Algemeen

Disney heeft door overname Fox 27 procent filmmarkt in handen

Er zijn nog vijf grote filmstudio's over.

door Jim Pedd om 11:51 in Algemeen
Nu de overname van Fox door Disney officieel is (al moeten mededingingsautoriteiten wereldwijd nog toestemming geven), wordt duidelijk hoe groot het aandeel van Disney in de filmwereld zal worden. Uit cijfers van de site The Numbers blijkt dat The Mouse House meer dan een kwart van de markt in handen krijgt als de overname daadwerkelijk door gaat.

Daarbij kijken we naar het gemiddelde marktaandeel van de twee studio's tussen nu en 1995. Die cijfers laten zien dat de Walt Disney Studios (waaronder Lucasfilm, Marvel Studios, Pixar Animation en vele andere studio's) 15,38 procent van de markt in handen heeft. De Fox Entertainment Group, waar zich 20th Century Fox, Fox Searchlight Pictures, Fox 2000 en vele andere studio's onder bevinden, hebben een gezamenlijk aandeel van 12,75 procent.

Deze cijfers maakt de samenvoeging ook extra interessant. Kijken we naar de marktaandelen van andere studio's, zien we dat Warner Bros. Pictures (New Line Cinema, DC Films etc.) een aandeel van 15,37 procent heeft, Sony Pictures (Columbia Pictures, Screen Gems, Tri-Star) 11,49 procent en Paramount Pictures (Nickelodeon, Paramount Animation) 10,89 procent. De rest bestaat uit kleinere studio's die allemaal nog geen procent van de markt in handen hebben.

Door de overname van Fox, verdwijnt er dus een van de zes overgebleven grote filmstudio's.

» Lees hier onze special over de rechten die Disney krijgt.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

incredible15

Avatar

Haha Dacht precies hetzelfde als
Spooklift!
Universal blijft toch een van mijn favoriete hoor!

Master Of Films

Avatar

Ik zie in de lijst van The Numbers dat ze o.a. Focus Features, Fox Searchlight Pictures, Sony Pictures Classics, New Line e.d. allemaal apart hebben vermeld als distributeur ipv het gehele plaatje B.v. dat Focus Features bij Universal (Comcast) hoort.

Prince John

Avatar

Misschien maak ik de dag nog wel mee dat er nog maar een grote studio is.

Master Of Films

Avatar

Wist jij über Lord Prince John dat er ooit 1 grote studio was, of beter gezegd 1 man de dienst uitmaakte in de opkomende filmindustrie. Die man ken je wellicht bij de naam Thomas Edison. En dankzij hem zijn "onafhankelijke" filmmakers gevlucht naar Californië en zo geschiedde het ontstaan van Hollywood. In een notedop verhaal weliswaar.

Wie weet krijgt de filmgeschiedenis wel een remake [toen Edison, toekomst wellicht Disney]

ISIM

Avatar

Ik meende een tijdje te lezen dat Time Warner bezig was met een grote overname. Tegengehouden door Trump. Dat hij dit niet heeft tegen gehouden. Ik vind 27% wel heel veel. Bijna 1 op de 4 films zou dan van Disney komen. Benieuwd hoe het dan qua vrijheid zal zijn of dat er volgens een bepaalde manier films gemaakt moeten worden.

Maar we gaan het zien, het lijkt me wel echt zwaar tof om Deadpool, Wolverine, Cyclops, The Thing, Human Torch enzo allemaal in 1 film te zien. Enige minpunt is wel dat heel veel superhero's soortgelijke krachten hebben.

Prince John

Avatar

Ik dacht niet meteen aan Edison maar je hebt wéér gelijk Oh Maestro, wat weet je toch veel! ;)

Master Of Films

Avatar

Ik sta slechts in Uw koninklijke schadow o zijne majesteit.

ISIM "Ik meende een tijdje te lezen dat Time Warner bezig was met een grote overname."
Andersom. Het is namelijk AT&T die Time Warner wilt gaan overnemen, in deze heerlijke periode van netneutraliteit. [netneutraliteit staat wel los van de fusie, wou het toch schrijven...netneutraliteit]

draganta

Avatar

ISIM.

Bob Iger zou voor het presidentschap gaan, door deze deal niet meer nu zijn contract langer is geworden.

Daarom laat Trump dit doorgaan.

ISIM

Avatar

Blijft toch wel gevaarlijk vind ik. Dat zulke overnames gewoon kunnen. Na een tijd valt alles onder 1 company

NieuwsFilm

meest populair