Guillermo del Toro ontkent 'The Shape of Water' te hebben gestolen

Guillermo del Toro ontkent 'The Shape of Water' te hebben gestolen

Komt hier nog ooit een eind aan?

Het zit de Mexicaanse filmmaker Guillermo del Toro niet mee. Zijn The Shape of Water - dat 13 Oscarnominaties heeft ontvangen - is voorheen al het onderwerp geweest van plagiaat mede door de korte Nederlandse film The Space Between Us, maar zelfs wij hebben toegegeven dat beide titels "verschillende identiteiten" bezitten. De zoon van Paul Zindel, een Pulitzer-winnende toneelschrijver, wil daar echter niets van horen. Hij vermoedt dat Del Toro, zijn collega's en Fox Searchlight Pictures het verhaal van zijn vaders toneelstuk Let Me Hear You Whisper uit 1969 hebben gejat.

Zindel jr. liet advocaat Marc Toberoff gisteren een officiële aanklacht indienen en eist dat er toegegeven wordt dat er elementen van zijn vaders verhaal zijn gejat. Volgens de documenten staat er zelfs in vermeld dat The Shape of Water-producent Daniel Kraus een bewonderaar is van Zindel's werk en met het idee van de film naar Del Toro is gegaan. De 53-jarige regisseur ontkent dit.

Bekijk de afbeelding"Ik heb nog nooit het werk gelezen of gezien. Ik had nog nooit van het toneelstuk gehoord voordat ik 'The Shape of Water' maakte. Geen van mijn collega's heeft er ooit wat over gezegd. [Kraus] heeft herhaaldelijk gezegd dat hij niet is beïnvloed door het toneelstuk. Ook hij wist er niets van en heeft het ook niet gezien. En dat is de reden waarom wij de strijd aangaan in de rechtszaal," aldus Del Toro.

De overeenkomsten zijn duidelijk aanwezig. Om potentiële spoilers te vermijden kan men het volgende stukje beter overslaan. In Let Me Hear You Whisper volgen we een eenzame, vrouwelijke conciërge genaamd Helen die 's nachts in een wetenschappelijke faciliteit werkt, waar men op dieren experimenteert voor militaire doeleinden. Ze raakt gefascineerd door een wezen in een tank - een dolfijn - waarmee ze kan communiceren. Hij kiest ervoor enkel met Helen te praten. Wanneer ze ontdekt dat de autoriteiten het wezen willen laten inslapen, besluit ze hem te redden.

Bekijk de afbeeldingDel Toro meldt dat de gelijkenissen veel te schaars zijn - experimenten en het bevrijden van een wezen. "En dat is het. 'The Shape of Water' is zo veel meer, veel meer kleuren. Het gaat niet over een dier. Het is een elementaire riviergod. Deze ideeën zijn niet uitwisselbaar of gelijkwaardig. Dat zou betekenen dat 'E.T.' hetzelfde blijft als je het buitenwaarde wezen met een hamster omruilt. Ons verhaal en de lagen zijn volkomen complex, samenhangend met Russische spionnen, de Koude Oorlog en vriendschap tussen vriendinnen."

Daarnaast beweert de regisseur dat het bevrijden van dieren in vele verhalen voorkomt en dus niet door Zindel jr. opgeëist mag worden. De laatstgenoemde vertelde gisteren aan TheWrap waarom hij is doorgezet met de beschuldiging. "We zijn erg dankbaar voor de spontane uitbarsting op sociale media die deze onrecht ter attentie heeft gebracht. De verontrustende zaak is vijf weken geleden onder de aandacht van Fox gebracht, maar ze reageerden zeer sloom. De opvallende overeenkomsten tussen de film en het toneelstuk van onze vader is voor ons te kostbaar om te negeren. En dus moesten we optreden."



NieuwsFilm

meest populair