Algemeen

"Veel meer Nederlandse films en series op Netflix"

Ook op de andere streaming-giganten.

door Bram de Groot om 19:04 in Algemeen
Netflix, Amazon, Google en Facebook moeten meer Nederlandse producties gaan maken. Ook moeten zij hierin gaan investeren. Dit vindt de Raad voor Cultuur, een adviesorgaan van de Nederlandse regering.

In een gesprek met de Volkskrant zegt Jeroen Bartels, directeur bij de Raad, dat vijftien procent Nederlandse content / producties verplicht zou moeten zijn. Voor publieke en commerciële omroepen bestaat al zo'n verplichting en moet dus ook voor de streaming / on demand-diensten die zich op de Nederlandse markt richten gaan gelden.

Het rapport 'Zicht' stelt dat er een 'winner takes all-markt'-situatie is, waardoor Nederlandse advertentiegelden vaker in de handen van buitenlandse aanbieders komen. De Nederlandse film- en tv-industrie zou hierdoor in de verdrukking komen, aldus de Raad.

In het verleden sprak de Europese Commissie al de wens uit dat minimaal twintig procent van het aanbod van on demand services uit Europese producties bestaat. Hoe dit exact handen en voeten gegeven moet worden is nog niet duidelijk, maar het lijkt er wel steeds meer op dat de aanbieders zich in de cultuur van hun doelgroepen moet gaan verdiepen.

Verleden jaar kondigde Netflix aan dat zij werken aan een Nederlandstalige Netflix-serie, de misdaadserie Undercover. Deze moet in 2019 op Netflix te zien zijn.13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frietgezicht

Avatar

Wat een gelul. Als mensen al die Nederlandse bagger willen zien kunnen ze terecht op NPO, sbs of rtl ofzo. Als mensen nog meer bagger willen zien nemen ze maar een abbo op Videoland waar al die Nederlandse troep te vinden is.

Moet Spotify dan ook 15% Nederlandse content aanbieden? Lijkt wel op Noord-Korea praktijken met die eisen.

MikeyMo

Avatar

Sowieso lijkt het me wel verstandig/handig als Netflix een nederlandse "back-catalogue" gaat aanleggen.

Een heleboel oude films zijn amper tot niet in redelijke kwaliteit verkrijgbaar.

kaedir

Avatar

Hoop dat dit geen effect heeft op nieuwe content dan bedoel ik niet Netflix Originals maar licentie deals nu ze hier verplicht geld in moeten stoppen.

ThomasOMalley

Avatar

Yes, meer content om te negeren.

dakai-world

Avatar

Dit is volstrekt onnodig en werkt creativiteit tegen. Ja, er moet meer geld naar de Nederlandse filmindustrie, maar dat moet de industrie nou eens verdomme zelf voor elkaar krijgen ipv subsidiegeld dat blijft circuleren in de Barry Atsma-gordel. Goede film verdienen (niet altijd maar wel vaak) zichzelf terug. Zo werkt de vrije markt eenmaal. Goed spul wordt beloond met centjes en slecht spul wat minder. Maar ik wil niet dat mijn Netflix-centjes eindigen bij een Nederlandse productie Verliefd op Ibiza 13 of Soof de Zoveelste.

Geef de kleine filmmakers een kans of een podium, maar ga geen geld pompen in een industrie dat al decennia lang ver onder niveau presteert omdat ze kunstmatig door de overheid in leven worden gehouden.

#moestereffeuit

Civilian Supreme

Avatar

Waar Netflix nu ook eens wat aan moet doen is die allerbelabberste interface, in elke rubriek kom je 10x dezelfde film tegen en bij nieuwe releases staan films die er al een half jaar op staan.

Tycho Nestoris

Avatar

Ik zou het eerlijk gezegd waarderen als Netflix zich iets meer focust op het plaatsen van oudere films. Ze blijven maar voortdurend hun eigen producties maken en de kwaliteit gaat enorm achteruit. The Open House ( een nieuwere Netflix film ) was bijvoorbeeld ontzettend slecht en ook films als Death Note en Bright zijn weinig soeps.

Frietgezicht

Avatar

Wat betreft eigen content staat Netflix nog in de kinderschoenen. Komt denk ik wel goed. Ze hebben wel wat aardige goede series al geleverd. Qua films valt het nog tegen.

ISIM

Avatar

Heeft WB geen contract met Netflix?? Ik zie bijna geen DC films. Alleen Young Justice. BvS nog steeds niet op Netflix, oude Batman ook niet enz enz

O ja: give us the Snyder cut

MovieWanker

Avatar

Tja, wat de meesten ook al zeggen hier. Ik zit ook echt niet te wachten op al die Nederlandse bagger. Laat ze het geld beter aan andere dingen besteden dan die Nederlandse troep. Daar moet je bij Videoland voor zijn. Smiley face

ISIM

Avatar

Ik had een smiley gebruikt. Maar die is magicly verdwenen. Ik weet niet wat het is met FT, maar dit gebeurd wel vaker dat een deel van mijn reactie verdwenen is. Het zal me echt een worst wezen of die cut er wel of niet komt.

Ed Crane

Avatar

@dakai:
Met alle respect, maar je hebt blijkbaar niet echt een realistisch beeld van de Nederlandse filmwereld. Zonder subsidie zou er geen Nederlandse filmindustrie kunnen zijn. Deze kan zichzelf niet in stand houden, daar is ons land/ taalgebied te klein voor.

NieuwsFilm

meest populair