Algemeen

Is 'Black Panther' te succesvol voor Hollywood?

Floppen andere films doordat mensen naar 'Black Panther' blijven gaan?

door Kaj van Zoelen om 09:53 in Algemeen
Black Panther is een enorm succes, veel groter dan oorspronkelijk verwacht werd. De Marvel superheldenfilm van Ryan Coogler overtreft de voorspellingen en staat al vijf weken bovenaan de internationale box-office lijstjes. Terwijl enkele jaren geleden nog veel werd beweerd dat een film met zwarte sterren over zwarte helden niet zou verkopen.

Allemaal prachtig toch? Misschien toch niet. Het is namelijk heel goed voor Marvel en Disney, maar niet per se voor Hollywood als geheel. Het is zeldzaam dat films die in Februari uitkomen, zo snel én zo lang zo veel bezoekers trekt. En dit is volgens Scott Mendelson van Forbes.com de reden dat andere Hollywoodfilms die na Black Panther uitkwamen dit jaar, het heel ondermaats doen in vergelijking met films die in eerdere jaren in Maart uitkwamen.

Red Sparrow brengt bijvoorbeeld tot nu toe veel minder geld in het laatje dan verwacht, Tomb Raider moet strijden voor een tweede plaats momenteel en Disney's eigen fantasyfilm A Wrinkle in Time doet het zelfs zo slecht in de VS dat besloten is de film niet meer in de Benelux bioscopen zal worden uitgebracht. Annihilation werd zelfs op het laatste moment wereldwijd geschrapt en in plaats van in de bios uitgebracht aan Netflix doorverkocht.

Nu kun je je natuurlijk wel afvragen of dit allemaal de schuld is van het succes van Black Panther, of dat het probleem ligt bij dat Hollywood te gewend is geworden om routineus films uit te brengen die snel moeten scoren of anders floppen, en dat mensen de films dit voorjaar gewoon minder zien zitten. Hoe dan ook kun je stellen dat de inmiddels traditionele Hollywood-strategie de afgelopen maand niet goed werkt.

39 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

ligt het aan mij of staat het nieuws dat Wrinkle in Time niet meer wordt uitgebracht totaal niet op Filmtotaal

Guyon2002

Avatar

Ik denk dat het 1e halfjaar van 2018 sowieso niet goed gaan verlopen voor films die niet Infinity War, Solo, Deadpool of Fallen Kingdom heten

GreenHornet

Avatar

je kan toch van te voeren een scenario maken of een film een succes gaat worden.

Mav Damian

Avatar

@GreenHornet
Nee! Dat heeft totaal daar niks mee te maken.

aspers

Avatar

@SunChaser, ligt niet aan jou... Ik heb het ook aangegeven, maar ze doen er niets mee. Vond dat nogal 'Breaking' nieuws. Zeker in vergelijking met al het 'non-nieuws' dat die dag op FT stond.

Ed Crane

Avatar

Of is A Wrinkle In Time gewoon een butfilm en had zo ongeveer iedereen dat gewoon door?

Ninsh

Avatar

@greenhornet

Nee het heeft met iets anders te maken ;) "all black movie"

Bedoel er verder niks mee btw. Maar het heeft alles met dat te maken.

Rich Art

Avatar

Tis leuk om te zien dat de film zo goed scoort, maar er zitten echt wel betere films in het MCU. Denk dat de studio's gewoon naar zichzelf moeten kijken en betere films moeten maken. Dat het publiek niet meer zo makkelijk te paaien is en alles maar bezoekt wat er gaat draaien.

Ereptile

Avatar

Terwijl enkele jaren geleden nog veel werd beweerd dat een film met zwarte sterren over zwarte helden niet zou verkopen.


Dit is de Unique Selling Point waarom Black Panther zo goed scoort in de VS.

Master Of Films

Avatar

aspers "Zeker in vergelijking met al het 'non-nieuws' dat die dag op FT stond."
Zoals elke dag Avengers: Infinity War "nieuws", wat steeds meer op speculatie is gebaseerd.

SunChaser

Avatar

Ik kijk graag op FT maar het mag wel wat minder gesponsorde berichten die niet alsodanig worden aangemeld, minder nonnieuws (ik weet Honest Trailers zelf ook wel te vinden) minder Google Translate gebruiken en wat sneller echt nieuws brengen en niet pas 2 dagen later of wegstoppen in een bijzin. oja meer evenwicht in blockbusters en arthouse is ook fijn want er is meer dan Disney en Warner Brothers

Master Of Films

Avatar

Zeg wisten jullie dat Wrinkle in Time niet meer wordt vertoond in de Nederlandse en Belgische bioscopen.

benjamin

Avatar

En deze films zouden wel grote successen zijn geweest als Black Panther er niet geweest was? Zou het feit dat ze over het algemeen matig ontvangen zijn niet ook een (grotere) rol spelen?

Master Of Films

Avatar

Ed Crane "Of is A Wrinkle In Time gewoon een butfilm en had zo ongeveer iedereen dat gewoon door?"
Als je het antwoord wilt weten. Kijk dan A Wrinkle In Time, zodat je een eigen mening kan geven. Dat heeft YMS (Adum) ook gedaan.

Ed Crane

Avatar

Helemaal mee eens MoF, zo denk ik nou ook altijd!

Echter, het draait hier niet om ons maar om andere mensen (het publiek dat het voor een groot deel liet afweten); en ook formuleerde ik gewoon een hypothese (zie vraagteken) als alternatief voor de hypothese die dit artikel naar voren schuift.

Maar ik ga de film zeker zien om m'n eigen mening te kunnen formuleren zodra de film in de bioscoop draa... oh wait

Master Of Films

Avatar

Nou dan maar de Blu-ray of DVD of streaming media of anders op SBS (met gratis reclame).

SunChaser

Avatar

in ieder geval leert Disney met Wrinkle na John Carter, Lone Ranger en Tomorowland dat je flops niet hoeft door te drukken. het duurde even en een miljard dollar verlies maar dan heb je ook wat

Da Villain

Avatar

Wat een vreselijke onzin! Een film doet het goed omdat mensen 'm leuk vinden. Een film doet het slecht als ie slecht ontvangen wordt. Ze doen het heus niet slecht omdat BP in de bios draait.

ThomasOMalley

Avatar

YMS is in ieder geval de meest eerlijke reviewer die je online kan vinden. Jammer genoeg wat traag in het aandragen van content, maar altijd mijn go-to guy voor reviews.

Master Of Films

Avatar

Maar luister je ook naar Sardonicast Thomas?

benjamin

Avatar

ThomasOMalley "YMS is in ieder geval de meest eerlijke reviewer die je online kan vinden. "
Ik heb niks tegen YMS, maar ik zie niet precies wat hem eerlijker maakt dan andere mensen. Is het de manier waarop zijn beoordeling van Lucas Hedges altijd zo fair en vrij van vooroordelen lijkt? Of is dit gewoon weer zo'n post waarin "zeggen wat ik wil horen" en "eerlijk zijn" wat door elkaar gehaald wordt?

Tycho Nestoris

Avatar

^
YMS heeft groot gelijk betreffende Lucas Hedges. Hij speelt in waanzinnig goede films, maar hij is altijd het zwakste punt in elke film waar hij in zit.

ThomasOMalley

Avatar

MoF "Maar luister je ook naar Sardonicast Thomas?"
Nee, maar als dit iets is wat aan te raden is, ga ik het zeker een kans geven!
benjamin "Ik heb niks tegen YMS, maar ik zie niet precies wat hem eerlijker maakt dan andere mensen. Is het de manier waarop zijn beoordeling van Lucas Hedges altijd zo fair en vrij van vooroordelen lijkt? "
Eerlijker in de zin dat hij zo objectief (zover dat kan als reviewer) mogelijk is wanneer hij een film beoordeelt. Perfecte voorbeelden hiervan vind ik o.a. zijn reviews van Edge of Tomorrow en Looper. Hoewel ik Edge of Tomorrow één van de betere actiefilms vind van de afgelopen jaren, erken ik graag de tekortkomingen die Adam boven water brengt. Ondanks alle fouten en inconsistenties kan ik nog steeds van deze film genieten en er tegelijkertijd een eerlijk gesprek over hebben. Dat vind ik zeer zeldzaam in recensenten.
Wat betreft zijn standpunt over Lucas Hedges deelt hij zijn persoonlijke mening en geeft hij ook aan dat zijn negatieve kijk op de performances van Hedges door het grote publiek niet gedeeld wordt. Deze mening geeft hij niet over Hedges in het algemeen, maar bij elke film beoordeelt hij de performance opnieuw. Zo heeft hij M. Night helemaal afgemaakt vanwege de rommel die hij heeft geregisseerd, maar bij de review van zijn recente Split krijgt hij gewoon weer het voordeel van de twijfel en dus terecht een positievere review. Dat is eerlijk.
benjamin "Of is dit gewoon weer zo'n post waarin "zeggen wat ik wil horen" en "eerlijk zijn" wat door elkaar gehaald wordt?"
Ik verwacht juist van reviewers dat ze níet zeggen wat ik wil horen. Dat ze mij laten nadenken over een film op een manier die ik zelf niet had bedacht; dat is ook de meerwaarde voor mij om naar een reviewer te luisteren. Natuurlijk kan ik mijn eigen mening vormen, maar ik heb niet de arrogantie (nee, echt niet) om te zeggen dat ik zelf prima instaat ben een film te analyseren en daarmee alle waarheid in pacht heb. Het interessante van andermans kijk op films is juist dat je je huidige perspectief verbreedt en hiermee een eerlijker of in ieder geval beter geïnformeerde visie kan vormen. Ik luister graag naar mensen die het niet met me eens zijn of ergens anders over denken, omdat ik daar veel van kan leren.

Frietgezicht

Avatar

^ Volgens mij waren de meeste recensenten negatief over M Night z'n crap films en daarna wel aardig positief over Split hoor...

Als recensent moet je toch juist aardig objectief blijven en dus elke film een kans geven. Dat is ook niet zo origineel..

benjamin

Avatar

ThomasOMalley "Ik verwacht juist van reviewers dat ze níet zeggen wat ik wil horen."
En zo hoort het natuurlijk ook. Helaas krijg ik de indruk dat velen gewoon een bevestiging willen krijgen en dan bijvoorbeeld enkel wat hun aanstaat als eerlijk of realistisch willen zien.

ThomasOMalley "Eerlijker in de zin dat hij zo objectief (zover dat kan als reviewer) mogelijk is wanneer hij een film beoordeelt. "
Maar doet hij dat echt zo veel meer dan de anderen?

ThomasOMalley "Deze mening geeft hij niet over Hedges in het algemeen, maar bij elke film beoordeelt hij de performance opnieuw."
Maar toch vraag ik me af of daar geen confirmation bias aanwezig is.

Master Of Films

Avatar

ThomasOMalley "Nee, maar als dit iets is wat aan te raden is, ga ik het zeker een kans geven!"
Het is een podcast waarin YMS (Adum) ook zijn zegje doet. Samen met IHE (Alex) & ralphthemoviemaker. 2 andere YT gasten die ook hun eigen manier van films reviewen en hun meningen niet onder de banken en stoelen schuiven.

Tycho Nestoris

Avatar

^
Sardonicast is inderdaad een leuke podcast. Voornamelijk omdat het eens wat anders is dan de standaard film-podcast.

ThomasOMalley

Avatar

frietgezicht "Volgens mij waren de meeste recensenten negatief over M Night z'n crap films en daarna wel aardig positief over Split hoor...

Als recensent moet je toch juist aardig objectief blijven en dus elke film een kans geven. Dat is ook niet zo origineel.."
benjamin "Maar doet hij dat echt zo veel meer dan de anderen?"
Misschien heb ik slechtere ervaringen. Ik beperk me buiten YMS vaak tot What the Flick en Chris Stuckmann (soms Kermode), gewoon voor de afwisseling. Hier mis ik vaak de kritische toon op basis van inhoud. Alfonso Duralde is bijvoorbeeld ook vrij kritisch, maar zijn onderbouwing lijkt meer vanuit emotie (of pretentie) te komen. Da’s niet erg, maar daar kan ik persoonlijk minder mee.
Ik wil absoluut niet beweren dat YMS de heilige graal is, maar ook over films die helemaal kapotgehyped zijn vind ik bij hem vrijwel altijd een verfrissende blik die niet lijkt beïnvloed door de massa.
Nogmaals, slechts mijn persoonlijke ervaring.
Wat betreft confirmation bias, dat kan ik nauwelijks goedpraten, al is het logisch dat je scepticisme wel gegrond is als deze is gebaseerd op eerdere behaalde resultaten. Ook mag je best een persoonlijke aversie hebben jegens bepaalde acteurs en actrices, zolang je dit maar niet als waarheid verkoopt.

ThomasOMalley

Avatar

@MoF
Ik ga de podcast een kans geven, goed voer voor in de auto. Bedankt voor de tip!

Frietgezicht

Avatar

Geef mijn podcast ook een kans. Een recensie van mij duurt een krappe 4 uur per film ongeveer dus ga overal uitgebreid op in.

Weet je wie irri is,die van Beyond the Trailer. Haar stem, haar mening. En toch kijk ik soms omdat ik continu mij dan afvraag of ik haar zou doen als ze in mijn nest ligt.

Master Of Films

Avatar

^Grace Randolph. Ze ziet er niet slecht uit, maar of ze zich ook zo gedraagt in het echte leven zoals ze in haar filmpjes. Hoop van niet. Hoewel ze wel leuk is om naar te kijken, kan je net zo goed een aap neer zetten en dan zijn/haar mening vragen over trailer X of film X. Niet bepaald serieus te noemen. Net zoals die ADHD idioot van een Jeremy Jahns. Nutteloze film reviews van die gozer. Al is hij of gedragt hij zich wel een beetje normaler in Movietalk. Maar zijn eigen reviews, skip it. Je steekt er niks van op. Die 1,4 miljoen abbo's zijn dan ook geen filmfans (die weten toch echt wel de betere critics te vinden). Humor en filmkritiek is te vinden bij Red Letter Media. en niet bij JJ.

ISIM

Avatar

Whahaha, wat is dit voor een artikel??? Gun BP gewoon zijn shine. Wat is het nut van dit artikel?? Lijkt wel of ze Willem zeggen van dat BP alleen maar zijn succes heeft te danken omdat andere films het Latem afweten hahah. Maar volgens mij geld dit voor alle boxoffice toppers. Zit die 3,5 van de 5 sterren van Filmtotaal niet helemaal lekker. Iedereen roemt de film om het verhaal en vond sommige scenes iets teveel CGI en bij Filmtotaal was het net andersom.

Ed Crane

Avatar

PommesfritesGesicht "Weet je wie irri is,die van Beyond the Trailer. Haar stem, haar mening."

Ik heb me onlangs maar eens tijdelijk geabonneerd op Yuya. Ik versta er niks van en daar gaat het me ook om, want dan kijk je er van een soort buitenaards perspectief naar en denk je "what the...". Gaat ook niet over film, gelukkig maar, want ik versta er toch niks van. Ik hou het ook nooit langer dan een minuut vol, want het gaat niet over film.

Sunspot

Avatar

Ten eerste is het een Marvel film, dus zeker winst wel.

Daarnaast zo gehyped door de zwarte bevolking, weet je hoeveel verschil dat kan maken, als al die gasten opeens wel naar de film gaan.

Ik denk dat het gewoon is omdat de zwarte bevolking en masse naar de film is gegaan.

Frietgezicht

Avatar

@ Nazi, ik vind zelf Jahns nog wel te doen omdat zijn reviews kort en krachtig zijn maar zijn argumenten zijn idd aardig slap en nooit origineel. Hij wijkt niet af van de meerderheid van de bevolking. Ik vind bijv films als The Usual Suspects, The Deer Hunter en Taken bagger maar heb wel argumenten.

@ Crane, die chick ga ik volgen.

benjamin

Avatar

ThomasOMalley "Wat betreft confirmation bias, dat kan ik nauwelijks goedpraten, al is het logisch dat je scepticisme wel gegrond is als deze is gebaseerd op eerdere behaalde resultaten. "
Ik denk dat confirmation bias in het algemeen vrij menselijk en wat dat betreft wel begrijpelijk is. Maar ik neem dus wat dat betreft wel pakweg een opmerking van bijvoorbeeld YMS over Hedges met een korreltje zout.

benjamin

Avatar

ISIM "Lijkt wel of ze Willem zeggen van dat BP alleen maar zijn succes heeft te danken omdat andere films het Latem afweten hahah."
Dat is zowat het tegenovergestelde van wat ze zeggen.

ThomasOMalley

Avatar

@Benjamin
Ja da's fair, ik respecteer zijn mening, maar ik heb de performance van Hedges nooit echt onaangenaam gevonden. Ik filter uit reviews dus eigenlijk simpelweg de dingen waar ik uiteindelijk ook echt iets mee kan.

Dr.Freud

Avatar

Natuurlijk. Eerst was het piraterij en nu zijn het andere films. Ben benieuwd wanneer ze tot de ontdekking komen dat ze gewoon flutfilms maken.

NieuwsFilm

meest populair