Veel minder Nederlanders downloaden illegaal

Forse afname.

Goed nieuws voor onder meer Brein. Volgens marktonderzoeksbureau Telecompaper is het illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal fors afgenomen. In 2017 downloadde minder dan een kwart (24 procent) van de Nederlanders illegaal.

In 2013 deed 41 procent dat nog met enige regelmaat. Sinds geruime tijd wordt het aanbieden van illegale content harder aangepakt, onder meer door Stichting Brein en Dutch FilmWorks. Ook komen er steeds meer betaalbare alternatieven op de markt, zoals Netflix, Amazon en Spotify. Dit laatste is volgens de ondervraagden een van de redenen waarom zij niet of minder illegaal downloaden. Ook werd er aangegeven dat illegale content steeds moeilijker te vinden is.

Het blijkt dat onder meer het downloaden via peer-to-peer (P2P) sterk is gedaald, van 18 procent in 2013 naar 6 procent in 2017. Het verkrijgen van illegaal materiaal via nieuwsgroepen bleef onveranderd.

Opvallend is ook dat 4 procent van de ondervraagden aangeeft dat zij minder illegaal downloaden doordat de internetprovider bepaalde downloadsites heeft geblokkeerd. In november 2015 was dit nog 1 procent.

Hoe kijk jij naar bovenstaande? Download jij nog? Of ben je recent gestopt, of minder gaan downloaden?



NieuwsFilm

meest populair