Waarom Disney het complete 'Star Wars'-canon besloot te negeren

Waarom Disney het complete 'Star Wars'-canon besloot te negeren

Het had allemaal te maken met Chewbacca.

Toen Disney Lucasfilm overnam, werd vrij snel een drastische keuze gemaakt ten aanzien van de Star Wars-franchise. Het complete canon dat over de decennia was opgebouwd en bestond uit boeken, games en heel wat ander materiaal, werd terzijde geschoven. Op die manier kregen de filmmakers meer creatieve vrijheid, en was het voor de fans gemakkelijker om het nieuwe materiaal in zich op te nemen.

Maar volgens een medewerker van Lucasfilm, Leland Chee, die verantwoordelijk was voor het bijhouden van The Holocron (de interne database met alle Star Wars-kennis), ligt het iets anders. Volgens hem was het helemaal geen gegeven dat het Expanded Universe compleet terzijde geschoven zou worden.

Die beslissing bleek meer te maken te hebben met het feit dat Chewbacca in de boeken dood ging. Disney wilde dat in de nieuwe films ook Chewbacca terug zou keren en dus was de keuze vrij eenvoudig. "Daar kwam het volgens mij op neer - er viel in Legends een grote maan op hem. Deel van die beslissing kwam toentertijd voort uit het feit dat het een moeilijk personage is om te schrijven. Hij spreekt niet en gromt alleen maar wat, waardoor het moeilijk was om hem te schrijven. De uitgevers besloten dat iemand dood moest gaan en dus wilden ze Chewbacca laten sterven... Maar als je dan de kans hebt om het personage terug te laten keren in een live-action film, wil je fans dat niet onthouden. Ik kon me niet voorstellen dat een zevende film mogelijk was, waarin uitgelegd moest worden dat Chewbacca een maan op zijn hoofd had gekregen. En als we die gigantische beslissing zouden terugdraaien, moest dat ook met de rest gebeuren."

Overigens benadrukte Chee op sociale media wel dat dit zijn persoonlijke mening is, en niet het daadwerkelijke verhaal binnen Lucasfilm. Vermoedelijk had het er ook mee te maken dat het geen zin had om elk verhaal te bekijken en te beslissen of dat canon zou moeten zijn of niet. Dat is wel de implicatie van het moeten veranderen van het lot van Chewbacca in wat tot dan toe als het canon gold.



NieuwsFilm

meest populair