Is 'Black Panther' te succesvol voor Hollywood?

Floppen andere films doordat mensen naar 'Black Panther' blijven gaan?

Black Panther is een enorm succes, veel groter dan oorspronkelijk verwacht werd. De Marvel superheldenfilm van Ryan Coogler overtreft de voorspellingen en staat al vijf weken bovenaan de internationale box-office lijstjes. Terwijl enkele jaren geleden nog veel werd beweerd dat een film met zwarte sterren over zwarte helden niet zou verkopen.

Allemaal prachtig toch? Misschien toch niet. Het is namelijk heel goed voor Marvel en Disney, maar niet per se voor Hollywood als geheel. Het is zeldzaam dat films die in Februari uitkomen, zo snel én zo lang zo veel bezoekers trekt. En dit is volgens Scott Mendelson van Forbes.com de reden dat andere Hollywoodfilms die na Black Panther uitkwamen dit jaar, het heel ondermaats doen in vergelijking met films die in eerdere jaren in Maart uitkwamen.

Red Sparrow brengt bijvoorbeeld tot nu toe veel minder geld in het laatje dan verwacht, Tomb Raider moet strijden voor een tweede plaats momenteel en Disney's eigen fantasyfilm A Wrinkle in Time doet het zelfs zo slecht in de VS dat besloten is de film niet meer in de Benelux bioscopen zal worden uitgebracht. Annihilation werd zelfs op het laatste moment wereldwijd geschrapt en in plaats van in de bios uitgebracht aan Netflix doorverkocht.

Nu kun je je natuurlijk wel afvragen of dit allemaal de schuld is van het succes van Black Panther, of dat het probleem ligt bij dat Hollywood te gewend is geworden om routineus films uit te brengen die snel moeten scoren of anders floppen, en dat mensen de films dit voorjaar gewoon minder zien zitten. Hoe dan ook kun je stellen dat de inmiddels traditionele Hollywood-strategie de afgelopen maand niet goed werkt.

NieuwsFilm

meest populair