Algemeen

David Fincher negatief over Marvel

De bekende filmregisseur vindt dat de films van 'formule' moeten veranderen.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Wouter Drummen om 08:00 in Algemeen
Het superhelden genre domineert de laatste jaren de filmindustrie en die rage is ook nog lang niet voorbij; zowel DC als Marvel heeft al van alles gepland voor de komende jaren. Toch is niet iedereen een even grote fan van de superhelden-films; niemand minder dan regisseur David Fincher (o.a. bekend van Se7en, Fight Club en Gone Girl) heeft zich namelijk negatief uitgelaten over Marvel.

De Marvel films doen het altijd goed aan de box-office en worden bijna altijd goed onthaald, maar Fincher vindt dat de films allemaal te veel op elkaar lijken. Volgens hem krijgen de filmmakers bij Marvel maar weinig vrijheid en moeten zich aan strikte regels houden en het verhaal verfilmen zoals zij dat gedicteerd krijgen. Gedurende een recent interview dat Fincher hield om zijn nieuwe Netflix serie Mindhunter te promoten, liet hij zich uit over het contrast tussen Netflix en Marvel. Volgens de 55-jarige regisseur kunnen filmmakers zo goed als alles laten zien op Netflix, wat niet altijd het geval is in de film industrie zelf.

Zo zei Fincher: ''Kijk, er zijn héél veel getalenteerde mensen die zich realiseren dat de mogelijkheden bij Marvel beperkt zijn. Ik denk dat het juist uiterst interessant zou kunnen zijn als we intelligente, volwassen, complexe en uitdagende superheldenfilms zouden mogen maken. Het voelt nu allemaal zo voorspelbaar en het lijkt allemaal zo veel op elkaar. Als de films al eens allemaal wat minder op elkaar zouden lijken, zou het volgens mij al een hele vooruitgang zijn!''

Ook al is Fincher niet de eerste Hollywood bekendheid die zich negatief over Marvel heeft uitgelaten, toch zal Marvel zich hier vermoedelijk weinig aan gelegen laten zijn; zolang de films goed scoren onder de bioscoopgangers en honderden miljoenen binnenhalen zal Marvel-baas Kevin Feige meer dan tevreden zijn.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

Tja, een ander soort type superheldenfilm opnemen in het MCU gaat ook niet werken lijkt me, aangezien het contrast dan te groot is met de andere producties. Logisch dat ze dus op een globale manier op elkaar werken.

eltorro

Avatar

@Rich Art: Dat betekent dus dat het MCU universum een obstakel is voor de kwaliteit van de films. Persoonlijk vind ik dat de films zelf het belangrijkste zijn, ze zouden niet vast moeten zitten aan een stijl. Bij Fox werkt het trouwens ook.

Banned

Avatar

Ik denkt dat hij gewoon bedoelt om een keer iets anders te maken dan al die hapklare superhelden films.

Rich Art

Avatar

@eltorro: Maar Fox hanteert verschillende universum (Daadpool zit niet voor niks niet in de reguliere X-men reeks). Of sluit er eentje af, om in een andere stijl door te gaan in een ander.

Marvel gaat dat ook doen na de Inifinty films. Dan draait het allemaal om de ruimte en wellicht veranderd daarmee ook de toon.

Civilian Supreme

Avatar

Wat?!!! Hoe durft hij iets negatiefs te zeggen over marvel?!!!!

Hij heeft wel gelijk, het wordt wel erg saai en voorspelbaar op deze manier, zit ook geen enkele spanning in de films (op winter soldier na) maar ze willen natuurlijk een zo breed mogelijk publiek blijven aanspreken.

Sowieso wel knap om alles op elkaar te laten aansluiten gezien de vele bekende acteurs met bijbehorende filmschemas. Ook moet het idd lijken dat alles zich in dezelfde wereld afspeelt, ook best wel moeilijk gezien de ontzettend uiteenlopende personages. Toch mag er wel wat meer uitdaging inzitten en nog belangrijker, het gevoel dat er echt iets op het spel staat zonder overal een grapje van te maken.

Winter Soldier blijft voor mij echte de beste marvel film, die heeft alles.

Wilskracht

Avatar

Ben zelf ook helemaal klaar met die superheldenfilms. Heb laatst Wonder Woman gekeken en ik vond er denk ik als enige op de wereld niks aan. Ben tevreden met mn cinevillepas, eindelijk wat anders dan de opgeblazen green screenfilms met superhelden of auto's die veranderen in nog grotere auto's.

ThomasOMalley

Avatar

Fincher "Ik denk dat het juist uiterst interessant zou kunnen zijn als we intelligente, volwassen, complexe en uitdagende superheldenfilms zouden mogen maken. Het voelt nu allemaal zo voorspelbaar en het lijkt allemaal zo veel op elkaar. Als de films al eens allemaal wat minder op elkaar zouden lijken, zou het volgens mij al een hele vooruitgang zijn!"

Preaching to the fucking choir, Fincher. We all agree here.

Wilskracht "Heb laatst Wonder Woman gekeken en ik vond er denk ik als enige op de wereld niks aan."

Ik hoor ook bij dat kleine clubje.

Mav Damian

Avatar

Kwa structuur van verhaal wel ja, maar van karakters zijn er wel verschillen (Ant-Man/Captain America) dat maakt ook de oorsprong verhaal anders. Vervolgen zijn nooit hetzelfde kwa verhaal, maar eindigt altijd hetzelfde. Conclusie oorsprongverhalen zijn altijd hetzelfde kwa structuur van verhaal, maar de karakters zijn altijd anders en vervolgen gaan meestal een ander richting op, maar eindigt altijd hetzelfde (slechterik word verslagen en wereld of de galaxy word gered). Ben het niet helemaal eens met Fincher buiten dan de creatieve vrijheid.

Robbepost

Avatar

Wilskracht +1

Fincher heeft wel gelijk vind ik. Natuurlijk zijn er bepaalde grenzen omdat de films met elkaar te maken hebben dus een regisseur kan niet beslissen om een groot karakter dood te laten gaan oid.
De toon en stijl is in mijn optiek wel iets wat per film kan verschillen en waarin je dan de hand van een regisseur kan herkennen.

Maar goed Marvel Studios maakt miljarden winst met het MCU dus ik snap wel dat ze op de formule vertrouwen. Wellich dat ze na Avengers 4 wat kunnen toevoegen/vernieuwen.

SeanDeNiro

Avatar

Het draait alleen maar om geld. Star Wars deel 37, de Hulk die op het punt staat te gaan kantklossen, weer een nieuwe spinnenmanfilm, de films van nu zijn vergelijkbaar met de muziek van nu. Er zit totaal geen vakmanschap in en het is 17 in een dozijn. De massa is nu eenmaal dom en krijgt waar het om vraagt. En das niet een nieuwe Se7en, helaas.

Moviewheels

Avatar

@seandeniro; helemaal mee eens. More for the masses, more money for the Studios........ Triest dat creativiteit steeds meer terrein verliest. Nocturnal Animals, Arrival zijn steeds zeldzamer wordende pareltjes. Hopen dat er bij Amazon Studios & Netflix mensen zijn die bereid zijn hun nek uit steken.... Ik vrees het ergste

eltorro

Avatar

@Moviewheels: Netflix lijkt wel veel bezig te zijn met originele projecten.

benjamin

Avatar

Moviewheels "Nocturnal Animals, Arrival zijn steeds zeldzamer wordende pareltjes. "
Zo zeldzaam zijn goede films niet hoor.

rainking

Avatar

Volgens hem krijgen de filmmakers bij Marvel maar weinig vrijheid en moeten zich aan strikte regels houden en het verhaal verfilmen zoals zij dat gedicteerd krijgen.

Hoe denk je dat de comics industrie werkt als je tientallen verhalen met duizenden karakters hebt die af en toe overlappen?

ridjieddo

Avatar

+1 Mav Damian en +1 rainking
Op zich laat hij zich niet per se negatief uit over Marvel, hij schetst gewoon een beeld van de realiteit tegenwoordig over superheldenfilms en gebruikt Marvel's structuur als voorbeeld. Wat (beperkingen van) creatieve vrijheid betreft snap ik zijn kritiek, maar verder kan je niet van Marvel verwachten om de schrijvers en regisseurs 100% de ruimte te geven want dan kom je verhaaltechnisch niet uit, het past dan weer niet in het universum qua stijl of sfeer en je hebt met meerjarige contracten van acteurs te maken. En hoezo lijken de films van Marvel zoveel op elkaar? Elke film(serie) en personage heeft zo zijn eigen stijl dat tegelijkertijd past binnen het universum en van tijd tot tijd komen ze samen om een nog groter kwaad te verslaan, cool toch?

ridjieddo

Avatar

En ik denk dat Fincher nog nooit de Marvel/Netflix series heeft gezien.

GreenHornet

Avatar

David Fincher moet niet zeuren maak je maar druk om DC

nieuwslaatste nieuws

meest populair