Iron Man - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Alles over de verbindingen, cameo's en andere belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Avengers: Infinity War gaat.

Nog maar even en dan draait Avengers: Infinity War in de bioscoop. In de aanloop naar die film kijken we terug naar het succesverhaal van Marvel Studios. In tien jaar tijd maakte men twintig films, elk met zo zijn eigen connecties met voorgaande films in de franchise en hints naar de toekomst. Die leggen we bloot in deze nieuwe artikelenreeks.

» Surf naar deze pagina voor al onze overzichten!

Bekijk de afbeelding
Iron Man (2008)
Regie: Jon Favreau | Cast: Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Terrence Howard (Rhodey), Jeff Bridges (Obadiah Stane), Gwyneth Paltrow (Pepper Potts) e.a.
Budget: 140 miljoen dollar | Box office: 585,1 miljoen dollar
Het MCU werd gelanceerd in 2008, met Iron Man. We durven het wel te stellen: het universum zou niet bestaan hebben zonder de opmerkelijke aanwezigheid van Robert Downey Jr., een acteur die ooit in ongenade vervallen was en met deze film een uiterst succesvolle comeback maakte.

Het plot

Iron Man begint als Tony Stark ontvoerd wordt door de terroristengroep The Ten Rings. Dat gaat niet heel goed, en Stark eindigt met een stuk schroot in zijn borstkas waaraan hij onherroepelijk dood zal gaan. Maar Stark is een uitvinder en ontwikkelt iets een mini-fusiereactor, de Arc Reactor, waarmee hij dat voorkomt. Tegelijk bouwt hij een groot robotpak waarmee hij kan ontsnappen. Eenmaal in de Verenigde Staten besluit hij een verfijndere versie van het pak te bouwen en krijgt hij te maken met zijn voormalig rechterhand Obadiah Stane. Die is er niet heel blij mee dat Tony het bedrijf, ooit een wapenhandel, wil veranderen naar iets dat het beste met de wereld voor heeft. Een strijd barst los die Stark wint en de film eindigt ermee dat Tony onthult dat hij Iron Man is.

Links met andere films

Het is de eerste film in het MCU, dus heel veel connecties met andere Marvel-films zijn er niet. Er is enkel een cameo van Samuel L. Jackson als Nick Fury na de credits, die vertelt over The Avengers Initiative. Daarnaast is er in beeld op een gegeven moment een prototype van het schild van Captain America te zien.

After credits

Er is maar één scène te zien na de aftiteling en die draait om Nick Fury die Tony Stark vertelt over het idee van de Avengers. Er zijn meer superhelden in de wereld, benadrukt Fury.

Cameo van Stan Lee

Stan Lee is te zien als zichzelf in deze film. Tony Stark ziet hem echter aan voor Playboy-baas Hugh Hefner.



NieuwsFilm

meest populair