TIFF 2017: Lady Gaga geeft zich bloot

De zangeres toont kijker 'spontane' blik in haar leven in 'Gaga: Five foot Two'.

Toen Lady Gaga haar carrière begon, was het niet helemaal duidelijk wie de persoon achter de artiest was. Verscholen achter een reeks uitbundige kostuums leek de mogelijkheid om 'normaal' te kunnen doen en dezelfde hype te blijven creëren nagenoeg onmogelijk.

Maar zichzelf op mode- gebied blijven overtreffen, ging na een tijdje ook niet meer en voor haar nieuwe album Joanne wil ze zichzelf opnieuw uitvinden door de high fashion te laten voor wat het is en zichzelf voor het eerst echt te tonen aan de wereld. En de nieuwe Netflix- documentaire Gaga: Five foot two helpt haar hierin een handje.

In deze documentaire maken we kennis met de echte Gaga, of in ieder geval de Gaga die ze als echt aan het publiek wil voorstellen (lees: verkopen). In de eerste scène zet ze meteen de toon door met bad hair en zonder make-up een rondje door haar huis te maken terwijl de camera haar volgt.

We zien daarna hoe ze voor het eerst in drie jaar weer de studio induikt, ditmaal met producent Mark Ronson. om een album op te nemen. Ze benadrukt dat deze plaat heel persoonlijk is van aard en ze muzikaal een nieuwe richting in gaat slaan. De vraag is natuurlijk hoe de fans erop zullen reageren. Hebben zij de uitbundigheid van de kostuums nodig om van Gaga te kunnen houden? De zangeres vraagt het zich af terwijl ze een bespreking heeft met haar imago consulentes.

Naast de muziek komen ook haar persoonlijke relaties aan bod. We zien haar familie veel in beeld en de interacties die ze heeft met haar team. Glamour is ver te zoeken wanneer ze artsen bezoekt vanwege pijn die ze heeft overgehouden aan het breken van een heup. Maar de show gaat door. Na een dag huilen van de pijn, staat er een legertje mensen klaar om de make up aan te brengen zodat ze naar haar volgende event kan. Het masker wordt opgeschilderd maar de kijker weet dus wat daarachter schuilt.

De film is heel slim in de wijze waarop Gaga 'spontaan' wordt weergegeven. Want veel van de momenten die bedoeld zijn om normaal over te komen of te laten zien hoezeer ze zich bevrijd voelt, komen bedacht over. Maar juist daarin is de film interessant. Duidelijk is namelijk dat Gaga zoveel heeft bereikt door haar gedrevenheid, oog voor haar imago en een gave om te weten wat haar fans van haar verwachten. Ze is een controlfreak en een diva die gewend is geraakt aan altijd iemand om zich heen te hebben die haar opdrachten tot op de letter opvolgt. Maar in de documentaire komt ze even goed over als een warm persoon, die betrokken is bij de mensen om haar heen. Of je nu een liefhebber bent van haar muziek of niet, de film is een interessante blik achter de schermen van haar leven en laat zien hoe gedreven en getalenteerd ze is. Een slim stukje marketing om samen te gaan met haar nieuwe muziekstijl, dat van begin tot eind entertaint.

Gaga: Five Foot Two ging in première op het Toronto International Film Festival en is vanaf 22 september te zien op Netflix.



NieuwsFilm

meest populair