Celebrity

Guillermo del Toro ontkent 'The Shape of Water' te hebben gestolen

Komt hier nog ooit een eind aan?

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Rik Timmer om 18:45 in Celebrity
Het zit de Mexicaanse filmmaker Guillermo del Toro niet mee. Zijn The Shape of Water - dat 13 Oscarnominaties heeft ontvangen - is voorheen al het onderwerp geweest van plagiaat mede door de korte Nederlandse film The Space Between Us, maar zelfs wij hebben toegegeven dat beide titels "verschillende identiteiten" bezitten. De zoon van Paul Zindel, een Pulitzer-winnende toneelschrijver, wil daar echter niets van horen. Hij vermoedt dat Del Toro, zijn collega's en Fox Searchlight Pictures het verhaal van zijn vaders toneelstuk Let Me Hear You Whisper uit 1969 hebben gejat.

Zindel jr. liet advocaat Marc Toberoff gisteren een officiële aanklacht indienen en eist dat er toegegeven wordt dat er elementen van zijn vaders verhaal zijn gejat. Volgens de documenten staat er zelfs in vermeld dat The Shape of Water-producent Daniel Kraus een bewonderaar is van Zindel's werk en met het idee van de film naar Del Toro is gegaan. De 53-jarige regisseur ontkent dit.

"Ik heb nog nooit het werk gelezen of gezien. Ik had nog nooit van het toneelstuk gehoord voordat ik 'The Shape of Water' maakte. Geen van mijn collega's heeft er ooit wat over gezegd. [Kraus] heeft herhaaldelijk gezegd dat hij niet is beïnvloed door het toneelstuk. Ook hij wist er niets van en heeft het ook niet gezien. En dat is de reden waarom wij de strijd aangaan in de rechtszaal," aldus Del Toro.

De overeenkomsten zijn duidelijk aanwezig. Om potentiële spoilers te vermijden kan men het volgende stukje beter overslaan. In Let Me Hear You Whisper volgen we een eenzame, vrouwelijke conciërge genaamd Helen die 's nachts in een wetenschappelijke faciliteit werkt, waar men op dieren experimenteert voor militaire doeleinden. Ze raakt gefascineerd door een wezen in een tank - een dolfijn - waarmee ze kan communiceren. Hij kiest ervoor enkel met Helen te praten. Wanneer ze ontdekt dat de autoriteiten het wezen willen laten inslapen, besluit ze hem te redden.

Del Toro meldt dat de gelijkenissen veel te schaars zijn - experimenten en het bevrijden van een wezen. "En dat is het. 'The Shape of Water' is zo veel meer, veel meer kleuren. Het gaat niet over een dier. Het is een elementaire riviergod. Deze ideeën zijn niet uitwisselbaar of gelijkwaardig. Dat zou betekenen dat 'E.T.' hetzelfde blijft als je het buitenwaarde wezen met een hamster omruilt. Ons verhaal en de lagen zijn volkomen complex, samenhangend met Russische spionnen, de Koude Oorlog en vriendschap tussen vriendinnen."

Daarnaast beweert de regisseur dat het bevrijden van dieren in vele verhalen voorkomt en dus niet door Zindel jr. opgeëist mag worden. De laatstgenoemde vertelde gisteren aan TheWrap waarom hij is doorgezet met de beschuldiging. "We zijn erg dankbaar voor de spontane uitbarsting op sociale media die deze onrecht ter attentie heeft gebracht. De verontrustende zaak is vijf weken geleden onder de aandacht van Fox gebracht, maar ze reageerden zeer sloom. De opvallende overeenkomsten tussen de film en het toneelstuk van onze vader is voor ons te kostbaar om te negeren. En dus moesten we optreden."

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Beau

Avatar

En we weten al dat dit naar de prullenbak zal verwezen worden, net zoals andere gelijkaardige zaken (aangezien de meeste mensen die menen dat hun ideeën gebruikt zijn, gewoon op het geld uit zijn).

McGraig

Avatar

Tja.... als The Shape of Water geflopt was had je er niemand over gehoord. Net als bij muziek is ook bij film ieder basisidee min of meer gebruikt. Een ijzersterke variant op hetzelfde thema maken is nog steeds een hele kunst en deze film blijft hoe dan ook een meesterwerk. Hoe vaak het idee van Romeo en Julia bijvoorbeeld wel niet gebruikt is in series en films.
De meest succesvolle film ooit, Avatar, is één groot jatfest in een ander jasje.

GreenHornet

Avatar

met een zak geld is het probleem zo opgelost

Master Of Films

Avatar

+1 Beau.

McGraig "Hoe vaak het idee van Romeo en Julia bijvoorbeeld wel niet gebruikt is in series en films."
Thema's van Shakespeare is in tig films verwerkt, waarvan de meeste het niet eens weten.

McGraig "De meest succesvolle film ooit, Avatar, is één groot jatfest in een ander jasje."
Mooi dat je het ziet. Hoe mooi de special effects en CGI ook mogen zijn, de basis is het verhaal. En dat verhaal is idd een groot jatfest. Ik blijf hierbij dat Avatar het moest hebben van de special effects, wat op zich heel erg zonde is. We weten allemaal wel wat JC kan doen, epic films maken waarvan het verhaal ook wat waarde heeft [Terminator 2].

Shifty777

Avatar

@Beau: er zijn uitzonderingen, zo won Carpenter zijn zaak tegen Lockout wegens vermeend jatwerk van Espace From New York.

@McGraig: Het werk van Shakespeare is inmiddels ook al meer dan 100 jaar oud en daarvoor public domain. Dus officieel mag je zijn verhalen letterlijk verfilmen zonder iemand wat verschuldigd te zijn, zover ik weet althans.

Rick_ao

Avatar

Master of Films. Van avatar weet ik dat dit er een van is:

https://www.youtube.com/watch?v=0FbW0k8RmBo

Rick_ao

Avatar

Master Of Films. Oja en Pocahontas

Dirk Diggler

Avatar

Liever goed gejat, dan slecht bedacht.

Ed Crane

Avatar

Lijkt me niet dat ze een zaak hebben. De overeenkomsten lijken me inderdaad oppervlakkig en toevallig. Creature From The Black Lagoon lijkt me een veel grotere inspiratiebron en daar gaat het meer om een ode aan.

Ed Crane

Avatar

Shifty "Het werk van Shakespeare is inmiddels ook al meer dan 100 jaar oud en daarvoor public domain. Dus officieel mag je zijn verhalen letterlijk verfilmen zonder iemand wat verschuldigd te zijn, zover ik weet althans."

Wel heel wat ouder dan 100 jaar :) en daarnaast is Shakespears werk zelf grotendeels gebaseerd op toen al bestaande verhalen, het is niet zo dat hij zelf alles bedacht heeft.

ThomasOMalley

Avatar

Avatar deed me sterk denken aan Dances with Wolves en The Last Samurai, maar de oorsprong van die films ligt ook weer verder in het verleden.

nieuwslaatste nieuws

meest populair