd. Maar als vrouwen altijd gehard, ruw en door problemen geteisterd moeten worden om sterk te zijn, dan zijn we niet vrij om een multidimensionaal of gevierd icoon voor vrouwen overal te zijn, omdat ze aantrekkelijk en geliefd is. Dan zijn we niet heel ver gekomen, of wel soms? Ik geloof dat vrouwen alles kunnen en moeten zijn, net als mannelijke hoofdpersonen. Er is geen goede of foute sterke vrouw. En het gigantische vrouwelijke publiek dat de film een hit maakte, kan zeker zelf kiezen wie ze als icoon van vooruitgang zien."



NieuwsFilm

meest populair