Algemeen

Waarom Quentin Tarantino geen liefhebber is van Netflix

Liever een videotheek?

door Bram de Groot om 19:47 in Algemeen
Filmmaker Quentin Tarantino heeft eerder laten weten dat hij geen liefhebber is van Netflix. Hij zet nog liever een ouderwetse VHS-videoband aan dan dat hij een film start via een streaming service. In een nieuw interview - via The Playlist - geeft de filmmaker meer inzicht in zijn anti-Netflix standpunt.

In een video van YouTube-kanaal Yellow King Film Boy laat Tarantino weten dat hij niet op Netflix zit. Hij geeft aan dat Netflix het uitkiezen van een film en het filmkijken behoorlijk verandert ten opzichte van hoe je vroeger een flim oppikte uit een videotheek: Je kijkt nu voor 10 minuten of 20 minuten of je gaat gewoon wat anders doen en besluit je 'Nee, dit was niets voor mij.' Dat is iets waar we nu terecht zijn gekomen."

Vroeger investeerden mensen veel meer in de keuze naar welke film ze gingen kijken, vindt Tarantino. "Vroeger ging je naar de videotheek, daar keek je rond en keek je op de videohoezen en las je wat er op de achterkant stond. Je maakte een keuze en misschien sprak je wel met de man achter de balie. En hij duwde je dan misschien een bepaalde richting op," aldus - oud-videotheekmedewerker - Tarantino.

Zijn punt lijkt vooral te zijn dat mensen via streaming diensten, zoals Netflix, met minder gedegen voorkennis een film selecteren dan dat dit vroeger gebeurde in de videotheek. En dan waarschijnlijk vooral omdat je toen voor films die je selecteerde per stuk of per een aantal betaalde.

Beluister hieronder het fragment. Heeft hij gelijk, of zou hij Netflix gewoon eens moeten proberen?12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Het maakt geen moer uit of hij gelijk heeft want er bestaat geen videotheek meer. En Netflix gaat niet meer weg. Vroeger had ik 2 cassettebandjes van 90 min en daarop stond mn favoriete muziek. Nu heb ik 20 playlists op Spotify en luister ik liedjes soms half.

Kamajiisama

Avatar

Come on ..Jimmy...wake up and smell the coffee before you drink it !! Time change...
Een paar van zijn films staan wel op Netflix...

horizon

Avatar

Hateful eight nog recent toegevoegd.

En Quentin leeft in het verleden.

ThomasOMalley

Avatar

Het is inderdaad onomkeerbaar, maar ik snap hem goed. Ik krijg ook een warm gevoel van nostalgie als ik hem over videotheken hoor praten. Nu ben ik gewoon blij dat ik het heb mogen meemaken, net als DVD’tjes scoren bij de Free Record Shop!

Decepticon

Avatar

Hij heeft gelijk en ik snap hem zeer goed. Smiley face
Nu klikken volgens mij veel mensen maar wat aan op netflix zonder enige investering in wat ze gaan kijken.
Maar het is idd onomkeerbaar, maar er bestaan nog steeds videotheken Sunchaser, het zijn er niet veel meer, maar ze zijn er nog.
Jouw manier van muziek luisteren geeft volgens mij al een beetje aan hoe de jeugd van tegenwoordig tot het einde afluisteren, of tijdens het film kijken hun smartphone erbij pakken.

Gigan72

Avatar

Ik mis die tijd van de videotheek soms ook wel.
Zeker de de tijd van voor videoland of moviemax.
Bij de sigarenboer kon je bv films huren of je had dan een hele klein vidoetheek .
Veel films waren toen ook nog een kopie of bootleg.
Was een leuke tijd.

Frietgezicht

Avatar

@ ThomasOMalley, ik stond ook vaak in videotheken(denk dat we allemaal wel vaak die klassieke hoesjes zagen van films als Aliens en The Godfather) en Free Record Store was idd een topwinkel.

Maar toch lult hij onzin. Ook al waren er nog videotheken dan nog was de tijd van hoesjes lezen en lullen met de man achter de balie(dus 1 mening) voorbij. We kunnen via internet allerlei cijfers zien van een film.

In de tijd van videotheken hadden we ook een moord gedaan voor zoiets als netflix.
Nu kan ik op Netflix scrollen en via internet ff kijken of iets goede cijfers krijgt. In de videotheek zou je er uren staan(zonder wifi)

Voor mensen die van westerns houden kan ik Godless aanraden. Afgelopen week uitgekomen,6 afleveringen(komt geen 2e seizoen dus gewoon een lekker lange film) met Jeff Bridges als badguy.

Moviemagic

Avatar

Enorme nostalgie als je denkt aan de videotheken. Uren de hoezen bekijken en lezen. Thuis kijken en dan vervolgens moet je het weer terugbrengen op tijd anders kreeg je een boete. Persoonlijk vind ik de streamingdiensten beter. Alles bij elkaar ben ik er minder geld aan kwijt en heb meer keuzes. Ik hoef niets meer terug te brengen. Als je nu een kudtfilm hebt zet je hem af en kiest een andere. Dit was in die tijd niet. Je was gewoon je geld kwijt voor die film. Hij zou gewoon Netflix moeten nemen en niet zo negatief erover zijn.

McGraig

Avatar

Hij heeft wel gelijk op zich. In het verleden gebeurde alles met heel veel zorg omdat je overal fysiek naartoe moest om iets te huren of te kopen. Het leverde een sociaal netwerk op. Ik had in de videotheek vaak ellenlange gesprekken met een medewerker over films. Hier in Den Bosch zat een videotheek met een kerel achter de balie die de meeste obscure films van over de hele wereld in zijn zaak had staan. De meeste videotheken hadden echter een muts achter de balie die geen reet van films wist. Die adviseerde alleen de nieuwste met Willis of Stallone. Nog vroeger moest je voor een liter melk zelf naar de boer en onderhandelen. Of hij wilde even een kwartiertje met je wijf of je schaap want er was nog geen geld. Nu hebben we internet. Het is nu toch wel een groot voordeel dat je niet 10 gulden kwijt bent voor een film terwijl je niks anders meer hebt om te kijken. En hoe vaak dat ik de benen onder mijn reet uit gelopen heb om een film op tijd terug te brengen na werktijd. En dan kwam er ineens bezoek waardoor je niet eens tijd had om te kijken

meanrat

Avatar

Het maakt inderdaad niets uit of ie gelijk heeft of niet, maar in naam van discussie zeg ik: hij heeft niet helemaal gelijk. Natuurlijk missen we het gaan naar de videotheek en het uitkiezen van de film. Al die videobanden of dvd's of blurays op een rij zien. En die geur. Die sfeer zullen we nooit meer meemaken. Maar tijden veranderen. Het gemis van de keuze maken maakt plaats voor het gemak. En ook dat heeft voordelen. Want je laat je niet meer zo beinvloeden door een recensie of zelfs door die baliemedewerker van Videoland. Als je een film wil kijken en je hebt even geen idee, dan zet je er zo een aan. De kans op die ene parel is daarmee een klein beetje groter. Want het komt bij mij wel eens voor dat ik een film zie waarvan ik heb genoten en waarvan ik achteraf dan lees dat die de grond is in geboord.

GreenHornet

Avatar

Videotheek kon wel alles verhuren, dat kan een streamingdienst niet, omdat de macht nu bij de film maatschappijen hebben.

Sunspot

Avatar

Begrijp hem wel, velen denk.

Mis het ook wel hoor als ik zo terugdenk, hoezen checken, overleggen met anderen of ruzie maken :D over welke film het gaat worden.

Je ging toen ook dik af op trailers op tv en making off, bladen. Vooral voor het internet tijdperk nog uiteraard.

Veel spellen gehuurd ook als jonkie, voor mijn Sega's vooral. Altijd leuk weekend, zakgeld, vroeg naar de videotheek op de zaterdag om zoveel mogelijk te kunnen spelen :D.

NieuwsFilm

meest populair