Dutch Filmworks gaat illegale downloaders opsporen en boetes geven

Dutch Filmworks gaat illegale downloaders opsporen en boetes geven

Dutch Filmworks gaat er werk van maken.

Nederlanders lijken steeds minder illegaal te downloaden, maar er zijn nog altijd honderdduizenden illegale downloads per film. Genoeg reden voor Dutch Filmworks om dit najaar individuele downloaders aan te pakken. Het bedrijf laat tegen de NOS weten dat het dit najaar klaar is om Nederlanders die via BitTorrent illegaal downloaden aan te pakken.

Als je een film downloadt van Dutch Filmworks, krijg je een schikking thuisgestuurd. Volgens directeur Willem Pruijssers staat daar een voorstel in, maar ga je niet akkoord, kan de filmdistributeur een rechtszaak beginnen. Hoeveel er precies betaald moet worden per illegaal verkregen film is niet zeker, maar het zal meer dan een paar tientjes worden. DFW mikt, zo vertelt Pruijssers, op een afschrikwekkend effect en dat kan alleen als het een hoog bedrag is.

Interessant is dat het bedrijf geen onderscheid maakt tussen mensen die stelselmatig en mensen die incidenteel downloaden. Iedereen die betrapt wordt kan een schikkingsvoorstel verwachten. Eerst gaat DFW de downloaders van een paar films in de gaten houden, maar dat moeten er al snel tientallen films worden.

Het is niet heel ingewikkeld om te achterhalen wie er precies een film illegaal downloadt. Door de werking van BitTorrent, kan je alle IP-adressen eenvoudig achterhalen. Maar de volgende stap is die IP-adressen koppelen aan mensen en daar heeft DFW de medewerking van internetproviders nodig. Vooralsnog houden die de boot af, maar rechtszaken leidden tot nu toe altijd tot een verplichte overdracht van gegevens.

Overigens legt Dutch Filmworks de bewijslast bij consumenten zelf. Mocht iemand niet gedownload hebben, moet de persoon zelf aantonen dat het iemand anders was. Daarvoor kreeg DFW toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens. Kritiek is hier ook op: het is volgens sommigen de omgekeerde wereld.



NieuwsFilm

meest populair