EU-onderzoek: Internetpiraterij heeft geen negatieve invloed op verkopen

Waarom dan een strijd tegen illegaal downloaden?

De strijd tegen online piraterij wordt steeds heftiger. Dutch Filmworks wil bijvoorbeeld individuele downloaders gaan beboeten en heeft daar al toestemming voor van de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar nu blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Europese Commissie werd uitgevoerd naar de effecten van piraterij, dat daar geen aantoonbare effecten van zijn op de verkopen van illegaal gedownloade media.

Dat meldt Europarlementariër Julia Reda vandaag op haar website. Zij schrijft dat de EC het bedrijf Ecorys in januari 2014 vergunning gaf voor een studie naar het onderwerp. Die werd in mei 2015 afgerond, maar niet gepubliceerd. Vandaag pas kreeg Reda een kopie van de studie in hadnen, die een interessante conclusie heeft.

"De conclusie: Met uitzondering van recent uitgebrachte blockbusters, is er geen bewijs om het idee dat illegale online downloads invloed hebben op verkopen mee te staven", schrijft Reda. De vraag is waarom, en of hier mogelijk gevolgen aan klampen. Reda zelf speculeert dat het te maken heeft met het simpele feit dat het onderzoek een contradictie vormt met de lijn van de EC: namelijk dat piraterij iets is dat verboden moet worden.

Wat vinden jullie ervan? Het volledige, driehonderd pagina's tellende rapport, valt onder deze link (PDF) te vinden.



NieuwsFilm

meest populair