Algemeen

Verlies 'Blade Runner 2049' kan oplopen tot ruim $80 miljoen

Zonde als je ziet hoeveel werk er in de visueel schitterende productie is gestoken!

door Jeffrey Kouters om 13:15 in Algemeen
Het ziet ernaar uit dat de langverwachte blockbuster Blade Runner 2049 van regisseur Denis Villeneuve een enorme flop gaat worden voor het betrokken productiebedrijf. Ondanks de vele positieve reviews voor de visuele pracht en praal van Villeneuve, loopt het wereldwijde bioscooppubliek namelijk niet warm voor de prent. Zonde, als je ziet hoeveel tijd (én geld) er in deze nieuwe Blade Runner is gestoken.

In 1982 verscheen Blade Runner van regisseur Ridley Scott. In de loop der jaren groeide Scotts Blade Runner uit tot een ware cultklassieker, vandaar dat men uiteindelijk groen licht gaf aan een sequel, welke zich zo'n dertig jaar later in het fictieve filmuniversum afspeelt. Blade Runner 2049 verscheen begin oktober in de bioscopen en draait momenteel nog steeds. In dit artikel bespreken we de financiële prestaties van Blade Runner 2049 en een zeer interessant kijkje achter de schermen van de film!

Een warm en koud onthaal

Met een score van 88% op Rottentomatoes.com werd Blade Runner 2049 ontzettend goed ontvangen onder critici, maar hun enthousiasme vertaalt zich duidelijk niet door in de opbrengst tot nu toe. Aan de wereldwijde bioscoopkassa's heeft Blade Runner 2049 op het moment van schrijven zo'n $240 miljoen verdiend, bij een productiebudget van rond de $155 miljoen. Daarbij zijn de marketingkosten - zoals gebruikelijk - niet meegerekend. Om winst te moeten draaien zou de film zo'n $400 miljoen omzet moeten draaien, zo vertelde producenten Broderick Johnson en Andrew Kosove vlak na het verschijnen van de film.


Financieel dreigt Blade Runner 2049 (eigenlijk in tegenstelling tot alle verwachtingen) nu een enorme flop te worden voor de betrokken filmstudio Alcon Entertainment en haar investeerders, zo onthullen insiders exclusief aan The Hollywood Reporter. Sony, die de film met een inleg van $110 miljoen mede heeft gefinancierd en distribueert buiten Amerika, heeft namelijk een deal gesloten met Alcon dat zij de eerste Box Office-opbrengsten van Blade Runner 2049 krijgen. Warner Bros. distribueert de film in de Verenigde Staten.

Wegens deze slimme deal zit Sony redelijk veilig met hun investering, maar dat kan niet gezegd worden over Alcon Entertainment. Hollywood-insiders voorspellen namelijk een fors verlies tot wel zo'n $80 miljoen voor de studio. Echter, wordt er beweerd dat Alcon nog wel vertrouwen heeft in Blade Runner 2049. Er wordt een flinke Oscar-campagne gevoerd voor Villeneuve's film en de studio's hopen daarmee de kaartverkoop ook weer ietwat op te krikken. Blade Runner 2049 zal dezelfde cultstatus als zijn voorganger moeten verwerven om niet volledige te floppen. Daarnaast zijn de Blu-ray verkopen en thuisverhuur natuurlijk ook van belang. Al met al lijkt dit vervolg op Blade Runner dus een onverwachtse tegenvaller te zijn.

Miniatuur komt tot leven

Aan de hoogstaande visuals van Blade Runner 2049 kunnen de tegenvallende cijfers niet hebben gelegen. De epische sci-fi prent zit natuurlijk vol met moderne CGI-kunsten, maar de filmmakers hebben ook andere interessante technieken en effecten gebruikt om de futuristische wereld van Blade Runner 2049 tot leven te brengen. Zoals de titel natuurlijk al doet vermoeden, speelt de film zich af in het jaar 2049. De Amerikaanse staat Californië ziet er dan inmiddels totaal anders uit en daarom werd er gebruikt gemaakt van zeer realistische miniatuurmodellen om de wereld van Blade Runner te creëren, zoals te zien is in de onderstaande video van studio Weta Workshop. Zeker even het kijken waard!


In Blade Runner 2049 spelen onder andere Harrison Ford, Ryan Gosling, Jared Leto en Robin Wright een rol. Ook Neerlands trots Sylvia Hoeks is te zien in de film van regisseur Villeneuve. Wie Blade Runner 2049 graag nog op het grote scherm wil zien, moet snel zijn. Analytici verwachten dat de films al vrij snel weer uit de bioscopen verdwijnt. Hieronder nog de erg gave trailer van Blade Runner 2!15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

[quote]Financieel dreigt Blade Runner 2049 (eigenlijk in tegenstelling tot alle verwachtingen) nu een enorme flop te worden[/qoute]Ik denk dat dat eigenlijk nog vrij hard volgens de verwachtingen van redelijk wat mensen (o.a. op deze site) is.

Steve-O

Avatar

Erg jammer dat het niet meer geld opgebracht heeft. Het is echt een topfilm. Wellicht komt het deels ook door goede recensies voor andere films. Planet of the Apes 3 was nou echt niet het evenbeeld van de recensies en als je films als Thor 3 ook zulke goede recensies gaat geven dan verwachten mensen dezelfde soort pulp als met Blade Runner 2049. Er word naar mijn idee niet genoeg onderscheid gemaakt in wat voor films het zijn en waarom ze dan zulke goede recensies krijgen.

Ed Crane

Avatar

Klopt benjamin, wij zagen het al aankomen. En dat is heel goed van ons, maar toch zouden we de film niet willen missen. Beter hier geld op verliezen dan op John Carter of zo.

benjamin

Avatar

Steve-O "En als je films als Thor 3 ook zulke goede recensies gaat geven dan verwachten mensen dezelfde soort pulp als met Blade Runner 2049. "
Mensen die dit soort vergelijkingen en verwachtingen maken lijken mij sowieso niet het publiek voor een film als Blade Runner 2049.

SunChaser

Avatar

De film was onnodig duur. En te lang. It kost 35m en zag er prachtig uit. Ik zag in BR2 niets vernieuwends qua effecten

Akke Moeka Hara

Avatar

Mooi dat miniatuur werk.
Ik heb de film nog niet gezien helaas.

Prince John

Avatar

Voor mij de film van het jaar, geweldige film, zonde dat hij het zo slecht deed aan de box-office... Enige voordeel; een vervolg zal er gelukkig niet snel komen!

Moviemagic

Avatar

Prince John "Voor mij de film van het jaar, geweldige film, zonde dat hij het zo slecht deed aan de box-office... Enige voordeel; een vervolg zal er gelukkig niet snel komen! "


Als je dit een fantastische film vind dan waarom zou je geen vervolg willen?

Da Villain

Avatar

@Moviemagic

Omdat vervolgen (bijna) altijd een zure nasmaak achterlaten. Om niet te zeggen "slecht" zijn.

Steve-O

Avatar

@benjamin: precies, volgens mij waren er in het begin vast tal van mensen die daarom dachten iets soortgelijks voorgeschoteld te krijgen met 2049 en dat dus de mond tot mond reclame ingedampt heeft... Hoe je het ook wend of keert, zulk soort reclame is er helaas niet geweest...

Desalniettemin, ontzettend gaaf dat ze miniaturen/bigatures gebruikt hebben. Het zag er fan-tas-tisch uit. Het helpt zoveel als ze echte dingen gebruiken en de techniek is nog steeds voortreffelijk. Prachtige ontwerpen ook, vooral van het LAPD gebouw. Ik ben er helemaal weg van.

zetmoon

Avatar

Het origineel was ook niet echt een kassucces...

BenjaminPaulus

Avatar

Denk dat deze in de loop der jaren net zo'n klassieker wordt als het origineel. Die deed het ook niet goed aan het begin. Het is alleen helaas, net als toen, niet waar het grote publiek op zit te wachten.

Master Of Films

Avatar

Het publiek liep meer warm voor die waardeloze The Mummy Impossible dan voor een meesterwerk zoals deze dure arthouse film.

benjamin

Avatar

Steve-O "precies, volgens mij waren er in het begin vast tal van mensen die daarom dachten iets soortgelijks voorgeschoteld te krijgen met 2049 en dat dus de mond tot mond reclame ingedampt heeft...."
Als mensen zich mispakt hebben (en dat zal meevallen want de Cinemascore is geen mother!-geval), ligt dat toch niet direct aan de recensies maar eerder aan pakweg de marketing van deze film.

Artificialis

Avatar

Het is een prachtige film, op alle vlakken. Beter dan het origineel wat mij betreft. Maar het algemene publiek is domweg niet geduldig en intelligent genoeg voor dit type films.

NieuwsFilm

meest populair