Ian McKellen: in de jaren zestig doken actrices voor een rol het bed in met regisseurs

Ian McKellen: in de jaren zestig doken actrices voor een rol het bed in met regisseurs

Volgens de bekende acteur is er met de film-industrie al decennia lang iets heel erg mis...

Ian McKellen draait al héél wat jaren mee als acteur; de 78-jarige Golden Globe winnaar bemachtigde zijn eerste rol in 1964, toen de filmindustrie er nog heel wat anders uit zag dan vandaag. Nu hebben we het voornamelijk over de heksenjacht die al meerdere maanden plaats vindt in Hollywood; honderden vrouwen en mannen beweren seksueel te zijn misbruikt, aangerand en zelfs verkracht te zijn door de nodige bekendheden. Volgens McKellen was er in de jaren zestig ook al heel wat mis met de filmindustrie, toen de nodige actrices zelfs sliepen met regisseurs en producenten om bepaalde rollen te bemachtigen.

Zo begon McKellen: ''Er moet natuurlijk achter degenen die misbruik hebben gepleegd aan worden gegaan, maar het is soms héél erg lastig voor de slachtoffers om dat te doen en het erover te hebben. Ik vind het heel moedig dat zo veel mensen er nu wel over uit durven komen. We gaan nu door een lastige periode, maar samen komen we er wel doorheen en zullen de schuldigen gestraft worden''.

''Maar ik moet eerlijk zeggen, in de begin jaren zestig was er ook wel heel wat mis. Toen ik destijds begon met acteren, kwam een theater baas op een gegeven moment naar me toe en liet me meerdere foto's zien van vrouwen die op zoek waren naar een rol. Onderaan sommige foto's stond 'DRR' geschreven, wat 'directors rights respected' betekent. In andere woorden; als je me een baan geeft, mag je seks met me hebben. Dat gebeurde destijds dan ook wel vaker''.

McKellen liet een tijdje geleden weten te walgen van Kevin Spacey's gedrag toen hij besloot uit de kast te komen toen hij werd aangeklaagd voor seksueel misbruik. Wel laat McKellen weten dat we er niet meteen vanuit moeten gaan dat elke aanklacht ook waar is: ''Er bestaat natuurlijk ook altijd de kans dat mensen vals worden beschuldigd en hun carrière en leven daardoor op de klippen kan lopen. Daar moeten we ook wel heel erg voorzichtig mee zijn''.

NieuwsFilm

meest populair