Hoe de spoiler in 'Star Wars: The Empire Strikes Back' lang geheim bleef

Hoe de spoiler in 'Star Wars: The Empire Strikes Back' lang geheim bleef

Mark Hamill verklapt hoe.

Spoilers zijn helaas niet altijd te voorkomen. Ook niet op een filmwebsite en ook filmmakers/-studio's gaan nog wel eens de fout in door tijdens de promotie bepaalde zaken te onthullen. In Star Wars: The Empire Strikes Back zit uiteraard ook een enorme spoilers, mocht je de film niet hebben gezien... Daarom dan toch maar even onze spoilertag.

Richting het einde van de film onthuld Darth Vader wie hij is door tegen Luke Skywalker (Mark Hamill) te zeggen dat hij zijn vader is. Een historische scène! De filmmakers wisten toon al dat het een enorme spoiler zou zijn en grepen al vroeg in, zodat de tekst niet zou uitlekken.

Op de officiële website van Star Wars onthulde Hamill hoe schrijver George Lucas en regisseur Irvin Kershner ermee dealden: "Ze hielden die tekst geheim: 'I am your father.' Wat in het script stond was al een fantastische wending. Vader zegt, 'You don't know the truth. Obi-Wan killed your father.' En ik speel de scène niet zoals je hem ziet. 'No!' en alles wat volgt. Maar vlak voor de opname trokken ze me apart en Kershner, de regisseur, zei, 'Kijk, ik ga je iets vertellen. George weet het, ik weet het, en als ik het je vertel, dan ben je de derde die het weet. Dus als het lekt, weten we dat jij het was."

De tekst "No, I am your father" of het verkeerd gebruikte "Luke, I am your father" is ondertussen een van de bekendste filmquotes uit de filmhistorie. En eigenlijk geen spoiler meer. Binnenkort zien we of Star Wars: The Last Jedi ons memorabele quotes te bieden heeft.



NieuwsFilm

meest populair