Algemeen

Waarom deze actrice 'Black Panther'-rol weigerde

Maar spijt heeft ze niet.

door Bram de Groot om 10:12 in Algemeen
Vooraf werd een film over Black Panther als riskant gezien door filmstudio's. Er werd namelijk al jaren gekeken hoe het Marvel-personage naar het witte doek vertaald zou kunnen worden en het was uiteindelijk Marvel Studios die het aandurfde om de Wakandese held een eigen film te geven. Actrice Amandla Stenberg had bijna in de film gezeten, maar weigerde.

Tijdens Toronto International Film Festival gaf de actrice, bekend uit The Hunger Games en Everything, Everything, aan waarom ze ervoor koos om geen Wakandees te spelen.


"Ik had bijna, echt bijna de rol en ze waren van 'wil je hiermee doorgaan?' En ik was van, dit is niet juist. Het zijn allemaal acteurs met een donkere huid die Afrikanen spelen en ik denk dat het toch raar was geweest om mij als bi-raciale Amerikaan met een Nigeriaans accent te zien als iemand van deze kleur als alle andere in de film. Het was echt moeilijk om zo'n besluit te nemen, maar ik heb er geen spijt van." - Amandla Stenberg

Onderwijl houdt het succes van Ryan Cooglers Black Panther aan. De wereldwijde opbrengst is afgelopen dagen opgelopen tot ruim $760 miljoen.

32 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Akke Moeka Hara

Avatar

Bi-raciaal.....dus omdat ze gemixte ouders heeft hebben ze daar ook al een stempel voor.

Wauw, Amerika echt dikke WAUW!!!!

De blanken zien haar natuurlijk als kleurling en de “zwarten” zien haar als een soort van entiteit zeker of verraadster?
Hoe hou je racisme springlevend.... #wtf

Prince John

Avatar

Samuel L Jackson approves

Pronk47

Avatar

"Het was echt moeilijk om zo'n besluit te nemen, maar ik heb er geen spijt".
ik geloof er geen bal van.

GreenHornet

Avatar

de meeste Amerikanen zijn toch mixed

Decepticon

Avatar

Nondeju, dat is wel een donders lekker wijf zeg hé!
En ze heeft geen spijt? Maak dat de kat wijs. Als je een rol in een Marvel Studios film wordt aangeboden, dan weet je dat succes bijna gegarandeerd is en dat je die rol gewoon moet aannemen.

Dirk Diggler

Avatar

@Akke Moeka Hara
Is geen stempel zo noem je het gewoon tegenwoordig.

Goku32

Avatar

Echt niet normaal hoeveel geld deze film heeft opgebracht en nog steeds doet.

Moviemagic

Avatar

Niet echt geloofwaardig naar mijn mening.

Dirk Diggler

Avatar

Voor mij is het gewoon een mens. Omdat men tegenwoordig nog over rassen spreekt, is het meer dan logisch dat iemand die 'gemixt' is het bi-raciaal noemt (wat al decennia gebruikt wordt), bi betekend 2. Komt geen racisme aan te pas. Daarbij komt ook dat in Amurikkkah gemengd huwelijk pas sinds 1967 legaal is. De kinderen, van degene die een 'illegaal' gemengde relatie hebben, zijn wel degelijk door beide 'kampen' gediscrimineerd, waardoor toch echt een identiteitscrisis kan ontstaan.

Amandla Stenberg kan ik deels wel begrijpen, maar je bent immers toch niet voor niets gecast. Dus pak die rol gewoon. Omdat de film een succes is, wordt alles onder een vergrootglas gelegd.

Ik snap je punt wel hoor, zoals ik al zei, we zijn allemaal mens, dus hoor je alleen het label 'Mens' te gebruiken. Maar helaas leven we niet in zo'n wereld, we plakken overal een labeltje op. Zelfs als je in het mortuarium ligt Smiley face

centr1no

Avatar

Jongens, maak je niet zo druk. Het gaat hier niet over hoe de maatschappij haar ziet maar hoe ze zichzelf ziet.
Die Amandla Stenberg is er typisch zo één die zichzelf graag in een apart hokje plaatst en veel te veel met haar identiteit bezig is.
Ik quote even de wiki: "Stenberg considers herself an intersectional feminist.[20][27] She is outspoken about her political views in interviews and on social media, and was named "Feminist of the Year" in 2015 by the Ms. Foundation for Women.
Stenberg identifies as non-binary and previously came out as bisexual; however in an interview for Elle's September 2016 issue she was quoted as saying in part, "Bisexual is a word I am not too attached to [...] it implies a dichotomy that doesn't take into account trans people. So maybe pansexual is more accurate for me."
Ze is dus niet alleen ge-cast omdat ze een kleurtje heeft, maar ook omdat ze lekker ligt in de LGBT gemeenschap.

In mijn ogen zijn dit soort mensen een ziekte voor de samenleving.

akketa

Avatar

Come on, bi-raciaal is niks vreemds aan. Labels plakken is ook helemaal niet raar. Dat is de laatste jaren met het SJW-gedoe helemaal overtrokken en bijna taboe geworden. Mensen in hun waarde laten is het allerbelangrijkst en men niet labelen haalt het probleem dat er in de wereld heerst niet weg.
Iedereen alleen als mens zonder label te zien is sprookjesgelul. John Lennon maakte er een prachtig nummer over, maar dat is natuurlijk onmogelijk.
Dus laten we niet doorschieten door alles wat bij de naam genoemd wordt als fout/eng bestempelen.

Artificialis

Avatar

Ze is een halve blanke meid (met een Deense achtergrond) die het niet gepast vind om een puur Afrikaans personage te spelen. Dat is toch niet onlogisch? Wat ik vreemder vind is dat zoveel zwarte Amerikanen met een blanke achtergrond zichzelf vaak uitsluitend als Afro-American beschouwen.

Halle Berry klaagde er zelfs over dat haar blanke ex hun dochter te ''blank'' zou kleden en te ''blank'' kapsel zou geven. Terwijl ze nota bene zelf half-blank is en hun kind dus driekwart blank. Hoeveel generaties wil je iemand zwart blijven noemen?

centr1no

Avatar

Mensen in hun waarde laten is het allerbelangrijkst en men niet labelen haalt het probleem dat er in de wereld heerst niet weg.

Het gaat hier niet over laten labelen of te worden gelabeld.
Wat de laatste tijd het grootste probleem is (in de VS en helaas soms overwaaiend) is dat mensen zichzelf labelen en daar bepaalde voorwaarden aanhangen. Zichzelf in een groepje plaatsen en gaan klagen dat ze niet genoeg aandacht krijgen.
Figuren als deze Amandla Stenberg maken de labels, de hokjes en verklaren daarbij dat andere mensen daarom anders naar ze kijken.

Dirk Diggler

Avatar

Snap Halle ook niet. Neem aan dat Halle haar dochter de vrije wil wil geven om te dragen (kleding, haar etc.) wat ze zelf wilt. En als ze 'blank' wilt kleden (alsof dat tegenwoordig nog bestaat) moet ze dat toch echt zelf weten lijkt me.
Ik heb vroeger als tiener ('92-'96) er ook als een 'Whigger' bij gelopen, met mijn Starter, Dickies, Cross Colours, Karl Kani shit. Mijn moeder heeft nog nooit tegen mij gezegd dat ik er 'zwart' uitzie. Muziek vond ze wel kut natuurlijk.

akketa

Avatar

Centr1no, dat is de andere kant van het verhaal. Ik had het meer over Akke die een hele gewone stempel apart vond (en daar hele aparte conclusies uit trok).
Maar, klopt, dat is de andere kant, waar men zichzelf zo apart en speciaal vindt dat er volgens hen te weinig labels zijn. Sommige kunnen zichzelf scheiden in de meest onzinnige dingen. Aan de andere kant begint er de laatste tijd steeds meer acceptatie voor te komen. Dan is de vraag hoever zo'n label algemeen geaccepteerd moeten worden. 50 jaar geleden was het label homo/lesbisch net zo "vies" als genderneutraal nu wordt gemaakt. Terwijl homo/lesbische mensen al heel ver zijn geaccepteerd door de westerse wereld.

Akke Moeka Hara

Avatar

Nee donkere mensen gelijkstellen dmv labels aan bijv homo’s en lesbo’s 60 jaar geleden is geen racistische conclusie. #lolLabelen is hetzelfde als netjes zeggen je bent “zwart” of je bent een “ni**er kind”

als je jouw mentaliteit aanhoud akketak en door te zeggen dat stempels op mensen leggen geen kwaad kan dan zijn we idd over een paar decennia verdeelt in kampen, en staan we vrijwillig in onze mentale kooitjes, “labels macht frei”

Mensen benoemen op huidskleur, gemixte ouders, voorkeur voor man of vrouw mag niet en nooit een grote rol spelen in onze samenleving in negatieve zin.

En ook niet in positieve discriminatie.

Akke Moeka Hara

Avatar

Er komen tien kinderen morgen op een feestje bij mijn zoontje.

Ik heb ze alle tien op papier gezet.

Jantje, heeft tanden die uitsteken.

Pedro, kwijlt veel.

Sander, heeft gemixte ouders (hij is zwart maar heet Sander haha)

Kimberley, heeft geen vader bastaard kind.

Johan, gewoon normaal blank en blond gezonde jongen.

Achmed, heeft een gele gloed en kijkt raar uit zijn ogen. (Niet uit het oog verliezen)

Leroy, well he is just fucking BLACK!

Noah, homo!

Darryl, welcome to the family son!

akketa

Avatar

Wow...
Ik weet niet hoe je uit mijn reacties racisme en discriminatie haalt, maar jouw laatste reacties laten juist zien wat er mis is nu. Ik weet niet waarom er zoveel negativiteit in je zit, maar dit laat geen goede kant van je zien. Je ziet echt in heel veel dingen racisme en/of discriminatie...

Iemands kenmerken benoemen is allesbehalve racistisch. Het gaat om de reden erachter of de intentie van degene die het zegt.

Sunspot

Avatar

Raar, maar dat dacht ik ook voordat ik die quote van haar las.

Ed Crane

Avatar

Ze heeft gelijk, in Wakanda zouden ze niets van haar moeten hebben.

Decepticon

Avatar

Zodra iemand zichzelf gaat bestempelen met woorden als panseksueel, is er iets gruwelijk mis met je volgens mij. En moeten ze gauw naar een therapeut.

Of een klap op de kop met een grote wokpan. Smiley face

Ed Crane

Avatar

W'rom? Laat'r lekker panseksueel zijn.

Sunspot

Avatar

Quote van Artificialis

"Ze is een halve blanke meid (met een Deense achtergrond) die het niet gepast vind om een puur Afrikaans personage te spelen. Dat is toch niet onlogisch?"

Dit dus, niks raars aan, begrijpelijk.
Mensen halen er gelijk onnodig allerlei dingen bij, niet nodig Smiley face

Akke Moeka Hara

Avatar

Vertel mij buitenom opsporing verzocht, wat het nut is of de meerwaarde van het benoemen of bestempelen van iemand huiskleur, of als diegene een zwarte vader/moeder heeft???
Dat is gewoon racistisch, je benoemt opzettelijk rassen of afkomst zonder reden.
Wat is het nut van een Amerikaanse die daar in de VS is geboren te benoemen tot afro-Amerikaanse en een blanke gewoon Amerikaanse?
Zolang je dit zo bestempelt is het racisme, je maakt opzettelijk onderscheid in rassen of door kleur.

tariegb

Avatar

tis duidelijk te hoog gegrepen voor menig mens hier om dit te begrijpen, hou je liever bij GTST en je simpel leventje Smiley face
simpele dorpsmensen die intellectueel willen doen op een online forum, tis beschamend om te lezen, maar normaal in NL

ThomasOMalley

Avatar

@tariegb
Je hebt er nogal een handje van om te klagen over het niveau van een ander, maar een eigen standpunt blijft uit.
Bang dat je inhoudelijk overtroefd wordt door een dorpse jongen?

Akke Moeka Hara

Avatar

Laatste reactie op dit: de Joden werden destijds ook bestempelt en gelabeled met een ster op hun arm, of je dit nou op papier doet of op een arm, whats the difference.

dakai-world

Avatar

Dayumm, y'all better get a snicker... Acting grumpy 'nd all.

Het grootste probleem is dat mensen niet luisteren om elkaar standpunten te horen, maar eerder luisteren om een mening compleet te kunnen bashen.

Ik zeg, ik ga weer lekker aan 't werk. #HOUDOE

tariegb

Avatar

@ThomasOMalley
je voelt je aangesproken denk ik?

ThomasOMalley

Avatar

Niet echt dapper om steeds het intellect van een ander in twijfel te trekken zonder zelf een standpunt in te nemen toch?
Nu kom je weer met een nietszeggende comment, maar jouw superieure intellect blijft ons allen onbekend.

NieuwsFilm

meest populair