Aanrader: 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'

Zwarte komedie, onvergetelijk drama en dat met ongelofelijk spel van de hoofdrolspelers.


Een unieke balans tussen drama en komedie. Dat weet onze aanrader van deze week, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, naar het schijnt te treffen. Geen wonder dus dat we deze film deze week uitlichten. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

Three Billboards Outside Ebbing, MissouriBekijk de afbeelding

Regie: Martin McDonagh | Cast: Frances McDormand (Mildred), Caleb Landry Jones (Red Welby), Kerry Condon (Pamela), Sam Rockwell (Dixon), Woody Harrelson (Willoughby) e.a. | Scenario: Martin McDonagh | Speelduur: 115 minuten | Genres: Drama, Misdaad | Kijkwijzer: 16

Nadat er maanden voorbijgaan zonder dat er een dader wordt gevonden in de moordzaak van haar dochter, neemt Mildred Hayes (McDormand) een gedurfde stap. Ze laat drie controversiële boodschappen op reclameborden plaatsen langs de weg richting haar dorp gericht aan het gerespecteerde politiehoofd, William Willoughby (Harrelson). Wanneer politieagent en tweede in lijn Dixon (Rockwell), een onvolwassen moederskindje met een voorliefde voor geweld, erbij betrokken raakt, wordt de strijd tussen Mildred en Ebbing's ordehandhaving alleen maar heftiger.

John Wayne

Het idee van hoofdrolspeelster Frances McDormand was om met haar personage terug te grijpen op de legendarische westerns van weleer. Zij wilde een beetje doen denken aan John Wayne. "Daar hield ik me echt aan vast, als fysiek idee, want er bestonden geen vrouwelijke iconen om mee te werken aan Mildred. Zij past meer in de traditie van een mysterie man uit een spaghetti-western, iemand die de straat oploopt, met getrokken pistolen en meteen iedereen omver blaast. Al denk ik dat het wel belangrijk is dat Mildred enkel haar intellect gebruikt in deze film."

Ook regisseur McDonagh, die nooit eerder een film met vrouwelijke hoofdpersoon schreef, zag zoiets in Mildred. "Ja, ik kon dat zien aan de manier waarop [Frances] liep en praatte. Ik dnek dat John Wayne in die zin echt een ijkpunt voor haar werd. Maar ik zie ook wel iets van [Marlon] Brando en Montomgery Clift in haar."

Eerste reacties

De recensies zijn in elk geval uiterst positief. Op RottenTomatoes scoort de film gemiddeld een 8,5 en dat is uiterst hoog. De film vindt volgens critici een goede balans tussen "zwarte humor en een meeslepend drama - en dat vooral met onvergetelijk spel van de veteranen die gezamenlijk de cast vormen."

Update: Overigens werd de film beloond met meerdere Golden Globes. Zo won deze de prijs voor de beste dramafilm, en kregen acteurs Frances McDormand en Sam Rockwell de prijzen voor de beste hoofdrolspeelster en beste mannelijke bijrol. Ook kreeg regisseur en scenarioschrijver Martin McDonagh nog de prijs voor het beste scenario.

Box office prestaties

Hoe duur Three Billboards Outside Ebbing, Missouri was om te maken, weten we niet. Wel is duidelijk dat deze het in de Verenigde Staten in elk geval goed heeft gedaan. Daar haalde de film tot nu toe 25,3 miljoen dollar op aan de box office. Verder moeten alle internationale premières nog plaatsvinden, maar gezien de buzz die om deze film heen is gaan leven, moet het wel goedkomen.

Trivia

Het script is geschreven met Frances McDormand in het achterhoofd als hoofdrolspeelster. | De eerste feature film van regisseur Martin McDonagh zonder Colin Farrell | Nooit eerder gingen er zo weinig personages dood in een film van McDonagh als in deze.NieuwsFilm

meest populair