Algemeen

'The Conjuring' leidt tot zaak van 900 miljoen dollar tegen Warner Bros.

Nu ook echt voor de rechter.

door Jim Pedd om 11:21 in Algemeen
Nadat Warner Bros. geprobeerd heeft de zaak af te wenden, heeft een Amerikaanse rechter besloten een potentieel zeer dure rechtszaak rond de The Conjuring-franchise toch door te laten gaan. De Conjuring-franchise volgt het werk van Ed en Lorraine Warren, onderzoekers naar het paranormale.

Schrijver Gerald Brittle publiceerde in 1980 een boek over de Warrens, The Demonologist genaamd en stelt dat hij een afspraak had met hen dat er geen film zou komen, tenzij hij toestemming gaf. De schrijver claimt de rechten in handen te hebben op de zaken die de Warrens onderzochten.

Het is niet zeker of Warner Bros. en New Line dit wisten toen ze met de Warrens in onderhandelingen gingen in de jaren negentig. Dat liep nergens op uit, maar in 2011 sloot Lorraine Warren definitief een filmdeal met Warner Bros., die leidde tot de succesvolle horrorfranchise. Brittle claimt dat dit helemaal niet mocht en dat hij geen toestemming gegeven had. Hij eist tot wel 900 miljoen dollar aan compensatie voor onder meer auteursrechtschending en samenzwering.

Warner Bros. is het daar natuurlijk niet mee eens: de studio vindt dat niemand exclusief recht heeft op levensverhalen of waargebeurde zaken. Tegelijk vroeg Warner aan de rechter om de zaak door te schuiven naar het arbitrage hof, zodat er een schikking getroffen kon worden. Maar dat zag de rechter niet zitten en nu krijgt de zaak dus zijn doorgang.

Wanneer deze zal beginnen is niet bepaald zeker, maar Warner dit verliezen, zal het een dure zaak worden en is het maar de vraag wat de toekomst voor de horrorfranchise in verschiet heeft. De vier films die tot nu toe verschenen, brachten tot nu toe 1,1 miljard dollar op.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Schrijver Gerald Brittle publiceerde in 1980 een boek over de Warrens, The Demonologist genaamd en stelt dat hij een afspraak had met hen dat er geen film zou komen, tenzij hij toestemming gaf.
Wow, hoe ver moet je gaan. Rechten wat de Warrens hebben uitgespookt.

de studio vindt dat niemand exclusief recht heeft op levensverhalen of waargebeurde zaken.
Mee eens met WB.

Robbepost

Avatar

Hij zet wel heel hoog in...... bijna een miljard. Waar is dat bedrag dan op gebasseerd........

Ninsh

Avatar

@robbepost

"De vier films die tot nu toe verschenen, brachten tot nu toe 1,1 miljard dollar op."

Hij wilt 900 er van en de overige 200 mag WB behouden. ;) Denk dat het daar gebaseerd is.

Robbepost

Avatar

@Ninsh

Ok! Best een royale kerel nog eigenlijk ;)

Fakkamovie

Avatar

Na 4 films komt die schrijver pas achter.
Echt van die mensen die express lang wachten en als ze zien dat hun verhaal een hit is gaan ze pas een rechtzaak aanspannen.

Mav Damian

Avatar

Ok 9 of 10 miljoen tot daar aan toe, maar 900 miljoen. Wat gaat Lorraine met haar leeftijd daar nog mee doen?

Master Of Films

Avatar

Het is Gerald Brittle, niet Lorraine Warren. ;)

NieuwsFilm

meest populair