Algemeen

Dutch Filmworks gaat illegale downloaders opsporen en boetes geven

Dutch Filmworks gaat er werk van maken.

door Jim Pedd om 16:54 in Algemeen
Nederlanders lijken steeds minder illegaal te downloaden, maar er zijn nog altijd honderdduizenden illegale downloads per film. Genoeg reden voor Dutch Filmworks om dit najaar individuele downloaders aan te pakken. Het bedrijf laat tegen de NOS weten dat het dit najaar klaar is om Nederlanders die via BitTorrent illegaal downloaden aan te pakken.

Als je een film downloadt van Dutch Filmworks, krijg je een schikking thuisgestuurd. Volgens directeur Willem Pruijssers staat daar een voorstel in, maar ga je niet akkoord, kan de filmdistributeur een rechtszaak beginnen. Hoeveel er precies betaald moet worden per illegaal verkregen film is niet zeker, maar het zal meer dan een paar tientjes worden. DFW mikt, zo vertelt Pruijssers, op een afschrikwekkend effect en dat kan alleen als het een hoog bedrag is.

Interessant is dat het bedrijf geen onderscheid maakt tussen mensen die stelselmatig en mensen die incidenteel downloaden. Iedereen die betrapt wordt kan een schikkingsvoorstel verwachten. Eerst gaat DFW de downloaders van een paar films in de gaten houden, maar dat moeten er al snel tientallen films worden.

Het is niet heel ingewikkeld om te achterhalen wie er precies een film illegaal downloadt. Door de werking van BitTorrent, kan je alle IP-adressen eenvoudig achterhalen. Maar de volgende stap is die IP-adressen koppelen aan mensen en daar heeft DFW de medewerking van internetproviders nodig. Vooralsnog houden die de boot af, maar rechtszaken leidden tot nu toe altijd tot een verplichte overdracht van gegevens.

Overigens legt Dutch Filmworks de bewijslast bij consumenten zelf. Mocht iemand niet gedownload hebben, moet de persoon zelf aantonen dat het iemand anders was. Daarvoor kreeg DFW toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens. Kritiek is hier ook op: het is volgens sommigen de omgekeerde wereld.

19 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Da Villain

Avatar

Geldwolven.
En totaal nutteloos ook. Willen ze alle honderden torrent sites gaan afstruinen dan?

weszz

Avatar

Dus...tijd voor VPN....Nou ben ik wel benieuwd, gaan ze je geschiedenis langs of vanaf het moment dat ze het kunnen controleren?

Master Of Films

Avatar

Hoe zit het met streamen ?

Ook, volgens een artikel van RTL Z.
Dutch Filmworks begint de jacht op downloaders eind oktober door zes weken in de gaten te houden wie er één van zijn nieuwe films of series downloadt of streamt met een app als Popcorn Time.

Robbepost

Avatar

Op het nieuws lijkt het alsof het over alle films gaat. Het heeft toch alleen betrekking op DFW releases?

Warhasbegun

Avatar

Ik vind het een goede zet, hoe makkelijk en fijn het ook is om een filmpje te downloaden. Er wordt heel veel geld ingestoken om zo een film te maken en dan vind ik het wel zo netjes om er ook gewoon voor te betalen

BlackPowerWolf

Avatar

Warhasbegun Avatar 25.08.2017 19:44
Ik vind het een goede zet, hoe makkelijk en fijn het ook is om een filmpje te downloaden. Er wordt heel veel geld ingestoken om zo een film te maken en dan vind ik het wel zo netjes om er ook gewoon voor te betalen

Als een film tien jaar oud is en niet op Netflix staat wat moet je dan?

BlackPowerWolf

Avatar

Maar al met al heb je wel gelijk, maar ik vind het wel een beetje belachelijk. Geld kan beter besteed worden.

Bilbo

Avatar

Nu is het slechts wachten op mensen die distributies van DFW de tijd en moeite waard vinden.

Warhasbegun

Avatar

Blackpowerwolf ik snap wat je zegt en ben het ook niet oneens met je maar ik snap dat ze de filmindustrie willen "beschermen"

Dr.Freud

Avatar

Ik zou er wel vertrouwen in hebben dat de aanklacht nietig kan worden bepaald omdat de aanpak te selectief is. Het is alsof je een flitspaal langs de snelweg zet die alleen "Opels" flitst..

batmaster

Avatar

Ik heb meer dan 1000 film op blu-ray in m'n kast. Maar door dit nieuws zou ik bijna meer gaan downloaden.

Blockbuster

Avatar

DFW is de grootste distributeur in NL. Ze hebben ook de complete collectie van falliet A-Film opgekocht. Dus ja, het geld wel zo'n beetje voor (bijna) alle films.

MikeyMo

Avatar

Dubieus dat juist zij dat doen. Ze distribueren enkel, ze produceren helemaal niets zelf.

Het is bij dat bedrijf altijd maar de vraag welke films ze hier distribueren. Vaak enkel releases die niet bij een grote filmstudio vandaan komen.

MrJFrie

Avatar

Als ze willen dat er minder gedownload wordt dan moeten ze de bioscoop gewoon flink goedkoper maken. Voor meeste mensen is de bios nou eenmaal te duur en streaming services als netflix hebben lang niet alle films.

chazillionair28

Avatar

tja als je alle films gewoon onder een legale streaming dienst brengt ( ja ook de nieuwe releases en geen verdomde regio licenties enz ) hou je grotendeels het downloaden tegen en kan je er ook geld mee verdienen.

Ik ben sinds spotify allang gestopt met downloaden van muziek omdat ik 95 % van alle gevallen de nummers individueel of albums kan luisteren voor een 10,- per maand. Nou mooie deal toch.

inverness

Avatar

In het najaar dus even heel veel torrents gaan open zetten
Heb wel zin in een rechtzaak die ze gaan verliezen

centr1no

Avatar

Dit is de enige manier waarop DFW nog geld binnen kan harken. Als ze dit niet doen zijn ze binnenkort failliet, net als alle andere kleine, regionale distributiemaatschappijen.
Ze verliezen het simpelweg van de grote maatschappijen en gaan kapot aan de domme, verouderde stelsels waar ze mee te maken hebben.

sjaaky

Avatar

@weszz volgens de berichten gaan ze vanaf oktober gegevens verzamelen en boetes uitdelen: https://gratisnieuwsgroepen.nl/popcorn-time-vpn/

nieuwslaatste nieuws

meest populair