Sterren boycotten massaal bedrijven gelinkt aan Amerikaanse wapenlobby

Sterren boycotten massaal bedrijven gelinkt aan Amerikaanse wapenlobby

Een nieuwe maatschappelijke beweging na #metoo?

Vele Hollywoodsterren hebben zich de afgelopen dagen stevig uitgesproken tegen het vele wapengeweld in Amerika. Aanleiding voor de nieuwe ophef is de recente schietpartij op een middelbare school in Florida waarbij zeventien jonge mensen om het leven kwamen. De National Rifle Association (NRA), invloedrijk in de wapenlobby, wil niets aan de huidige wetgeving veranderen. Veel bedrijven hebben deals met de NRA gesloten, zodat de leden van de wapenorganisatie korting krijgen op bijvoorbeeld vliegtickets en pakketbezorging. Reden genoeg voor de celebrities om deze bedrijven massaal te boycotten.

Sinds de schietpartij op een school in de Amerikaanse staat Florida, wordt er in de Verenigde Staten stevig gediscussieerd over het vele wapengeweld in het land. Voor veel Amerikanen is het mogen bezitten van een wapen een belangrijk recht. Ook vele celebrities bezitten wapens, maar het is juist deze groep die uitgesproken is tegen het wapengeweld. Massaal roepen de sterren via social media op om de NRA en andere daar aan te linken bedrijven te boycotten. NRA-leden ontvangen korting bij veel grote bedrijven, zoals bij FexEd, United Airlines en een aantal hotelketens.

Vooral het pakketbezorgingsbedrijf FedEx, dat ook actief in Nederland, ligt onder vuur. FedEx heeft tot nu toe namelijk alle oproepen op social media genegeerd en weigert ook te reageren op vragen van de pers. "Aan FedEx. Ik denk dat ik maar overstap naar de concurrent. En ik verstuur ontzettend veel pakketjes", schrijft actrice Julianne Moore op Twitter, terwijl ze tevens oproept om de NRA te boycotten. Acteur en regisseur Zach Braff schrijft: "Mijn moeder vroeg me om FedEx in de ban te doen totdat ze hun banden met de NRA verbreken. Ik zeg nooit nee tegen mijn moeder". Billy Eichner zegt: 'Elk bedrijf - groot en klein - denkt alleen maar aan de centen. Boycot FedEx en raak ze zo op de plek waar het het meest zeer doet. Er zijn genoeg alternatieven".

Een aantal bedrijven is eerder alsnog overstag gegaan en heeft de deals en kortingsmogelijkheden voor NRA-leden een halt toegeroepen. De Amerikaanse overheid zal vermoedelijk verder niet ingrijpen. Het is bekend dat leden van de Republikeinse Partij jaarlijks miljoenen dollars aan sponsorgelden ontvangen van de NRA. President Donald Trump, zelf ook een Republikein, stelde eerder voor om docenten voortaan uit te rusten met een wapen, zodat zij zichzelf en hun studenten in geval van nood kunnen verdedigen. Ook dat voorstel kon rekenen op een hoop kritiek van de sterren.



NieuwsFilm

meest populair