Aanrader: Oscar-genomineerde 'The Post'

De nieuwste film van Steven Spielberg maakt behoorlijk wat indruk.


Het is een van de kanshebbers voor de Oscar voor de beste film dit jaar; Steven Spielbergs The Post. Die gaat deze week in première en is daarom onze aanrader van de week. Geen wonder dus dat we deze film deze week uitlichten. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

The PostBekijk de afbeelding

Regie: Steven Spielberg | Cast: Meryl Streep (Kay Graham), Tom Hanks (Ben Bradlee), Sarah Paulson (Tony Bradlee), Bob Odenkirk (Ben Bagdikian), Tracy Letts (Fritz Beebe) e.a. | Scenario: Liz Hannah, Josh Singer | Speelduur: 116 minuten | Genres: Biografie, Drama, Historisch | Kijkwijzer: 6

Een meeslepend verhaal over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant, Katherine Graham (Streep) en hoofdredacteur Ben Bradlee (Hanks) van The Washington Post. Ze zijn genoodzaakt alles op alles ze in hun strijd tegen de concurrent The New York Times om als eerste geheime overheidsdocumenten te onthullen die drie decennia en vier Amerikaanse presidenten overspande. Ze riskeren daarmee niet alleen hun carrière, maar ook hun vrijheid en het voortbestaan van The Washington Post.

De Pentagon Papers

In maart 1971 kreeg New York Times-verslaggever Neil Shehan toegang tot een topgeheim document van 7.000 pagina's, vol met geheimen van de Amerikaanse overheid. De titel: History of U.S. Decision-making in Vietnam, 1945-66. Dat klinkt niet interessant, maar de inhoud was bepaald niet fijn. Het bleek dat maar liefst vier Amerikaanse presidenten het publiek voorgelogen hadden over de oorlog in Vietnam en dat daar bewust zaken gedaan waren om de oorlog uit te breiden. Dat terwijl de regering zei er alles aan te doen om de oorlog te stoppen. Maar in het geheim waren er moordaanslagen, schendingen van het Verdrag van Geneve, leugens in het Congres en vervalste verkiezingsuitslagen. De commotie die hierdoor ontstond leidde tot een samenwerking van twee kranten: de New York Times en de Washington Post, die samen probeerden alles zo snel mogelijk in de openbaarheid te krijgen.

Eerste reacties

The Post is genomineerd voor twee Oscars: die van de beste film en die van de beste actrice voor Meryl Streep. Ook waren er zes nominaties bij de Golden Globes, waarvan er geen enkele verzilverd werd. Dat terwijl critici laaiend enthouaist zijn: op RottenTomatoes scoort de film gemiddeld een 8 en is 88 procent van de critici positief. Vooral de manier waarop Spielberg het relevante onderwerp tot leven brengt met een sterke ensemble-cast, wordt geprezen.

Box office prestaties

Met een budget van 50 miljoen dollar, is ongeveer het dubbele nodig om van The Post een succes te maken. Dat lijkt wel goed te komen, want in de Verenigde Staten staat de film na twee weken al op bijna zestig miljoen dollar. En in de rest van de wereld op nog eens vijfentwintig miljoen dollar. Daarmee staat de totale verdienste op bijna 85 miljoen dollar en kan het bijna niet anders of deze film wordt een succes.

Trivia

De oorspronkelijke Pentagon Papers zijn gebruikt als rekwisieten in de film. | Opvallend genoeg waren de echte Benjamin Bradlee en zijn echtgenote Sally Quinn in het echt buren van Steven Spielberg. | Opgenomen na die andere Spielberg-film van dit jaar, Ready Player One. Die gaat op 29 maart in première.NieuwsFilm

meest populair