10 'Lord of the Rings' geheimen

10 'Lord of the Rings' geheimen

Van problemen op de set tot blessures

The Lord of the Rings trilogie is een van de meest geliefde trilogie's aller tijden; de drie films van Peter Jackson werden achter elkaar opgenomen. Zo duurden de opnames maar liefst 438 dagen en sliep regisseur Jackson maar gemiddeld zo'n 4 uur per nacht. Ook werkten talloze andere mensen aan de films die bij menig filmfanaat enorm geliefd zijn. Toch zijn er héél wat weetjes over de films die niet erg bekend zijn bij het grote publiek. Hier worden ze op een rij gezet.

1) De 'cave troll' waarmee Aragorn vecht in 'The Return of the King' had eigenlijk Sauron moeten zijn

Tijdens het allerlaatste gevecht bij The Black Gate neemt Aragorn het op tegen een cave troll, die, voordat hij vlucht, Aragorn bijna verslaat. Dit gevecht zou oorspronkelijk veel meer impact hebben, omdat het normaalgesproken Sauron zou zijn. Dit zei Jackson erover: ''We wilden eigenlijk meer met Sauron doen dan alleen zijn brandende oog in de toren laten zien. We wilden hem eigenlijk echt een vorm geven en er een persoonlijk gevecht van maken tussen Aragorn en Sauron, wat niet in de boeken voorkomt. Uiteindelijk besloten we het niet te doen, het paste namelijk niet in het verhaal; Aragorn is niet heldhaftig in de zin dat hij het alleen opneemt tegen de grote schurk, maar zet zijn eigen leven op het spel in de hoop Frodo en Sam hiermee meer tijd te gunnen''.

2) Sean Bean klom bijna elke berg op vanwege zijn vliegangst

Sean Bean, die Boromir speelde in het eerste deel, had enorme last van vliegangst; hierdoor vertrok hij vaak eerder en klom hij in kostuum en al de berg op voordat de scene gefilmd werd. Als hij te laat boven aankwam werden andere scenes al eerder gefilmd. Ondanks zijn vliegangst, moest hij toch één keer de helikopter in, toen er hoog in de bergen in de sneeuw gefilmd werd.

3) De nodige figuranten waren vrouwen ... met baarden!

Op bepaalde plekken in Nieuw Zeeland was het niet altijd even makkelijk om genoeg figuranten te vinden op, al helemaal niet toen er paardrijders nodig waren. Er werden niet genoeg mannen gevonden, dus werden ook de nodige vrouwen gevraagd en verkleed als mannen om hen zo toe te kunnen voegen aan de slag bij Rohan.

4) Een belangrijke scene kon niet gefilmd worden vanwege een overstroming

We kunnen nog van geluk spreken dat de Lord of the Rings crew bijna altijd goed weer had zodat er precies gefilmd kon worden wat ze gepland hadden maar een indrukwekkende scene kon helaas niet gemaakt worden vanwege het weer. Zo was er aan het eind van The Fellowship of the Ring een grote vechtscene gepland tussen het genootschap en een bende orcs op de rivier, maar door een heftige overstroming werd deze op het laatste moment afgezegd.


5) Het script werd gedurende de opnames de nodige keren veranderd

Vaak werd het script op het laatste moment aangepast, waardoor de acteurs nogal wat moesten improviseren of een manier bedenken om te spieken; zo ook Sean Bean in het eerste deel wanneer iedereen zich voor de eerste keer treft in Rivendell. Hier geeft Boromir een speech over hoe ze ring kunnen gebruiken tegen Mordor. Meerdere keren kijkt hij weg van de camera. Het lijkt hier of hij diep in gedachten is, maar hij leest dan zijn script dat hij op verschillende plekken had liggen.

6) Nogal wat acteurs liepen flinke blessures op

Dominic Monaghan, die Merry vertolkt in de trilogie, zei dat iedereen tijdens de opnames geblesseerd raakte; zo brak Orlando Bloom meerdere ribben toen hij van zijn paard afviel en nog een keer toen een deel van de set bovenop hem terecht kwam; Sean Astin liep vol in een enorm stuk glas en moest hierdoor met spoed naar het ziekenhuis gebracht worden en Viggo Mortensen brak zijn teen tijdens een scene waarin hij tegen een helm trapte. Grappig genoeg heeft deze scene wel de film gehaald. De acteur die Gimli speelt, John Rhys-Davies, had misschien geen blessure opgelopen maar had wel enorme allergische reacties op zijn nep-baard die zo erg waren dat hij een rol weigerde in de Hobbit films.

7) 16 uur make-up for stuntman Greg Lane

Stuntman Greg Lane speelde meerdere rollen in de Lord of the Rings trilogie; zo was hij bijvoorbeeld Saruman/Christopher Lee's dubbel tijdens het gevecht met Gandalf/Ian McKellen; Isildur die doorzeefd werd met pijlen maar misschien was zijn voornaamste rol wel de 'berserker orc' die de muur opblies in Helm's Deep. Voor dit personage moest Lane maar liefst 16 uur stilzitten om helemaal opgemaakt te worden. Ook was de fakkel gigantisch zwaar, waardoor hij lichte brandwonden opliep.

8) Viggo Mortensen was niet de originele Aragorn

Mortensen wist als Aragorn bij iederen hoge ogen te gooien en het is nu lastig iemand anders in deze rol voor te stellen.
Daniel Day-Lewis mocht dan wel gecontacteerd zijn voor de rol, deze ging uiteindelijk wel naar Mortensen maar dat gebeurde ook pas echt op het laatste moment. De Ierse acteur Stuart Townsend, werd aanvankelijk Aragorn maar werd al ontslagen na maar twee dagen werk. Peter Jackson vond hem namelijk uiteindelijk te jong voor de rol. Toen pas ging deze naar Mortensen.

9) 'Matching tattoos'

De leden van de Fellowship hadden onderling een erg hechte band gekregen en besloten als gevolg hiervan allemaal dezelfde tatoeage te laten zetten. Zo zei Mortensen: ''We wilden allemaal hetzelfde: het woord 'negen' in elfentaal, aangezien ons fellowship bestond uit negen leden''. Rhys-Davies weigerde echter ook de tatoeage te nemen: ''Wanneer er iets gevaarlijks aan de hand is of wanneer er bloed bij komt kijken, stuur ik mijn stand-in''.

10) Dierenproblemen

Er zijn heel wat scenes in de trilogie waarin dieren, voornamelijk paarden, te zien zijn. Geen enkel dier raakte gewond tijdens de opnames, maar toch kwamen er de nodige te overlijden toen ze tijdelijk werden verhuisd naar een grote boerderij om plaats te maken voor de crew. Helaas waren de omstandigheden op deze boerderij niet altijd even geweldig en bleven van de 150 paarden, geiten, kippen en schapen er 27 dood.

NieuwsFilm

meest populair