Viola Davis over ongelijkheid tussen witte en zwarte actrices

Viola Davis over ongelijkheid tussen witte en zwarte actrices

Ze vergelijkt zichzelf met Meryl Streep.

Viola Davis was laatst aanwezig tijdens het Los Angeles evenement Women in the World, waar de met een Oscar bekroonde actrice het had over haar drie decennia lange carrière en dat ze niet altijd eerlijk wordt betaald vergeleken met haar witte collega's. Zo zei Davis: ''Ik heb een carrière die waarschijnlijk vergelijkbaar is met die van Meryl Streep, Julianne Moore en Sigourney Weaver. Zij zijn naar dezelfde scholen geweest als ik maar ik sta niet waar zij vandaag staan. Ik krijg bijvoorbeeld minder betaald en minder rollen aangeboden; ik ben op dat gebied verre van hun status''

De 52-jarige actrice, die al meerdere keren in goed onthaalde series en films was te zien, zegt dat ze niet wordt betaald wat ze verdient: ''De nodige mensen zeggen mij wel vaker; ''Jij bent de zwarte Meryl Streep! Er is niemand zoals jij, we houden echt van je!'' Ik denk dan van oké, als ik echt uniek ben zou ik dit ook moeten merken en betaald krijgen wat ik waard ben''. De How To Get Away With Murder actrice zei ook dat ze teleurgesteld is over de rollen die ze aangeboden krijgt aangezien er maar weinig goede tussen zitten. Zij moest zich dan ook nog eens iedere keer weten te bewijzen tijdens deze projecten, maar ook daar is ze klaar me:

''Ik blijf niet aan het onderhandelen, ik weet wat ik zelf waard ben. Maar ik ben niet de enige zwarte actrice met dergelijke problemen. Kijk eens naar Shailene Woodley, een geweldige actrice die was te zien op maar liefst 37 covers in een jaar. 37! En dan heb je een zwarte actrice, die even veel talent heeft en gewoon even goed is en zij staat maar op vier of zo. En dan wordt ons ook nog eens verteld dat we blij moeten zijn met wat we krijgen, maar het is gewoon niet eerlijk verdeeld''.

Ook had de actrice het over haar afkomst en hoe moeilijk zij het eerst had; zo was Davis haar vader een alcoholist en gewelddadig en groeide ze op in armoede: ''Ik ben echt helemaal onderaan begonnen. Mensen zien armoede als een financiële status. Maar het doet ook iets met je. Daarom ben ik hier en spreek in namens alle vrouwen die er niet het geld voor hebben of de positie, aangezien de media hun niet genoeg zelf waarde geeft en zij zich er dus niet over durven uiten. Het wordt tijd dat er een einde komt aan deze stilte. Het heeft me ook veel gekost om hier vandaag te staan en mijn verhaal met de wereld te delen. Maar dat is hoe het gaat in het leven; je krijgt het nu eenmaal niet voor niets. Dat is wanneer je beseft dat je er nogal wat voor hebt moeten opofferen; als je bereid bent om voor verandering te zorgen en het je wat laat kosten''.

NieuwsFilm

meest populair