Huis-tuin-en-keuken filmmaken met 'Shazam!'-regisseur David F. Sandberg

Leuk, leerzaam en handig! Ga zelf ook eens aan de slag.

Het zou je maar gebeuren. De Zweedse filmmaker David F. Sandberg plaatste enkele jaren geleden op YouTube een korte horrorfilm, genaamd Lights Out, die hij samen met zijn vrouw maakte in hun appartement. Gewoon simpel, zonder al te veel poespas en dure effecten. Dankzij de enorme buzz die er ontstond rondom Sandbergs short movie, mede te danken aan Reddit, kreeg Sandberg de kans om een grote Hollywoodversie te maken van Lights Out.

In 2016 verscheen dan ook het gelijknamige Lights Out in de wereldwijde bioscopen. Met een budget van nog geen $5 miljoen en een opbrengst van bijna $150 miljoen, kan Lights Out dus gerust worden bestempeld als een 'enorm succes', zeker voor een filmmaker zonder ervaring op professioneel niveau. Later kreeg Sandberg de mogelijkheid van Warner Bros. om de prequel Annabelle: Creation (2017) te maken voor de filmstudio, die ook massaal het publiek naar de bioscopen trok. Zijn blockbuster-debuut mag Sandberg maken met de DC Comics-verfilming Shazam!, waar Warner Bros. de Zweed ook voor in heeft gehuurd. Shazam! moet in 2019 in de bioscoop verschijnen.

"Hij is zo lekker gewoon gebleven"
Het hoort nou eenmaal een beetje bij het beroemd zijn, het fenomeen dat celebrities van eenvoudige komaf het ineens hoog in hun bol krijgen nadat ze zijn doorgebroken. Dat is zeker niet het geval bij Sandberg. Sandberg weet precies hoe het voelt als beginner, zonder al teveel kennis, ervaring, materiaal en middelen en deelt zijn ervaringen en kennis, als actieve gebruiker op allerlei social media en fora, graag met de wereld.

Sandberg heeft dan ook vele video's geüpload op zijn YouTube-kanaal ponysmasher, waarin hij filmmakers met simple tips en tricks helpt bij het realiseren van hun droomprojecten. Sandberg vertelt helder en legt dingen duidelijk uit. Het gemak van YouTube is natuurlijk ook dat je de video terug kunt spoelen als je iets niet helemaal hebt begrepen. De serie op Sandbergs YouTube-kanaal is dan misschien al een tijdje oud, maar het is nog immer interessant om deze ook eens met het FilmTotaal-publiek te delen.

Hoe regisseer je nou eigenlijk een film?
Elke film heeft een regisseur, maar wat doet een regisseur precies? Wat heeft een regisseur te zeggen op de set? Wat moet hij allemaal doen? Dat zijn vragen waar ook Sandberg mee heeft geworsteld tijdens het draaien van zijn eerste professionele speelfilms. Wat het precies is om een regisseur te zijn van een film, is ook een kwestie van ervaren en kijken wat er allemaal op je af komt, maar om een beetje een idee te krijgen van het vak (zonder een opleiding te moeten gaan volgen) kun je ook gewoon de reeks filmpjes bekijken die Sandberg heeft gemaakt van zijn avontuur als regisseur van de horrorfilm Annabelle: Creation.

"Mensen komen de hele dag naar je toe met vragen. Het is belangrijk dat je deze direct probeert te beantwoorden en deze niet laat opstapelen, want dan word je er gek van", vertelt Sandberg bijvoorbeeld in een van de video's uit de reeks.



Budgettips: Ikea-lampen en PVC-pijpen
Wie weleens een rondje heeft gegoogeld naar filmapparatuur, zal hebben gemerkt dat er vaak een behoorlijk prijskaartje aan hangt. En helaas, in de meeste portemonnees zit geen oneindige hoeveelheid flappen. Sandberg heeft zelf ook moeten dealen met deze kwestie en heeft dan ook een aantal creatieve, huis-tuin-en-keuken oplossingen bedacht waarmee je met goedkopere materialen toch een redelijk professioneel effect kunt bereiken.

Zo heeft Sandberg onder andere filmpjes gemaakt waarin hij uitlegt hoe je met simpele materialen van de Ikea en een willekeurige bouwmarkt een goede studiolamp kunt maken en hoe je strakke bewegingen kunt realiseren met je camera met gewoon wat skateboardwieltjes en PVC-buizen.




Hieronder nog een terugblik naar hoe het allemaal begon! Lights Out is dus een goedkope huis-tuin-en-keukenfilm geweest om te maken, maar heeft toch tot een mooie internationale Hollywoodcarrière geleid. Volg je dromen. Je hoeft écht geen bakken met geld te hebben om door te kunnen breken, zo zie je wel weer...



NieuwsFilm

meest populair