Algemeen

EU-onderzoek: Internetpiraterij heeft geen negatieve invloed op verkopen

Waarom dan een strijd tegen illegaal downloaden?

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 13:51 in Algemeen
De strijd tegen online piraterij wordt steeds heftiger. Dutch Filmworks wil bijvoorbeeld individuele downloaders gaan beboeten en heeft daar al toestemming voor van de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar nu blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Europese Commissie werd uitgevoerd naar de effecten van piraterij, dat daar geen aantoonbare effecten van zijn op de verkopen van illegaal gedownloade media.

Dat meldt Europarlementariër Julia Reda vandaag op haar website. Zij schrijft dat de EC het bedrijf Ecorys in januari 2014 vergunning gaf voor een studie naar het onderwerp. Die werd in mei 2015 afgerond, maar niet gepubliceerd. Vandaag pas kreeg Reda een kopie van de studie in hadnen, die een interessante conclusie heeft.

"De conclusie: Met uitzondering van recent uitgebrachte blockbusters, is er geen bewijs om het idee dat illegale online downloads invloed hebben op verkopen mee te staven", schrijft Reda. De vraag is waarom, en of hier mogelijk gevolgen aan klampen. Reda zelf speculeert dat het te maken heeft met het simpele feit dat het onderzoek een contradictie vormt met de lijn van de EC: namelijk dat piraterij iets is dat verboden moet worden.

Wat vinden jullie ervan? Het volledige, driehonderd pagina's tellende rapport, valt onder deze link (PDF) te vinden.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

eltorro

Avatar

Ik denk zelfs dat kleine films gebruik kunnen maken van download sites het is namelijk ook gratis reclame en je bereikt er veel mensen mee. De meeste films die ik kijk op Netflix vind ik bijvoorbeeld eerst op Piratebay.

Decepticon

Avatar

Een rapport van 300 pagina's??!!

NoahMeeuws

Avatar

Ik wil een film maken. Ik hoop met heel mijn hart dat hij gedownload wordt..

Sunspot

Avatar

"De conclusie van een door de Europese Commissie georganiseerde studie naar de gevolgen van piraterij van films is door de EU begraven en pas na langdurig aandringen van Julia Reda - Europarlementariër van de Piratenpartij - vrijgegeven"

Haha, wat een neppers, gewoon proberen het rapport te begraven.

EntertainmentWatcher

Avatar

@Jim: ''Vandaag pas kreeg Reda een kopie van de studie in hadnen''

hadnen???????

GreenHornet

Avatar

het is eigenlijk heel simpel, diegene die illegaal downloaden hebben soms het geld ook niet om elke week naar de bioscoop te gaan of Bluray te kopen.
Zelfs als illegaal downloaden niet bestond. Geven ze geen geld uit.

Sunspot

Avatar

Ja, en bij series vaak ook omdat mensen niet voor 1 of 2 series gelijk een abbo moeten nemen.

BlackPowerWolf

Avatar

Als een film niet op Netflix staat en 4 jaar geleden is released dan is het toch juist fijn als hij nog bekeken wordt?
Tuurlijk snapt iedereen dat je als producent geld wil verdienen, maar dat gebeurd toch alleen maar in de eerste twee maanden en daarna nog een keer als de dvd uitkomt of als Netflix hem misschien koopt.
Meer geld komt er niet.

nieuwslaatste nieuws

meest populair