Algemeen

Disney koopt Fox voor 52,4 miljard dollar!!

En daarmee ook de X-Men en Avatar-franchises.

door Jim Pedd om 13:29 in Algemeen
Disney en Fox zijn akkoord over de overname. Er wordt maar liefst 52,4 miljard dollar betaald voor aandelen van het bedrijf. Het resultaat is dat er nog veel meer filmfranchises bij Disney komen te liggen, dat daarmee onbetwist de grootste filmstudio ooit wordt. Met de uitbreiding zal Disney zijn nog te lanceren streamingdienst een stuk interessanter maken.

Disney-CEO Bob Iger laat in een statement weten dat Disney hiermee voor een "divers palet aan entertainmentervaringen" wil zorgen. Tegelijk reageert voorzitter en oprichter Rupert Murdoch verheugd op het nieuws en lat hij weten dat het gecombineerde bedrijf voor nog veel meer mediaproducties moet gaan zorgen.

Binnen de deal komen zo'n beetje alle divisies van Fox in handen van Disney te liggen. Denk daarbij aan filmproductiebedrijf 20th Century Fox, maar ook de kabelgroep die bestaat uit onder meer FX Channels, National Geographic, driehonderd internationale televisiekanalen en nog eens 22 regionale sportnetwerken. Ook neemt Disney de dertig procent aandelen van Fox in Hulu over, 50 procent van de aandelen die Fox van Endemol Shine Group heeft, Star India en ook de 39 procent van Sky. Bij 21st Century Fox blijven enkele de wat kleinere kanalen en het Amerikaanse televisienetwerk.

Interessant wordt het spel dat zich af gaat spelen tussen Disney, Comcast en Time Warner. Voorheen had Disney al 30 procent van Hulu in handen, maar dankzij deze overname heeft het nu 60 procent van het bedrijf. Het gevolg zal een strijd zijn, waarbij het de vraag is of Disney Hulu in zijn geheel over zal willen nemen.

Disney krijgt met deze overname een hele reeks filmrechten in handen. Zo krijgt het Marvel-personages terug, waaronder de X-Men. Daarnaast zijn er rechten op andere franchises, waaronder Avatar en ook televisieseries als Modern Family. Voor fans van comicfilms zal het mooi nieuws zijn: Disney krijgt nu immers weer meer Marvel-personages terug, waarmee de studio wellicht de X-Men en MCU-films kan combineren. Tegelijk verliest de filmindustrie een belangrijke onafhankelijke speler. Te hopen valt dat Disney Fox niet enkel gaat gebruiken voor het maken van blockbusters, maar ook de kleinschalige producties blijft maken.

Overnames horen overigens al langer bij de strategie van Disney. Het bedrijf nam jaren geleden Marvel over en maakt sindsdien de meest succesvolle live-action comicfranchise. Daarnaast nam het een paar jaar geleden nog Lucasfilm over en maakt het nu elk jaar weer een nieuwe Star Wars-film.

53 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Raoulm

Avatar

Over 5 jaar heeft Disney heel het hollywood landschap opgeslokt

En zit de fantastic four er ook bij?

chazillionair28

Avatar

52,4 miljard. Goeiedag zeg. Denk dat je daar wel een wereld bevolking mee kan voeden.

GreenHornet

Avatar

ze moeten ook af van ESPN dat kost Disney bakken vol geld

JIGSAW8

Avatar

WAAAAAAAAAAATTTTTTTTTTT

Sand

Avatar

En nu een reboot van alle Avengers, guardians of the galaxy en de rest.. om dan terug opnieuw te beginnen met een universum waar de X-men en mutanten in zijn geheel niet genegeerd worden :p ... Ik zie het al gebeuren pfffff

Mas7

Avatar

FAN-TAS-TISCH nieuws! Alleen voor dat ze alles aan elkaar kunnen gaan verbinden!

DutchYoda

Avatar

@Raoulm Fantastic Four zit er ook bij,

Master Of Films

Avatar

Yes goed nieuws. Deadpool 2 wordt PG-13 :P
Anyway. Nu komen ook alle rechten ala 100% van Star Wars OT die Fox nog had in handen van Mickey. Wie weet dat Disney eindelijk de echte orginele onbewerkte OT gaat uitbrengen. Lucas wou dat niet, en Fox had maar te luisteren.
Wat ik alleen mis in het verhaal is hoe zit nou met Bond. Fox heeft namelijk de distributierechten van MGM's 007 op home media.

spooklift

Avatar

Hoe zit het met The Simpsons?

Lord Bono

Avatar

Lekker! Ook de rechten van Fantastic 4? Die mogen wel in de MCU na al die mislukte pogingen ;p

Jan231

Avatar

Misschien ben ik vreemd, maar ik zit echt niet te wachten op een avengers x-men team up. Veel te veel personages.

Ereptile

Avatar

Dat deze deal toch is gelukt... Kan het haast niet geloven! Ik neem aan dat Marvel nu ook de Fantastic Four sneller in het MCU willen hebben met Phase 4!

Rderegt

Avatar

Slechte zaak. Daarlijk kunnen we alleen maar van die blije Disneyfilms kijken. En goede films zoals Logan zullen niet meer gemaakt worden...

Brein8998

Avatar

Voordelen: X-men en Fantastic four weer terug bij Marvel, rechten van originele star wars trilogie.
Nadelen: Geen 16+ Deadpool, Logan, Kingsman en Alien films?

Master Of Films

Avatar

Aangezien ze al bezig zijn met Avengers 4, is het nog niet te laat om een introductie Silver Surfer erin te stoppen. Galactus kan wellicht de opvolger van Thanos worden als de nieuwe big bad guy van Phase 4.

Robbepost

Avatar

Tja Ereptile voor 52.400.000.000 zwichten de meeste denk ik.

Brein8998

Avatar

Heeft Disney dan nu bijna alle animatiestudios?
Ze hebben nu Walt Disney Animation, Pixar, Blue Sky en DreamWorks (opgekocht door Fox).

Brein8998

Avatar

Oh nee, DreamWorks animation is overgenomen door Universal

benjamin

Avatar

Rderegt "Slechte zaak. Daarlijk kunnen we alleen maar van die blije Disneyfilms kijken. En goede films zoals Logan zullen niet meer gemaakt worden..."
En in welk deel van de overeenkomst staat dat precies?

eltorro

Avatar

Ik hoop echt dat geen invloed gaat hebben op de X-men films.

Banned

Avatar

Wat is het volgende Disney ? Warner misschien. Disney koopt rechten en studios alsof het vastgoed is.

Lady A

Avatar

Disney is net als Facebook, kopen alles!!!

Ereptile

Avatar

Ik denk niet dat er geen R-Rated superhelden films meer komen. The Punisher is toch wel een voorbeeld dat R-Rated TV series wel kunnen. Waarom zouden de films dat dan niet kunnen zijn?

@Robbepost, je zou toch van Fox verwachten dat ze zelf ook veel geld opbrengen. Dan zou dat bedrag toch eigenlijk niet veel zijn. Al zijn films zoals de nieuwe Fantasic Four en X-Men Apocalypse niet goed ontvangen natuurlijk...

Mav Damian

Avatar

O wel er gebeuren nog ergere gebeurtenissen op de wereld dan dit Smiley face
Waar ik wel voor vrees wat gaat Disney nu doen met de X Men films.

Prince John

Avatar

Ongelooflijk... Had niet verwacht dat het zo snel zou gebeuren en voor zo'n smak geld... Over een paar jaar kopen ze waarschijnlijk ook DC over.

Robbepost

Avatar

@Ereptile

Dat zou je verwachten, maar als zoveel zouden verdienen zouden ze de boel niet verkopen denk ik.

Volgens mij zie je bv bij Punisher niet dat het van Disney is.

JIGSAW8

Avatar

en nu is het tijd om de heropnames te starten van avengers infinity war part 1 en 2 en er nu alle xmen in te verwerken!

Master Of Films

Avatar

Rderegt "Slechte zaak. Daarlijk kunnen we alleen maar van die blije Disneyfilms kijken. En goede films zoals Logan zullen niet meer gemaakt worden..."
Nou ik ben ook bang mijn geliefde JIGSAW een PG-13 gaat worden en dat er geen Star Wars R rated films meer gaan komen van Quentin Tarantino.

Beau

Avatar

@MOF: Helaas gaat die release van de Original Trilogy er niet komen. Pablo Hidalgo heeft dit zonet op Twitter gezet:

"Good morning! What's kept the original theatrical editions off of home video is the same thing that's always been doing that. It's not a studio thing."

Het is nu dus duidelijk dat George Lucas in de deal met Disney heeft laten zetten dat de originele versies niet uitgebracht mogen worden.

Fuck You, George Lucas!
Fuck You!

Master Of Films

Avatar

Oh ja die kudruimtesmurfen van JC zitten nu ook bij Disney.
Nu wordt heel erg makkelijk voor Disney welke mega kilo knaller in december gaat uitkomen. Rian's Star Wars of JC's kud ruimtesmurfen.

Ang3l

Avatar

Slecht nieuws voor Netflix, want je kan er vergif op innemen dat alle Disney gerelateerde items er uit getrokken worden en dat Disney zich er met een Hulu zelf op gaat richten om Netflix er uit te concureren.

Ang3l

Avatar

@Banned: Warner overkopen? En dan de DC rechten in handen krijgen? :D

JIGSAW8

Avatar

oh shit, dat betekent obi wan film in december 2020 en avatar 2 en allebei van disney

Master Of Films

Avatar

Beau "Helaas gaat die release van de Original Trilogy er niet komen. "
Tha Fak!! Wat een rattenstreek. :(
Weet zeker dat Disney het anders wel had gedaan. De macht van Lucas is nog steeds groot. The Force is strong in that one.

Blockbuster

Avatar

Eindelijk eens een goed Die Hard vervolg? Zoals Die Hard With A Vengeance die bij ons overigens al door Disney werd gedistributeerd, ook alweer 22 jaar geleden. Vooruitziende blijk?

MisterMarvel

Avatar

Super tof nieuws zeg. En laten we eerlijk zijn: Zoveel hoeft er niet te veranderen. Neem aan dat Kevin Feige en Disney echt wel gezien hebben dat je met een R-Rated Film zoals Deadpool en Logan goed kan scoren. Als de deal een beetje snel rond is dan zijn de opbrengsten van Deadpool II natuurlijk ook al voor the house of M.

Ik vraag mij meer af wat voor invloed dit kan hebben op de Phase 4 van het MCU. De meeste galactische rechten lagen namelijk bij FOX en geen P4 een space universum moet worden komt dit op een mooi moment. Al lagen er vast en zeker al plannen tot 2022 op tafel. Wordt toch afwachten.....

Frietgezicht

Avatar

@ Ang3l, ik denk niet dat Netflix zit te zweten.
Disney zal idd wat van hun is daar weghalen maar Netflix is aan een opmars bezig wat betreft eigen content en zal tegen die tijd alleen nog maar sterker staan met zelf gemaakte titels.

Ze kunnen vast naar elkaar bestaan. Ik denk eerder dat mensen HBO opgeven als GOT klaar is en kiezen voor Netflix en dat Disney kanaal.

Over Netflix gesproken,de serie Dark(Duitse serie) is echt een aanrader,wel eentje waar je concentratie voor nodig hebt.

ntt

Avatar

Nu nog Hulk bij universal weghalen, en iedereen is weer thuis Smiley face

Beau

Avatar

Over de R-Rated zorgen die we hebben. Dit staat in een recent artikel van Variety:
And even under the Disney umbrella, Deadpool could remain R-rated, Iger revealed. “‘Deadpool’ is an interesting one,” he said Thursday morning. “There might be an opportunity for a Marvel R-rated brand, as long as we let audiences know that it’s coming.”

Shifty777

Avatar

De mensen die dit goed nieuws vinden kijken blijkbaar enkel naar blockbusters. Dat zo'n groot bedrijf nog meer opslokt in Hollywood vind ik persoonlijk echt geen goed nieuws. Op die manier krijg je een creatieve tunnelvisie vanuit het stramien van één coöperatie en is er minder ruimte en keuze voor filmmakers van kleinere films om hun projecten op een goede manier onder te brengen. Blockbusters hebben we immers genoeg en die zijn niet altijd allemaal even interessant. Films als Get Out, The Big Sick, Wind River e.v.a. laten dit jaar zien hoe belangrijk deze kleinere films zijn, ook voor een groter publiek dan enkel de niche.

Darthmar

Avatar

Ik ben meer benieuwd hoeveel Disney waard is als ze 54 miljard kunnen betalen. Alhoewel het wel opgesplitst zal zijn in aandelen en cash.

Master Of Films

Avatar

Shifty777 "Op die manier krijg je een creatieve tunnelvisie vanuit het stramien van één coöperatie en is er minder ruimte en keuze voor filmmakers van kleinere films om hun projecten op een goede manier onder te brengen."
Niet niet een of het ander, maar overdrijf je niet een beetje. ;)

Jouw voorbeeldje Get Out is van Universal. Je weet wel dat mediabedrijfje dat ons Minions en Vin Diesel's F&F heeft voorgeschoteld.

Kijk je nu naar de top 10 in de US dan je zie films van A24. Dan zijn de succesvolle The Disaster Artist & Lady Bird, die zich staande houden tussen de blockbuster geweld.

Er is nog steeds genoeg ruimte om en keuze voor filmmakers van kleinere films te maken in Hollywood. Ook buiten Hollywood is er genoeg keuze. Denk aan Kedi, Una Mujar Fantastica, Comme nos parents, Laavor et hakir enz want ik heb geen zin om 1000000 titels te vermelden :P

Kortom te voorbarig om op deze conclusie te komen.

Akke Moeka Hara

Avatar

Ga maar alvast denken aan series van Star Wars en X-men.

Sunspot

Avatar

Vind het niks, kan alleen maar hopen dat ze veel dingen met rust laten en de makers gewoon de vrijheid blijven geven.

Begin Disney nogal irritant aan het worden, alles opkopen, Disneyfyen, jeetje :(.

Sowieso had ik dan liever gezien dat ze het net als met Sony hadden gedaan.

Niet goed dit vrees ik, maar de tijd zal het leren.

Sunspot

Avatar

Denk dat de huidige cast van de X-Men ook meot vrezen, lijkt me dat er een reële kans is dat ze worden hercast.

Enige wat dat zou kunnen tegenhouden is wanneer ze misschien in de aankomende film meer comic getrouw zijn en misschien omdat er zoveel A-listers in zitten, Lawrence, Fassbender, Sophie Turner, hoewel ik niet weet of ze A-list is.

maar goed, hoe Marvel het nu doet met Avengers, continuiteit lijkt belangrijk voor ze.

Lijkt me niet dat ze de huidige Xmen met hun vage tijdlijnen waar veel niet klopt zouden willen integreren in het MCU.

Ze gaan zeker iets doen met Xmen, kan gewoon niet anders en ik kan niet geloven dat ze de visie van Singer gaan willen gebruiken.

Zou zomaar eens de laatste film voor de huidige cast van de Xmen kunnen zijn.

NoahMeeuws

Avatar

Voor mij is de serie Legion het enige wat hierbij telt. Als die maar gewoon zo goed blijft, en als de serie maar blijft..

Sunspot

Avatar

Legion is zeker een top serie.

Artificialis

Avatar

Wauw, een gigantisch bedrag. Maar met alleen al solofilms van allerlei X-Men karakters en het combineren met de Avengers kan al bakken met geld opleveren.

Ed Crane

Avatar

@Redji:
Cool man.

schrader

Avatar

52,4 miljard? Met de franchises die erbij komen gaat Disney dit wel terugverdienen. Ben alleen bang dat er een monopoly effect gaat opspelen en dat studio's als WB en Universal hier niet meer tegen op kunnen boksen. Komop WB, stop met deze DC onzin en wacht daar een tijdje mee. Ga verder met het HP universum en probeer nieuwe dingen uit. DC ff met rust laten en uitdenken en dan goed opbouwen met een fris en sterk team.

NieuwsFilm

meest populair