Celebrity

Staat New York klaagt Weinstein-broers officieel aan

Het advocatenteam van Harvey Weinstein reageert.

door FilmTotaal om 12:41 in Celebrity
De Amerikaanse staat New York gaat The Weinstein Company, een productiebedrijf opgezet door de broers Harvey en Bob Weinstein, voor het gerecht dagen. Procureur-generaal Eric Schneiderman heeft gisteren na maanden onderzoek officieel een aanklacht ingediend. Volgens Schneiderman zou de filmmaatschappij onvoldoende hebben opgetreden tegen seksueel misbruik, intimidatie en discriminatie. En dat is strafbaar.

Na vier maandenlang onderzoek te hebben verricht, heeft procureur-generaal Eric Schneiderman afgelopen zondag de benodigde papieren ingediend bij de rechtbank. Schneiderman concludeert dat The Weinstein Company een werkplek was waar stelselmatig vrouwen werden lastiggevallen, uitgescholden, betast en bedreigd door de voormalig mede-eigenaar Harvey Weinstein. De oudste Weinstein-telg verliet vorig jaar het bedrijf nadat dat beschuldigingen van zijn vergaande seksuele intimidatie tegenover vrouwen naar buiten kwamen.

Volgens Schneiderman nam The Weinstein Company onvoldoende maatregelen tegen de verontrustende geluiden. Schneiderman beargumenteert dat het in New York gevestigde bedrijf zich daarmee herhaaldelijk niet aan de wet hield, omdat deze voorschrijft dat bedrijven hun personeel moeten beschermen tegen dergelijke onveilige bedrijfsculturen. Aangezien het filmbedrijf daarin heeft gefaald, klaagt Schneiderman zowel het bedrijf aan als de twee broers afzonderlijk. Schneiderman eist namens de staat New York in ieder geval een forse schadevergoeding voor de slachtoffers van de inmiddels gevallen Hollywoodproducent.

Het juridische team van Harvey Weinstein heeft inmiddels ook al gereageerd op deze nieuwe ontwikkelingen in het langlopende schandaal. De advocaten van Weinstein wijzen de bevindingen van Schneiderman en zijn team in uitgebreide reactie van de hand. Aan The Hollywood Reporter laten zij weten: "De heer Weinstein is geen engeltje, maar van crimineel gedag is absoluut geen sprake". Ook schrijven ze: "Mocht dit onderzoek het doel hebben de filmindustrie te hervormen, dan helpt de heer Weinstein van harte mee, maar niet als zondebok". Door deze rechtszaak wordt mogelijk ook de verkoop van het productiebedrijf stilgelegd.

NieuwsFilm

meest populair