Algemeen

Veel minder Nederlanders downloaden illegaal

Forse afname.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bram de Groot om 22:48 in Algemeen
Goed nieuws voor onder meer Brein. Volgens marktonderzoeksbureau Telecompaper is het illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal fors afgenomen. In 2017 downloadde minder dan een kwart (24 procent) van de Nederlanders illegaal.

In 2013 deed 41 procent dat nog met enige regelmaat. Sinds geruime tijd wordt het aanbieden van illegale content harder aangepakt, onder meer door Stichting Brein en Dutch FilmWorks. Ook komen er steeds meer betaalbare alternatieven op de markt, zoals Netflix, Amazon en Spotify. Dit laatste is volgens de ondervraagden een van de redenen waarom zij niet of minder illegaal downloaden. Ook werd er aangegeven dat illegale content steeds moeilijker te vinden is.

Het blijkt dat onder meer het downloaden via peer-to-peer (P2P) sterk is gedaald, van 18 procent in 2013 naar 6 procent in 2017. Het verkrijgen van illegaal materiaal via nieuwsgroepen bleef onveranderd.

Opvallend is ook dat 4 procent van de ondervraagden aangeeft dat zij minder illegaal downloaden doordat de internetprovider bepaalde downloadsites heeft geblokkeerd. In november 2015 was dit nog 1 procent.

Hoe kijk jij naar bovenstaande? Download jij nog? Of ben je recent gestopt, of minder gaan downloaden?

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Akke Moeka Hara

Avatar

We hebben alles al gedownload wat er te downloaden viel de afgelopen tien jaar.
Nu komt er zoveel bucht uit, dat een uurtje downloaden zelfs te veel is voor die rommel.
En ja dat is echt mijn mening, ben er te lui voor geworden.

Frietgezicht

Avatar

Tellen ze porno ook mee? Girls Upside Down is inmiddels op de 80% dus de groeten,slaap lekker yall.

chefry1983

Avatar

sinds ik netflix heb ben ik gestopt met downloaden. Netflix heeft niet alle recente films of recente series maar voorlopig zijn er nog genoeg series die ik wil kijken de komende jaren. Dus ik ben voorlopig niet van plan om te gaan downloaden

Mav Damian

Avatar

Wat Chefrey zegt is meschien Netflix de redenen waarom er minder illegaal gedownload word.

Robbepost

Avatar

Haha content is moeilijk te vinden!

McGraig

Avatar

@Friet.... Misschien komt die afname doordat ik sinds kort lid ben van Hollandse meiden. Een goed kolffest gehad vannacht?

ThomasOMalley

Avatar

Dus terwijl Brein boetes aan het uitdelen was om piraterij terug te dringen en wij met z’n allen allang wisten dat dit alleen zou gebeuren door meer content aan te bieden op een legale manier, wordt dit onderzoek onder onze neuzen gestopt alsof we verbaasd zouden moeten zijn.
Brein heeft met hun eigen efforts duidelijk niets bereikt. Wat voor incompetente mensen werken daar?

hania82

Avatar

Ik download nu alleen nog maar muziek voor op de USBstick in de auto. Voor thuis heb ik spotify. Films en series bekijk ik op firestick van Amazon met kodi geïnstalleerd. En game torrents haal ik voor de pc nog wel binnen. Op PS4 koop ik de games wel.

chefry1983

Avatar

ik vind wel dat de tijd tussen dat een film uit de bios gaat en op bluray/Netflix verschijnt wel te lang. Als dit verkort word zal het downloaden nog verder afnemen.

nieuwslaatste nieuws