Jamie Lee Curtis wist al een paar jaar af van Eliza Dushku's misbruik

Jamie Lee Curtis wist al een paar jaar af van Eliza Dushku's misbruik

"Een lange tijd deed ik alsof ik de moeder van jonge acteurs was."

Via de Huffington Post heeft Jamie Lee Curtis laten weten blij te zijn dat er steeds meer aanranders onthuld worden. Dit zei ze nadat True Lies-dochter Eliza Dushku afgelopen zaterdag vertelde te zijn misbruikt tijdens de opnames. De dader is stuntcoördinator Joel Kramer, destijds 36 jaar. Zij was 12. In hetzelfde bericht gaf Curtis weg dat ze al een tijdje afwist van het afschuwelijke verhaal. "Dat heeft ze in privé een paar jaar geleden verteld," aldus de 59-jarige actrice.

De Halloween-ster is blij dat Dushku naar voren gekomen is met haar beschuldiging, omdat mensen nu ontwaakt worden en begrijpen dat seksueel misbruik al een lange tijd gaande is. En tevens afschuwelijker. Namelijk het misbruiken van kinderen. Volgens Dushku verleidde Kramer haar en lokte haar mee naar een hotelkamer in Miami. De stuntcoördinator - die de laatste paar jaren bezig was met titels als Blade Runner 2049 en tv-serie Westworld - ontkrachtte dit kort na de openbaring en noemde het allemaal een leugen. Nochtans heeft het talentenbureau waarvoor hij werkte alle banden met hem verbroken.

Bekijk de afbeeldingIn de kolom van de Huffington Post beschrijft Curtis hoe lastig het kan zijn om met kinderen op de set te werken. "Een lange tijd deed ik alsof ik de moeder van jonge acteurs was. Zelfs op mijn 19e, toen ik in de originele 'Halloween' zat, was ik de kinderoppas van de toen jonge acteur Kyle Richards. Toen ik de 'moeder-in-films'-leeftijd bereikte, deed ik alsof ik de moeder was van de toekomstige Harry Potter (Daniel Radcliffe) en Frodo Baggins (Elijah Wood). Ook heb ik met vele andere, jonge acteurs gewerkt, waaronder Macauley Culkin, Anna Chlumsky en Lindsay Lohan."

Ze gaat verder: "Werken met kinderen creëert een ingewikkelde relatie, omdat ze gevraagd worden volwassen werk met jou uit te voeren in een volwassen gebied, omsingeld door honderden volwassenen die willen dat ze voor hen optreden. En het blijven kinderen. Met mijn rol als mentor, collega, surrogaat en vriend heb ik continue geworsteld, want elke relatie is persoonlijk en uniek. Zijn we echt vrienden? Zijn we collega's? Kinderen zijn niet volwassen genoeg om dat subtiele verschil te herkennen."

Bekijk de afbeeldingToezicht houden op de jongere acteurs is volgens Curtis geen probleem en stipt aan dat de filmindustrie juridische bescherming biedt, evenals zorgvuldige regels. "Maar toch, zoals met alle regels, worden ze vaak gebroken." De actrice hoopt dat meer slachtoffers van misbruik hun verhaal vertellen. "De waarheid zal ons allemaal bevrijden," eindigt Curtis. "Hopelijk zal die vrijheid het vermogen voortbrengen om misbruik te uiten en - wanneer het plaatsvindt - spoedig actie te ondernemen, zodat niemand 25 jaar hoeft te wachten om gehoord te worden."

Kort na het uitkomen van Dushku's misbruik reageerde James Cameron, de regisseur van True Lies. Hij noemde haar verhaal droevig en wist van niets, omdat hij te druk bezig was met zijn werk. "Als ik het had geweten, dan zou er geen genade geweest zijn. Ik heb drie dochters. Er zou nu echt geen genade zijn."



NieuwsFilm

meest populair