Waarom James Franco het falen van Tommy Wiseau's 'The Room' wilde verfilmen

Waarom James Franco het falen van Tommy Wiseau's 'The Room' wilde verfilmen

Wordt 'The Disaster Artist' wel een succes?

Of je The Room gezien hebt of niet - de meeste filmliefhebbers hebben er in ieder geval van gehoord. Het romantische drama van regisseur/schrijver en acteur Tommy Wiseau uit 2003 wordt door velen omschreven als de Citizen Kane van slechte films. Apart genoeg is Wiseau's creatie inmiddels omgedoopt tot cultfilm en trekt voldoende geïnteresseerde en nieuwsgierige kijkers aan.

James Franco - die net als Wiseau druk bezig is als schrijver, filmmaker en acteur - heeft zoals velen weten het verhaal achter The Room verfilmd, gebaseerd op het gelijknamige boek van Greg Sestero en Tom Bissell. Franco's film verschijnt eind december in de Nederlandse bioscoopzalen. Maar wat trok Franco precies aan tot de film?

De 39-jarige Amerikaan stond The Hollywood Reporter te woord tijdens de première en antwoordde: "Ik hou van verhalen die uit Hollywood komen. En dit was precies het tegenovergestelde van wat ik eerder heb gehoord en gezien. Ik heb het boek gelezen en dacht: 'Ja, dit wordt zo ongewoon en vreemd, maar de kern zal een geweldig verhaal bevatten over vriendschap en dromers die het proberen te maken."

Bekijk de afbeeldingIn de film kruipt Franco in de huid van Wiseau. Zijn jongere broer Dave Franco belichaamt Sestero, die samen met Wiseau aan The Room werkte. "Halverwege het boek wist ik dat ik het verhaal wilde vertellen, de film wilde regisseren en Tommy wilde spelen. En dat mijn broer perfect was voor Greg, omdat we de juiste dynamiek hebben. Hij en ik hebben niet veel samengewerkt, maar ik wist dat hij een geweldige acteur is omdat we een reeks video's voor 'Funny or Die' hebben gemaakt waarin ik een gekke acteercoach speel en hij mijn student. De dynamiek was destijds vergelijkbaar."

Ook Dave (32 jaar) bevestigt dat The Disaster Artist gemaakt is voor dromers en mensen die geen "nee" als antwoord willen horen. "Vanaf het begin wilden we qua toon 'Boogie Nights' nabootsen, zo nauw mogelijk. Want 'Boogie Nights' draait om vreemde karakters in gekke situaties, maar de acteurs spelen ze zo echt mogelijk. Dus dat was ons ijkpunt."

Paul Scheer, die in de film een crewlid speelt, is niet onbekend met The Room. Hij is een groot fan. Toen hij op de set van The Disaster Artist belandde, was hij verbaasd hoe alles overeen kwam. De komiek onthult: "Het interessantste is denk ik dat we een film wilden maken die toegankelijk is voor mensen die 'The Room' nog nooit gezien hebben. Wat ik iedereen vertel is dat het een prequel en een sequel is. Als je 'The Room' hebt gezien, dan zal deze film geweldig is. Heb je hem niet gezien, dan wil je dat straks juist wel."



NieuwsFilm

meest populair