Angelina Jolie wil meer geld voor Syrische vluchtelingen

Jolie is ambassadrice van de vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Actrice Angelina Jolie (First They Killed My Father, Maleficent 2) blijft zich met hart en ziel inzetten voor het humanitair werk dat vluchtelingenorganisatie UNHCR verricht in Jordanië. Als buurland van Syrië vangt Jordanië honderdduizenden vluchtelingen op uit het door oorlog verscheurde land. Helaas blijken er onvoldoende middelen beschikbaar te zijn om de Syrische vluchtelingen te kunnen voorzien in hun basisbehoeften, vandaar dat Jolie de internationale gemeenschap in een krachtige speech oproept tot meer steun.

Vorig week bezocht Angelina Jolie samen met twee van haar dochters een vluchtelingenkamp in Jordanië. Jolie zag daar opnieuw met eigen ogen wat het doet met mensen wanneer zij hebben moeten vluchten uit hun thuisland, wegens de voortdurende burgeroorlog in Syrië, welke nu al zo'n zeven jaar aan de gang is. Tijdens haar bezoek aan het kamp hield Jolie ook nog een toespraak, waarin ze wereldgemeenschap opriep meer steun te bieden aan de landen die de Syrische vluchtelingen opvangen. Dat is hoognodig, zo blijkt uit de woorden van de actrice.

"Solidariteit met vluchtelingen neemt af"
"Het is hartverscheurend om terug te keren naar Jordanië en opnieuw getuige te zijn van zoveel leed en trauma onder de Syrische vluchtelingen hier, nu de oorlog alweer bijna acht jaar duurt", begint de actrice haar toespraak. "Wij van de UNHCR zijn het Jordaanse volk ontzettend dankbaar voor hun vrijgevigheid en menselijkheid tegenover de slachtoffers van dit vreselijke conflict", vervolgt Jolie.

Jolie bedankt naast Jordanië ook de landen Libanon, Turkije en Irak, die volgens de actrice gezamenlijk zo'n 5,5 miljoen Syrische vluchtelingen opvangen. Jolie noemt deze landen "een voorbeeld voor de wereld, in een tijd waar de solidariteit met vluchtelingen afneemt".

Crisis
Volgens Jolie is er op dit moment, ondanks de harde inzet van de buurlanden die de Syrische vluchtelingen opvangen, sprake van een 'crisis', omdat er onvoldoende middelen beschikbaar zijn om de vele miljoenen vluchtelingen fatsoenlijk te kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften, zoals voedsel, water en onderdak. Er zijn dus kortweg meer financiële middelen nodig vanuit de internationale gemeenschap om het probleem te kunnen bestrijden.

Jolie: "Na jaren van oorlog, zijn de meeste Syrische vluchtelingen door hun spaargeld heen. De meerderheid leeft zelfs onder de armoedegrens. Bedenk eens wat dat zou betekenen voor jouw familie. In dit kamp betekent het dat er onvoldoende voedsel is, dat kinderen geen medische zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben, dat jonge meisjes kwetsbaar zijn om te worden uitgehuwelijkt en dat men geen onderdak heeft in de koudere wintermaanden".

Niemand die dit wil
Volgens Jolie is het humanitaire werk geen oplossing voor de langere termijn. Ook beweert de 42-jarige actrice dat de Syriërs zelf er ook niet voor hebben gekozen om in deze erbarmelijke omstandigheden te moeten leven. "Laten we duidelijk zijn, niemand wil afhankelijk zijn van financiële steun, zeker deze Syrische families niet. Voor zulke geschoolde, capabele mensen is het zielsvernietigend om zo afhankelijk te zijn", sluit Jolie haar speech in het vluchtelingenkamp af.

NieuwsFilm

meest populair