Featured

Van Alien tot X-Men: de films en franchises die Disney kocht van Fox

Wat doet Disney met Star Wars, de X-Men (R-rated) films en de vele andere films en projecten.

door Bram de Groot om 20:02 in Featured
Na veel geruchten werd gisteren bekend dat Walt Disney voor maar liefst $52,3 miljard onder meer de filmstudio 20th Century Fox heeft gekocht. De eerste reacties zijn wisselend en het valt nog niet te voorspellen hoe Disney om zal gaan met de catalogus, de vele lopende projecten en uiteraard de grote franchises. Hieronder een overzicht van films en filmreeksen die overgaan naar het 'huis van de muis'.

Er zijn verschillende wegen die Walt Disney zou kunnen bewandelen met de content van de voormalige één van de "Big Six". De meest gewenste optie lijkt dat Walt Disney zich in eerste instantie niet teveel zal bemoeien met de huidige activiteiten van Fox. Dit lijkt echter op veel fronten onwaarschijnlijk. De invloed van Walt Disney lijkt aanzienlijk bij eerder overgenomen partijen als Pixar, Marvel en Lucasfilm. Een pluspunt is wel dat de meeste van de producties van die brands enorm succesvol zijn gebleken. Ook is de vraag hoe Disney omgaat met de originele Star Wars-trilogie, de animatiestudio Blue Sky Studios, de X-Men (R-rated) films en uiteraard de vele andere projecten die al zijn gestart of aangekondigd.Avatar
Uiteraard is dit een enorme slag voor Walt Disney. James Camerons Avatar uit 2009 is nog steeds dé blockbuster aller tijden en de filmmaker heeft maar liefst vier vervolgen in de planning. Walt Disney zal ongetwijfeld Camerons positie niet aantasten, maar zal wel kijken hoe de film omgetoverd kan worden naar een stevige merchandise-lijn. Disney introduceerde Avatar al in hun Animal Kingdom-themapark van Disney World. Met de rechten van Avatar worden deze activiteiten ongetwijfeld verder uitgebreid.Marvel: X-Men en Fantastic Four
Uiteraard is het bemachtigen van de rechten van de Marvel-brands X-Men en Fantastic Four het tweede grote succes. In het officiële bericht stond: "Deze deal geeft Disney ook de mogelijkheid om de X-Men, Fantastic Four en Deadpool te herenigen met de Marvel-familie onder één dak, en daarmee rijkere en meer complexe werelden creëren met verwante personages en verhalen waar het publiek van heeft laten zien dat ze ervan houden."

Een van grootste voordelen is dat Disney's Marvel Studios nu de rechten krijgt van een franchise die stilstaat: Fantastic Four. Deze helden en samenhangende personages kunnen snel geïntroduceerd worden in het Marvel Cinematic Universe (MCU). Na drie eerdere moderne verfilmingen kreeg dit superheldenteam nooit echt een voet aan de grond, uiteraard met de enorme flop Fantastic Four uit 2015 als laatste wapenfeit.

Over hoe Marvel Studios om zal gaan met het X-Men filmuniversum is uiteraard nog onduidelijk. De kans is echter aanwezig dat hierin een rustiger pad gevolgd gaat worden dan met Fantastic Four, aangezien het MCU voor minimaal de aankomende 2 jaar is uitgestippeld en dat er al vier X-Men films in een vergevorderd stadium bevinden, met The New Mutants (2018), Deadpool 2 (2018), X-Men: Dark Phoenix (2018) en Gambit (2019). De verdere toekomst lijkt troebeler. Disney-baas Bob Iger enkele uren na de onthulling over de integratie: "We kijken uit om het Marvel Cinematic Universe uit te breiden door X-Men, Fantastic Four en Deadpool op te nemen." En over de Deadpool-reeks: "We denken dat er een mogelijkheid is voor een R-rated Marvel-merk zolang het publiek maar weet wat op hen afkomt." Er zijn dus nog voldoende opties, al zal Disney de huidige films en projecten niet willen frustreren.

Ryan Reynolds denkt er het zijne van:


En James Gunn (Guardians of the Galaxy Vol. 3) gaf ook zijn reacties. Van hem is bekend dat hij graag Marvel/Fox-personages wil gebruiken. Meer reacties gaan ongetwijfeld volgen.
Star Wars - Original Trilogy
Ondanks dat Walt Disney al eigenaar is van Lucasfilm, was de studio nog niet in bezit van de distibutierechten van de originele Star Wars-trilogie. Nu is dit dus wel het geval en zullen deze ongetwijfeld ondergebracht worden bij Lucasfilm. De kans bestaat nu dat er wordt gekozen voor de release van de allereerste - niet digitaal aangepaste - versies van de films. Iets waar de fans al jarenlang om vragen. De tijd zal uitwijzen hoe de nieuwe eigenaar hiermee om zal gaan.Alien en The Predator
Ook deze franchises zijn opvallende reeksen die nu onder Walt Disney komen te vallen. Waar de Alien-franchise onlangs een flinke deuk heeft opgelopen met Alien: Covenant, wordt de andere volgend jaar opnieuw gelanceerd middels The Predator. Hoe het familievriendelijke Disney met deze sci-fi horror-actiereeksen door zal gaan, is interessant. Mogelijk - zoals met wel meer reeksen - onder een vorm van het huidige Fox-label.Ice Age (en Blue Sky Studios)
Dit is één van de succesvolste filmreeksen aller tijden. Middels de reeds verschenen vijf delen en allerlei andere content noteerde deze franchise meer dan $6 miljard aan wereldwijde omzet. Ondanks tekenen van verval werd er in 2016 aangegeven dat er plannen/ideeën zijn voor een vervolg. Het zal interessant zijn om te zien hoe Walt Disney de animatiestudio Blue Sky Studios - ook bekend van de Rio-films en het aanstaande Ferdinand - zal positioneren. Wordt het een samenvoeging met Pixar Animation Studios, Walt Disney Animation Studios, of kiest Disney voor een derde grote animatiestudio?Planet of the Apes
Ondanks dat de huidige reboot-reeks dit jaar met War for the Planet of the Apes werd afgerond en dat een vierde deel nog niet in productie is genomen, zouden er wel plannen zijn voor een vervolg. Er werd zelfs gesproken over een nieuwe trilogie die de reeks mogelijk moet gaan laten aansluiten op het origineel uit 1968. De vraag is uiteraard hoe Walt Disney de reeks gaat voortzetten.Overige filmreeksen
Uiteraard heeft Fox nog veel meer filmreeksen in de catalogus, soms ook nog actief in ontwikkeling. Denk dan vooral aan franchises als Kingsman, Die Hard, Alvin & the Chipmunks, Doctor Dolittle, Home Alone, Night at the Museum, Percy Jackson, Chronicles of Narnia, Independence Day, The X-Files en The Maze Runner. Het is nu aan Walt Disney om te bepalen hoe deze franchises worden voortgezet, op korte termijn en zeker op lange termijn.

Ook The Simpsons is nu een Disney product...
Losse filmprojecten
De catalogus van Fox is uiteraard bijzonder uitgebreid als het gaat om losse films, met zo nu en dan vervolgen. Denk dat aan klassiekers als The Sound of Music, Titanic, Fight Club, Moulin Rouge! en recentere titels als The Grand Budapest Hotel, Hidden Figures, Gone Girl, The Revenant, Birdman, The Shape of Water en The Martian. Maar er zijn ook nog te verschijnen films zoals The Greatest Showman, Red Sparrow (en het mogelijke vervolg), Bohemian Rhapsody en Artemis.hulu
Een andere opvallende situatie is dat Fox nu groot aandeelhouder is van hulu, een samenwerking tussen Disney, Warner, Universal en dus eerder Fox. Disney krijgt nu 60 procent van de aandelen. Het zou zomaar kunnen dat Walt Disney dit platform gebruikt voor hun eigen toekomstige streamingdienst. De tijd zal het uitwijzen.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Hendrik de Kijzer

Avatar

Haha, een dikke Stark en Deadpool in Disneyland.

KeesjeNL

Avatar

Wordt wel een beetje rare intro van Disney (met dat kasteel, een luchtig deuntje en vuurwerk), waarna Alien-zoveel begint Smiley face.

Ereptile

Avatar

Ik zat laatst te denken over de X-Men in het MCU. Het kwam opeens in me op dat er eigenlijk al twee X-Men in het MCU zitten: Quicksilver en Scarlet Witch! De vraag blijft echter of ze nu iedere mutant gaan vervangen tot de term "Enhanced". Want dat zou afbreuk doen aan het hele probleem rondom de X-Men, en de wereld die hen haat en vreest.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk een multiversum. Via een portaal naar een alternatieve dimensie waar de X-Men al zijn ontstaan.

Ik heb liever toch eerst een goede Fantastic Four film. Nu hebben ze ook toegang tot de Silver Surfer (die in de comics als eerste Thanos' zijn invasie aankondigt). Interessant is dat de Hulk die rol nu lijkt over te nemen in Infinity War. Maar ook een goede Doctor Doom....

Brein8998

Avatar

@KeesjeNL
Ik denk dat ze net als bij Marvel en Lucasfilm het Disney logo achterwegen laten

Mav Damian

Avatar

Al die hype rond de MCU en de x-men terwijl we eigenlijk wat jaren mogen wachten dat dit ga gebeuren. Avengers en X men gaan we toch nooit zien. Avengers is bijna aan hun einde. Nog twee films. Stommeriken die dat hopen ;)

Master Of Films

Avatar

Mav Damian "Al die hype rond de MCU en de x-men terwijl we eigenlijk wat jaren mogen wachten dat dit ga gebeuren. "
Zo zien vele mensen het. Echter voor Disney en Bob Iger was het kopen 20th Century Fox's eigendomen voor iets anders bedoeld. De focus van Disney wordt streaming services ala Netflix.

Vanaf 2019 zouden er dan drie zijn van Disney. Hulu, ESPN & Disney. Note: Ik zeg express drie ipv twee. Comcast/Universal (30%) en Time Warner (10%, silent partner) blijven vooralsnog hun Hulu aandeel aanhouden. Daarom denk ik dat Disney dit Hulu platform niet gaat gebruiken voor hun eigen toekomstige streamingdienst.

Met een flinke 20th Century Fox catalogus erbij heeft Disney genoeg erbij om hun streamingdienst. Verbaasd mij niks dat nieuwe afleveringen van b.v. de Simpsons / Legion e.d. alleen te zien zijn op Hulu of Disney.

Meerdere YouTubers zoals John Campea wijzen erop dat X-men, Deadpool, Fan4Stic slechts sidenotes zijn. Ze wijzen erop om te denken aan het grotere plaatje dat streaming media gaat veranderen en dat Disney daar wel een toekomst in ziet. Wellicht dat er hierdoor meer bioscopen uit het straatbeeld gaat verdwijnen en/of dat Blu-ray's niet meer uitkomen. Hoeft uiteraard niet zo te zijn.

Maar dat Bob Iger vol gas heeft gezet op de streaming media is wel een feit.

SunChaser

Avatar

Dit gaat pijn doen bij de kleine comicbookstudios die een licentieovereenkomst hebben voor bv strips over Alien en avatar. Sommigen hebben al 20 jaar een licentie maar Disney gaat dat ws onderbrengen bij de marvel comic net zoals ze bij de overname van lucasfilm deden. Daar verloor een comicstudio na 30 jaar de licentie voor SW strips en gaf disney t zelf uit met succes

centr1no

Avatar

Heeft gekocht?
Fox is akkoord met een bod. Er is nog helemaal niks 'gekocht'.
Er is ook niet echt sprake van kopen, maar eerder van deals en ruilen/omzetten van aandelen. Iedere partij met een aanzienlijk belang in één van de vele deals kan bezwaar maken. Niet alleen v.w.b. aandelen trouwens, maar ook v.w.b. lopende licenties, uitzendrechten e.d..
En dan moeten er ook nog wat officiële instanties goedkeuring geven.
Zeer waarschijnlijk gaat dit allemaal geen problemen opleveren, maar zowel hier als op vele andere websites wordt e.e.a. beschreven alsof er een simpele 'koop' is gedaan en alles al met een strikje erom in de woonkamer van Disney staat, klaar om uit te pakken terwijl dit hele verhaal best nog wel eens 2 jaar zou kunnen duren voordat alles afgerond is.

Artificialis

Avatar

Disney heeft bewezen kwaliteit te leveren, we kunnen ervan uitgaan dat alles er qua niveau op vooruit zal gaan. Ze zullen bij Disney echt wel begrijpen dat niet alles tot familiefilm kan worden omgetoverd, ze zullen heus wel meer ruimte voor R-rated films gaan maken.

Goku32

Avatar

Wow wow wow,
En we begonnen vroeger zo schattig met een muis een eend en een koe of wat goofy ook is. Maar echt een monster geworden Dinsey ze kopen alles op niet normaal eingelijk

Rderegt

Avatar

Er is helemaal nog niks gekocht.. Wat een sensatie artikelen af en toe hier...

Da Villain

Avatar

Met Narnia zal Disney weinig doen, ze hebben de franchise na Prince Caspian al de rug toegekeerd...

NieuwsFilm

meest populair