Algemeen

Waarom Disney het complete 'Star Wars'-canon besloot te negeren

Het had allemaal te maken met Chewbacca.

door Jim Pedd om 12:09 in Algemeen
Toen Disney Lucasfilm overnam, werd vrij snel een drastische keuze gemaakt ten aanzien van de Star Wars-franchise. Het complete canon dat over de decennia was opgebouwd en bestond uit boeken, games en heel wat ander materiaal, werd terzijde geschoven. Op die manier kregen de filmmakers meer creatieve vrijheid, en was het voor de fans gemakkelijker om het nieuwe materiaal in zich op te nemen.

Maar volgens een medewerker van Lucasfilm, Leland Chee, die verantwoordelijk was voor het bijhouden van The Holocron (de interne database met alle Star Wars-kennis), ligt het iets anders. Volgens hem was het helemaal geen gegeven dat het Expanded Universe compleet terzijde geschoven zou worden.

Die beslissing bleek meer te maken te hebben met het feit dat Chewbacca in de boeken dood ging. Disney wilde dat in de nieuwe films ook Chewbacca terug zou keren en dus was de keuze vrij eenvoudig. "Daar kwam het volgens mij op neer - er viel in Legends een grote maan op hem. Deel van die beslissing kwam toentertijd voort uit het feit dat het een moeilijk personage is om te schrijven. Hij spreekt niet en gromt alleen maar wat, waardoor het moeilijk was om hem te schrijven. De uitgevers besloten dat iemand dood moest gaan en dus wilden ze Chewbacca laten sterven... Maar als je dan de kans hebt om het personage terug te laten keren in een live-action film, wil je fans dat niet onthouden. Ik kon me niet voorstellen dat een zevende film mogelijk was, waarin uitgelegd moest worden dat Chewbacca een maan op zijn hoofd had gekregen. En als we die gigantische beslissing zouden terugdraaien, moest dat ook met de rest gebeuren."

Overigens benadrukte Chee op sociale media wel dat dit zijn persoonlijke mening is, en niet het daadwerkelijke verhaal binnen Lucasfilm. Vermoedelijk had het er ook mee te maken dat het geen zin had om elk verhaal te bekijken en te beslissen of dat canon zou moeten zijn of niet. Dat is wel de implicatie van het moeten veranderen van het lot van Chewbacca in wat tot dan toe als het canon gold.


15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Beau

Avatar

Er zijn wel meerdere redenen, zoals dat er in de oude EU verhalen waren die gebeurtenissen compleet tegenspraken. Legends was een warboel, waardoor het schrappen ervan uit de canon noodzakelijk was, maar wil niet zeggen dat het definitief is.

Lucasfilm kan namelijk materiaal uit Legends terugbrengen naar Canon, zoals ze met Thrawn hebben gedaan (alleen hebben ze geïntroduceerd in een andere tijdsgeest).

Akke Moeka Hara

Avatar

Gelukkig hebben we nu twee super top films erbij gekregen, the amazing The Force Awakens!! En The Last Jedi!!!
Het was ook niet te doen om alles wat cannon was te behouden en Chewbacca’s rol te herschrijven zodat hij niet dood ging.

DanielPrime9

Avatar

Nou zeg dan kan je toch alleen dat verhaal niet canon maken. TOR kan gewoon canon worden net zoals Bane en Plagueis.

Sunspot

Avatar

Niet overdrijven he Akke Moeka

Akke Moeka Hara

Avatar

Maar ff serieus Sunspot, dat ze deze onzin durven te zeggen tegen ons is toch triest.
Kortom: Chewbacca is the key to all this.


Master Of Films

Avatar

Er zaten hele goeie dingen in de EU, maar ook waardeloze shit. Zoals de manier waarop Chewbacca dood ging. Ik heb altijd wel absurd gevonden. Gedood door een maan, please.

Frietgezicht

Avatar

Dus Darth Maul en Boba Fett zijn dan gewoon dood gegaan in de films. Duidelijk.

Master Of Films

Avatar

Echter Darth Maul is officieel teruggehaald (lees: speelgoedverkoop)


Darthmar

Avatar

Persoonlijk denk ik dat ze gewoon opnieuw wilde beginnen met de expanded universe. Maar dat ze wel de interessante karakters willen en zullen gebruiken.

Sunspot

Avatar

@ Akke Moeka Ah Sarcasme :D.

@Darthmar Nou, dan mag Disney vaart maken, de karakters die ze hebben bedacht zijn gewoon niet interessant tot nog toe.

Daarom, kom op op met Kenobi, zie liever dat, of een film waar Darth Vader weer in kan komen, net als bij die ene.

Sunspot

Avatar

@MOF

WAs toch met zijn broer, echt vette scene was dat

Artificialis

Avatar

Wat mij betreft is het Expanded Universe meer canon dan The Force Awakens en The Last Jedi dat voor mij geworden zijn. Ze zouden de nieuwe trilogie Legends moeten noemen. Het past allemaal zo slecht bij de rest van het Star Wars universe dat de term ''legende'' daar veel beter voor van toepassing is.

Ed Crane

Avatar

Wat een totale kletspraat.

jochemwijma

Avatar

Chewie gaat sowieso toch dood. Als het aan mij ligt stort hij gewoon neer met de Millenium Falcon. Want ze zijn gewoon bezig alle oude personages uit de serie te schrijven.

NieuwsFilm

meest populair