John Carpenter noemt eigen klassieke films kijken een marteling

John Carpenter noemt eigen klassieke films kijken een marteling

En hoeveel geeft hij om de remakes van zijn werk?

Zoals Bloody Disgusting hem omschrijft is regisseur John Carpenter een botte man die er niet omheen draait wanneer hij geïnterviewd wordt. De Amerikaan, die ook scenario's en filmmuziek schrijft, is 69 jaar oud. De laatste tijd is hij dikwijls in het nieuws omdat hij betrokken is bij de productie van de nieuwe Halloween-film, welke het origineel uit 1978 opvolgt dat hij gemaakt heeft. Er is een grote kans dat hijzelf deze titel al een hele lang tijd niet meer gezien heeft, want dat kan hij kennelijk niet meer aan.

In gesprek met The Guardian onthulde hij dat het bekijken van zijn oude films niet bepaald een hobby is, ondanks dat men ze als klassiekers beschouwt. "O, god, nee," begint Carpenter bijster positief. "Dwing me dat nooit te doen. Ik wil ze niet meer zien. Ik zie de fouten. Dat is het enige dat ik zie. Het zou een marteling zijn. Ben je gek? Ik wil niks meer met ze te maken hebben wanneer ik klaar ben."

Bekijk de afbeelding Nu de regisseur op leeftijd is mist hij het werk overigens ook niet. "Werken is zwaar, omdat je 's morgens vroeg op moet staan. Ik heb zojuist een muziekvideo gemaakt voor de single van ons nieuwe album 'Christine.' De hele nacht moest ik werken en... Mijn god. Ik was vergeten hoe zwaar het is. De hele nacht opblijven? Wow."

Overigens is Carpenter wel blij dat hij vroeger achter de camera stond, want de filmindustrie is inmiddels helemaal veranderd. Zo vindt hij dat regisseurs de creatieve controle over een project te snel opgeven, evenals de laatste versie tijdens het bewerken van het gefilmde materiaal.

"Het was toen een hele andere tijd en de films waren anders. Het begon toen je daadwerkelijk een exploitatiefilm kon maken, een low-budget exploitatiefilm, en deze in de bioscoop uitkwam. Tegenwoordig is het zo belachelijke prijzig. Zou ik kunnen slagen als ik vandaag begon? Waarschijnlijk niet. Ik zou afgewezen worden."

Bekijk de afbeelding Vele Carpenter-films hebben inmiddels een remake gekregen. Het bovengenoemde Halloween werd eerder in een nieuw jasje gestopt. Hetzelfde geldt voor The Fog, Assault on Precinct 13 en The Thing. Avonturen zoals Big Trouble in Little China en Escape from New York zitten ook in de pijplijn voor een heruitvoering. Toen The Guardian aan de regisseur vroeg wat hij daarvan vindt, antwoordde hij op grappige wijze.

"Ik vind het geweldig, mits ze me geld betalen. Als ze me betalen dan is het prachtig. Als ze me niet betalen, dan kan het me niets schelen. Ik vind het oneerlijk als ze me niet betalen. Ik vind dat iedereen me moet betalen. Waarom niet? Ik ben een oude vent nu en ik heb geld nodig. Stuur me geld op."



NieuwsFilm

meest populair