Disney koopt Fox voor 52,4 miljard dollar!!

Disney koopt Fox voor 52,4 miljard dollar!!

En daarmee ook de X-Men en Avatar-franchises.

Disney en Fox zijn akkoord over de overname. Er wordt maar liefst 52,4 miljard dollar betaald voor aandelen van het bedrijf. Het resultaat is dat er nog veel meer filmfranchises bij Disney komen te liggen, dat daarmee onbetwist de grootste filmstudio ooit wordt. Met de uitbreiding zal Disney zijn nog te lanceren streamingdienst een stuk interessanter maken.

Disney-CEO Bob Iger laat in een statement weten dat Disney hiermee voor een "divers palet aan entertainmentervaringen" wil zorgen. Tegelijk reageert voorzitter en oprichter Rupert Murdoch verheugd op het nieuws en lat hij weten dat het gecombineerde bedrijf voor nog veel meer mediaproducties moet gaan zorgen.

Binnen de deal komen zo'n beetje alle divisies van Fox in handen van Disney te liggen. Denk daarbij aan filmproductiebedrijf 20th Century Fox, maar ook de kabelgroep die bestaat uit onder meer FX Channels, National Geographic, driehonderd internationale televisiekanalen en nog eens 22 regionale sportnetwerken. Ook neemt Disney de dertig procent aandelen van Fox in Hulu over, 50 procent van de aandelen die Fox van Endemol Shine Group heeft, Star India en ook de 39 procent van Sky. Bij 21st Century Fox blijven enkele de wat kleinere kanalen en het Amerikaanse televisienetwerk.

Interessant wordt het spel dat zich af gaat spelen tussen Disney, Comcast en Time Warner. Voorheen had Disney al 30 procent van Hulu in handen, maar dankzij deze overname heeft het nu 60 procent van het bedrijf. Het gevolg zal een strijd zijn, waarbij het de vraag is of Disney Hulu in zijn geheel over zal willen nemen.

Disney krijgt met deze overname een hele reeks filmrechten in handen. Zo krijgt het Marvel-personages terug, waaronder de X-Men. Daarnaast zijn er rechten op andere franchises, waaronder Avatar en ook televisieseries als Modern Family. Voor fans van comicfilms zal het mooi nieuws zijn: Disney krijgt nu immers weer meer Marvel-personages terug, waarmee de studio wellicht de X-Men en MCU-films kan combineren. Tegelijk verliest de filmindustrie een belangrijke onafhankelijke speler. Te hopen valt dat Disney Fox niet enkel gaat gebruiken voor het maken van blockbusters, maar ook de kleinschalige producties blijft maken.

Overnames horen overigens al langer bij de strategie van Disney. Het bedrijf nam jaren geleden Marvel over en maakt sindsdien de meest succesvolle live-action comicfranchise. Daarnaast nam het een paar jaar geleden nog Lucasfilm over en maakt het nu elk jaar weer een nieuwe Star Wars-film.



NieuwsFilm

meest populair