Hidden Figures (2016)

Based on the untold true story

Het inspirerende verhaal van de onbezongen wiskundewonders die de Amerikaanse ruimtevaart mogelijk maakten.
play

7,5 details

  • 127 Min
  • Drama
  • Biografie
  • Historisch
  • Verenigde Staten
127 Min Verenigde Staten

Een team van Afrikaans-Amerikaanse vrouwen levert belangrijke wiskundige data aan de NASA om de eerste succesvolle ruimtemissie te lanceren.

Regie
Theodore Melfi
Cast
Kevin Costner, Kirsten Dunst, Mahershalalhashbaz Ali, Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Olek Krupa, Janelle Monáe, Jim Parsons, Aldis Hodge, Glen Powell, Rhoda Griffis, Gary Weeks, Donna Biscoe, Kurt Krause, Kimberly Quinn, Ariana Neal, Ken Strunk, Maria Howell, Jaiden Kaine, Lidya Jewett, Saniyya Sidney, Zani Jones Mbayise.
Release
13.01.2017
Release NL
09.03.2017
Release DVD
28.06.2017

Filmtotaal Recensie

Regie: Theodore Melfi | Cast: Taraji P. Henson (Katherine G. Johnson), Octavia Spencer (Dorothy Vaughan), Janelle Monáe (Mary Jackson), Kevin Costner (Al Harrison), Jim Parsons (Paul Stafford), e.a. | Speelduur: 127 minuten | Jaar: 2016

Dat Moonlight er vorig weekend met de Oscar voor beste film vandoor ging, kwam voor velen als een verrassing. Uiteraard was er het genante gebeuren rondom de uitreiking van de prijs, maar ook op papier is dit een ongebruikelijke winnaar. Ingetogen indie-drama's over zwarte jongeren uit achterstandswijken die stoeien met hun identiteit winnen doorgaans geen Oscars. Die prijzen gaan normaal gesproken naar liefdevolle eerbetonen aan klassieke Hollywoodmusicals die tegen de achtergrond van de entertainmentindustrie uitdragen dat het mogelijk is je dromen te verwezenlijken. Dat Moonlight als winnaar uit de (juiste) envelop kwam, zou iets te maken kunnen hebben met de controverse over het gebrek aan etnische diversiteit bij de vorige twee Oscar-edities. Vanuit dat oogpunt is deze winst nog steeds opvallend gezien de concurrentie. Er waren namelijk twee andere 'zwarte films' in de race die gebruikelijkere winnaars zouden zijn geweest.

Zo was er de toneelbewerking Fences, geregisseerd door Denzel Washington, een zwarte acteur met een haast iconische status die in het verleden al vaker in de prijzen is gevallen. Maar misschien nog wel voor de hand liggender was Hidden Figures dat leunt op drie sterke vrouwenrollen en gebaseerd is op ware gebeurtenissen. De film koppelt één van de meest inspirerende periodes in de recente Amerikaanse geschiedenis aan een systematisch onrecht waarmee de geschiedenis sindsdien stevig heeft afgerekend. De aanwezigheid van al deze smeuïge ingrediënten betekent natuurlijk niet dat Hidden Figures per definitie een betere of slechtere film is dan Moonlight, maar dit is wel onmiskenbaar het type film dat vaak moeiteloos de aandacht van de Academy trekt. Misschien is het daarom wel goed dat geen van de drie Oscarnominaties is verzilverd. De film is namelijk te sterk om de boeken in te moeten gaan als 'de veilige zwarte Oscarfilm'.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Hidden Figures Nieuwsberichten

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Hidden Figures

acties