Teamleden 'Toy Story 4' weg wegens racisme en seksisme bij Pixar

Het vertrek van de van seksuele intimidatie beschuldigde directeur John Lassester heeft daar overigens helemaal niets mee te maken.

Screenplay-schrijfster Rashida Jones en haar schrijfpartner Will McCormack hebben hun vertrek aangekondigd bij de Pixar-productie Toy Story 4. Het tweetal vertrekt niet alleen wegens creatieve meningsverschillen, maar ook wegens de onprettige bedrijfscultuur die schijnt te heersen bij de animatiegigant, waar vrouwen en etnische minderheden stelselmatig zouden worden benadeeld.

"We vertrekken bij Pixar wegens de grote verschillen in creatieve - en nog veel belangrijker - filosofische verschillen. Er zijn zo ontzettend veel getalenteerde mensen aanwezig bij Pixar en we zullen enorme fans blijven van de films. Echter, bij Pixar heerst er ook een cultuur waarin vrouwen en kleurlingen minder gelijk worden behandeld bij het maken van creatieve beslissingen", laten Jones en McCormack in een gezamenlijk statement weten aan Entertainment Weekly, een bekend Amerikaans filmmagazine.

Het vertrek van het schrijversduo heeft overigens niets te maken met het eerdere vertrek van John Lasseter, creatief directeur van zowel Pixar Animation Studios en Walt Disney Animation Studios, zoals eerder in de media werd beweerd. Lasseter, die ook net als bij de eerdere delen het verhaal van Toy Story 4 mede heeft bedacht, vertrekt voor een periode van zeker zes maanden nadat bekend werd dat de grote baas zich jarenlang ongepast heeft gedragen tegenover vrouwelijke collega's, waardoor de werksfeer er niet beter van werd. Zo zou hij zijn collega's soms ongemakkelijk lang knuffelen.

The Hollywood Reporter beweerde namelijk dat Jones en McCormack hun koffers pakten bij Pixar, omdat Lasseter ook Jones ongepast zou hebben benaderd, maar dat is zeker niet het geval, zo benadrukt men in het statement. De daadwerkelijke reden is dus de racistische en vrouwonvriendelijke bedrijfscultuur bij animatiestudio Pixar. Jones en McCormack wijzen er ook nog op in hun verklaring dat ze hopen een cultuurverandering teweeg te brengen binnen het bedrijf. Hoeveel vrouwelijke regisseurs hebben immers een Pixar film mogen regisseren? Tel jij ze even?

Toy Story 4 moet eind juni de bioscoopzalen binnenstormen!



NieuwsFilm

meest populair