'The Exorcist'-regisseur William Friedkin heeft vervolgen nooit gezien

'The Exorcist'-regisseur William Friedkin heeft vervolgen nooit gezien

"Van 'Exorcist II' heb ik een aantal minuten gezien."

Aan het begin van de jaren 70 verscheen William Peter Blatty's horrorboek The Exorcist. Regisseur William Friedkin werkte een paar jaar later aan een verfilming samen met Warner Bros. en Blatty zelf schreef het scenario. De griezelfilm wordt gezien als één van de beste horrorfilms uit de geschiedenis, maar dat geldt niet zozeer voor de vervolgen. Het project was een enorm succes en daarom wilde men verdergaan met de franchise. Dat gold echter niet voor Friedkin.

John Boorman bracht in 1977 Exorcist II: The Heretic uit en Blatty zelf verfilmde zijn roman Legion in 1990, die door 20th Century Fox omgedoopt werd tot The Exorcist III. Hoewel Friedkin goede vrienden was met de inmiddels overleden schrijver, kreeg hij zichzelf niet zover om de continuering van zijn werk te zien. Dat vertelde de 82-jarige Amerikaan tegenover IndieWire.

Bekijk de afbeelding"Ik heb geen enkele van de 'Exorcist'-films gezien," begint Friedkin. "Ook niet die van Bill. Van 'Exorcist II' heb ik een aantal minuten gezien. Maar dat komt omdat ik in het laboratorium van Technicolor was en aan een film werkte die ik had geregisseerd. Ik ben vergeten welke. Één van de medewerkers vroeg: 'Hé, we hebben zojuist een print van 'Exorcist II' gemaakt, zou je ernaar willen kijken?' Ik stemde in. En na vijf minuten had ik het gehad. Ik kon er niet tegen. Ik vond het belachelijk en stom. Maar dat waren maar vijf minuten, dus ik kan geen ultieme mening geven. Het leek er gewoon op dat het niets te maken had met 'The Exorcist.'"

Na het tweede vervolg zagen we in 2004 en het jaar daarop Exorcist: The Beginning en Dominion: Prequel to the Exorcist verschijnen. Ook deze heeft Friedkin vanzelfsprekend niet gezien. "Ik weet dat Bill er één gemaakt heeft, die eigenlijk niet 'Exorcist III' hoorde te zijn. Het was gebaseerd op een ander boek dat hij geschreven had, 'Legion.' Ook daar had ik geen interesse in. Ik hield van Bill Blatty. Ik heb mijn documentaire aan hem opgedragen en we bleven hechte vrienden tot zijn dood. Maar ik weet dat hij vele compromissen had moeten sluiten voor zijn film. Hij moest er een exorcisme-scène in doen wat hij nooit van plan was. Alleen maar zodat de producenten het 'Exorcist III' konden noemen."

Bekijk de afbeeldingLiefhebbers van televisieseries zullen weten dat The Exorcist de zoveelste film is waarvan een studio een serie heeft gemaakt. Eind september 2016 verscheen het eerste seizoen op de buis, het tweede seizoen is precies een jaar later begonnen. Niet alleen Friedkin heeft deze blijkbaar overgeslagen.

"Die heb ik ook niet gezien," gaat de regisseur verder. "Ze hadden de filmrechten van Blatty gekocht en dat vind ik niet respectloos van hem. Ik weet wel dit: voordat hij is gestorven heeft hij geen enkele aflevering gezien. Hij stierf tijdens het eerst seizoen en belde me daar voor op. De laatste keer dat hij me belde, kort voordat hij doodging, ging als volgt: 'Billy, heb je het gezien?' En ik antwoordde: 'Nee, Bill.' Toen zei hij: 'Ik ook niet.' En dat is alles wat we erover hebben gezegd."



NieuwsFilm

meest populair