Roman Polanski voor een vierde keer beschuldigd van verkrachting

Roman Polanski voor een vierde keer beschuldigd van verkrachting

De regisseur is al jaren op de vlucht voor de Amerikaanse rechtbank.

De met een Oscar bekroonde regisseur Roman Polanski is opnieuw aangeklaagd voor verkrachting; deze keer door voormalig actrice Renate Langer. De Duitse Langer, nu 61, liet weten dat Polanski haar had verkracht toen ze 15 was. Volgens Langer gebeurde dit in 1972 in Gstaad, Zwitserland.

Ze zei dat ze het nooit heeft durven te vertellen en het altijd voor zich heeft gehouden, aangezien ze bang was voor hoe mensen erop zouden reageren: ''Ik denk dat als ik het aan mijn ouders had verteld mijn moeder dan spontaan een hartaanval zou hebben gekregen. Ik voelde me schuldig en vernederd. Ik had echt het gevoel dat ik er alleen voor stond, dat ik het met niemand erover kon hebben''.

Langer zegt dat Polanski haar uiteindelijk had verkracht in zijn slaapkamer nadat zij lang tegengestribbeld had en had geprobeerd te ontsnappen. Een maand erna contacteerde de regisseur haar en bood hij Langer een kleine rol aan in zijn volgende film Che? Polanski wist haar over te halen om hieraan mee te doen, maar volgens Langer was dit een enorme fout; want toen het filmen begon verkrachtte Polanski haar opnieuw, deze keer in het appartement waar Langer op dat moment in verbleef. Opnieuw had ze zich proberen te verdedigen maar dat had wederom niet geholpen. ''Dit heeft mijn hele leven ondersteboven gegooid, ik heb me er nooit helemaal overheen kunnen zetten'' aldus Langer.

Polanski is al jaren op de vlucht voor de Amerikaanse rechtbank. Hij werd namelijk al drie keer eerder beschuldigd van verkrachting; de eerste keer was in 1977 voor de verkrachting van Samantha Geimer, waarvan hij toen zelf al toegaf er schuldig aan te zijn. Hij ging hiervoor slechts 42 dagen naar de gevangenis, mede vanwege het feit dat hij bereid was tot een schikking te komen waardoor hij niet lang achter de tralies hoefde door te brengen. Maar de rechter veranderde van gedachte en wilde de minnelijke schikking verwerpen. Toen Polanski hierachter kwam vluchtte hij Amerika uit en is sindsdien nooit meer teruggekeerd.

De andere twee vrouwen die ook beweren door de regisseur verkracht te zijn hebben pas vrij recentelijk van zich laten horen; in 2010 liet Britse actrice Charlotte Lewis weten dat Polanski haar had misbruikt op 16-jarige leeftijd en afgelopen augustus liet Robin (van wie de achternaam niet bekend is gemaakt) ook van zich horen; volgens haar heeft Polanski haar jaren geleden misbruikt, toen ze 16 was.

In een recent interview met The Hollywood Reporter, dat afgelopen maandag verscheen, liet Polanski weten dat het allemaal voltooid verleden tijd is en het maar eens voorbij moet zijn: ''Ik denk dat iedereen nu wel weet dat Samantha Geimer al 30 jaar smeekt om dit verhaal eindelijk eens tot een einde te laten komen. Maar het spijt me, het is vooral de rechter en de jury die fout zitten. Ze zijn al 40 jaar corrupt en blijven maar doorgaan. Ik hoop dat ze er op een gegeven moment mee stoppen. Ik vind dat we het nu achter ons moeten laten. Ik heb al gezegd dat ik schuldig was. Ik ben ervoor naar de gevangenis gegaan, maar dat lijken veel mensen te vergeten of niet eens te weten''.

Sommige mensen hopen dat Polanski toch nog een keer voor de rechter moet komen te staan, aangezien zij hem zien als een crimineel, maar een andere groep vindt juist weer dat de filmmaker onjuist is behandeld door de rechter die van hem een voorbeeld wilde maken en laten zien dat ook belangrijke en machtige figuren bestraft kunnen worden.



NieuwsFilm

meest populair