Events & Festivals

Iron Man - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Alles over de verbindingen, cameo's en andere belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Avengers: Infinity War gaat.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 19:55 in Events & Festivals
Nog maar even en dan draait Avengers: Infinity War in de bioscoop. In de aanloop naar die film kijken we terug naar het succesverhaal van Marvel Studios. In tien jaar tijd maakte men twintig films, elk met zo zijn eigen connecties met voorgaande films in de franchise en hints naar de toekomst. Die leggen we bloot in deze nieuwe artikelenreeks.

» Surf naar deze pagina voor al onze overzichten!


Iron Man (2008)
Regie: Jon Favreau | Cast: Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Terrence Howard (Rhodey), Jeff Bridges (Obadiah Stane), Gwyneth Paltrow (Pepper Potts) e.a.
Budget: 140 miljoen dollar | Box office: 585,1 miljoen dollar
Het MCU werd gelanceerd in 2008, met Iron Man. We durven het wel te stellen: het universum zou niet bestaan hebben zonder de opmerkelijke aanwezigheid van Robert Downey Jr., een acteur die ooit in ongenade vervallen was en met deze film een uiterst succesvolle comeback maakte.

Het plot

Iron Man begint als Tony Stark ontvoerd wordt door de terroristengroep The Ten Rings. Dat gaat niet heel goed, en Stark eindigt met een stuk schroot in zijn borstkas waaraan hij onherroepelijk dood zal gaan. Maar Stark is een uitvinder en ontwikkelt iets een mini-fusiereactor, de Arc Reactor, waarmee hij dat voorkomt. Tegelijk bouwt hij een groot robotpak waarmee hij kan ontsnappen. Eenmaal in de Verenigde Staten besluit hij een verfijndere versie van het pak te bouwen en krijgt hij te maken met zijn voormalig rechterhand Obadiah Stane. Die is er niet heel blij mee dat Tony het bedrijf, ooit een wapenhandel, wil veranderen naar iets dat het beste met de wereld voor heeft. Een strijd barst los die Stark wint en de film eindigt ermee dat Tony onthult dat hij Iron Man is.

Links met andere films

Het is de eerste film in het MCU, dus heel veel connecties met andere Marvel-films zijn er niet. Er is enkel een cameo van Samuel L. Jackson als Nick Fury na de credits, die vertelt over The Avengers Initiative. Daarnaast is er in beeld op een gegeven moment een prototype van het schild van Captain America te zien.

After credits

Er is maar één scène te zien na de aftiteling en die draait om Nick Fury die Tony Stark vertelt over het idee van de Avengers. Er zijn meer superhelden in de wereld, benadrukt Fury.

Cameo van Stan Lee

Stan Lee is te zien als zichzelf in deze film. Tony Stark ziet hem echter aan voor Playboy-baas Hugh Hefner.14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

BlackPowerWolf

Avatar

De beste Iron Man film. De rest was toch echt minder. Door enkele leuke humorlines komt Iron Man 3 op plek 2 bij mij.

batmaster

Avatar

Toen ik 10 jaar geleden in de bioscoop Iron Man zat te kijken had ik echt niet gedacht dat we 10 jaar later Infinity War zouden krijgen. Ook al begin een beetje Marvel moe te worden, stiekem is het wel gaaf dat we als Comic liefhebbers dit allemaal gekregen hebben.

Frietgezicht

Avatar

Dit was 20 jaar geleden ondenkbaar dat zo'n universum mogelijk is. (toen het al een tijdje bezig was dachten veel mensen zelfs dat een Spidey in dit universum nooit zou gebeuren)Ik ben totaal niet Marvel moe. Vervolgen vind ik vaak sterker dan het origineel(Cap 2 en 3 en Thor 3) en we zijn nu aangekomen bij de grootste superhelden-film ooit gemaakt(hoe die qua 'beste' in lijstjes komt is afwachten)lichtelijk off-topic: Jammer dat het niveau op Netflix een stuk minder geworden is. Iron Fist en The Defenders waren matig en Jessica Jones seizoen 2 is ook een lange zit.

Gelukkig was The Punisher er nog even tussendoor.

Artificialis

Avatar

batmaster "Toen ik 10 jaar geleden in de bioscoop Iron Man zat te kijken had ik echt niet gedacht dat we 10 jaar later Infinity War zouden krijgen."

Het is inderdaad echt ongelofelijk wat er in 10 jaar is gepresteerd. Wie had ooit gedacht dat de Tony Stark uit deze film nu door aliens en magiërs omringd zou worden?

Ereptile

Avatar

Iron Man blijft nog steeds één van mijn favoriete Marvel films. De film die het allemaal begon! Het maakte mij tot een fan van Iron Man als personage en ik had ook nooit durven dromen dat we een heel Cinematic Universe kregen van alle Marvel personages die bij de studio beschikbaar waren.

10 jaar later.... en kijk hoe ver Marvel is gekomen :) Super veel "onbekende" superhelden geïntroduceerd tot het mainstream publiek en de films zijn van goede kwaliteit. Persoonlijke meningen over sommige MCU films daargelaten ;)

Master Of Films

Avatar

Frietgezicht "lichtelijk off-topic: Jammer dat het niveau op Netflix een stuk minder geworden is. Iron Fist en The Defenders waren matig en Jessica Jones seizoen 2 is ook een lange zit."
Dan heb je Inhumans niet gezien. Ter vegelijking Iron Fist en The Defenders zijn dan opeens de GoT series van de MCU geworden. Zelfs Marvel schaamt zich dat ze the Inhumans ooit in de MCU hebben geplaatst.

chefry1983

Avatar

Iron man vind ik een goede film. Ben zeer erg benieuwd naar infinity war

rainking

Avatar

Ben zelf bezig alle MCU films en one-shots tot nog toe te kijken. De series sla ik over. Gisteravond Phase 1 afgerond.

Eerste Iron Man is altijd weer leuk om te zien.

Frietgezicht

Avatar

Ben benieuwd of Thanos de 'sterkste' badguy is uit de geschiedenis van de filmwereld.
Of een badguy nu geslaagd is of niet...
Weet niet wat er zou gebeuren als hij en Apocalypse uit de laatste X-Men in 1 ruimte komen te staan bijvoorbeeld :P

Leuke poll voor FT :p

Colruiter

Avatar

Het blijft verbazingwekkend wat Marvel gepresteerd heeft. Toen ik in mijn jonge jaren wekelijks mijn talloze Marvel-comics ging halen, hoopte ik ooit mijn favoriete helden op het grote scherm te zien, en toen uiteindelijk de eerste Spiderman-film verscheen en Jurassic Park en Terminator 2 ons verbaasden met hun fantastische special effects besefte ik dat de tijd gekomen was, en kijk... nu krijgen we binnenkort de grootste verzameling superhelden ooit op het grote scherm en dan nog wel tegen een galactische schurk... thank you, Marvel...

Decepticon

Avatar

Fantastische film en imo nog steeds één van de beste MCU films.

Ik ben benieuwd of we nog eens weer wat AC/DC krijgen te horen als Iron Man in beeld komt, dat deed Whedon fantastisch in de eerste Avengers, AC/DC hoort bij Iron Man.
Het zal wel niet, maar het zou wel mooi zijn.

Master Of Films

Avatar

AC/DC hoort zeker bij Iron Man, helemaal met je eens Decepticon. :)

Ed Crane

Avatar

Over het algemeen is de MCU-humor goedkoop, flauw en ondermaats, maar deze film had minstens 2/3e van de speelduur de juiste balans: ik had eigenlijk het idee naar een half superheldenfilm half stonerfilm te kijken: qua humor een niveau dat niet meer bereikt zou worden. Niet in de laatste plaats omdat Marvel hierna zo veel op humor is gaan inzetten, erg krampachtig, geforceerd, vooral gemakzuchtig, en van een niveautje 'voor zo ongeveer de laagste gemene deler'; de eerste Iron Man daarentegen heeft nog wat meer een soort cultsensibiliteit met een wat groter budget.

Mav Damian

Avatar

Een schot in de roos. Een goede en succesvolle film dat een start was van een universum. De enigste die daar in geslaagd was

nieuwslaatste nieuws

meest populair