Doctor Strange - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Doctor Strange - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Alles over de verbindingen, cameo's en andere belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Avengers: Infinity War gaat.

Nog maar even en dan draait Avengers: Infinity War in de bioscoop. In de aanloop naar die film kijken we terug naar het succesverhaal van Marvel Studios. In tien jaar tijd maakte men achttien films, elk met zo zijn eigen connecties met voorgaande films in de franchise en hints naar de toekomst. Die leggen we bloot in deze nieuwe artikelenreeks.

» Surf naar deze pagina voor al onze overzichten!

Bekijk de afbeelding
Doctor Strange (2016)
Regie: Scott Derrickson | Cast: Benedict Cumberbatch (Stephen Strange), Chiwetel Ejiofor (Mordo), Mads Mikkelsen (Kaecilius), Tilda Swinton (The Ancient One), Rachel McAdams (Christine Palmer) e.a. Budget: 165 miljoen dollar | Box office: 677,7 miljoen dollar
Na de grootse Phase III-opening met Civil War was het Doctor Strange die zijn debuut maakte. Met Benedict Cumberbatch als de 'Sorcerer Supreme' duurde het zo'n 30 jaar voordat de superheld het witte doek haalde. In 1986 was er namelijk al een script beschikbaar. Later zouden onder meer Wes Craven, Stephen Norrington en David S. Goyer de regisseur worden. Uiteindelijk kreeg de redelijk onbekende Scott Derrickson de klus en het werd na de Quantum Realm uit Ant-Man de volgende stap gezet richting het Marvel multiversum.

Het plot
De arrogante neurochirurg Stephen Strange verliest door een auto-ongeluk het gevoel in zijn handen. Zijn zoektocht naar herstel leidt hem naar Kamar-Taj, waar hij Mordo ontmoet en vervolgens ook de Ancient One. Na een aarzeling neemt ze Strange onder haar hoeden en biedt hem toegang tot het astrale vlak en andere dimensies. Ondertussen roert ook Kaecilius, een oud leerling van de Ancient One zich. Hij wil Dormammu uit de 'Duistere Dimensie' oproepen. Samen met de kracht van het mysterieuze Oog van Agamotto verslaat Doctor Strange Kaecilius en houdt hij ook Dormammu tegen. Daarna kiest Mordo zijn eigen pad en Strange keert terug naar New York waar hij verder gaat met zijn studie.

Links met andere films
Soms duikt de Avengers Tower op en Wong noemt de Avengers. En uiteraard is de 'Eye of Agamotto' de Time Stone. Maar over het algemeen is dit een introductieverhaal zonder directe links met de andere films, op de after credit na.

After credits
Twee belangrijke filmpjes. De eerste is een directe link met Thor: Ragnarok. Er is namelijk een ontmoeting te zien tussen de twee helden, met Odin als gespreksonderwerp. De tweede video toont hoe Mordo een andere 'tovenaar' vermoordt. Hiermee wordt vermoedelijk een van de slechteriken uit Doctor Strange 2 onthuld.

Cameo van Stan Lee
Opnieuw een vooral vermakelijke snelle cameo. Lee zit een boek te lezen in een bus als de stad flink onder handen wordt genomen door de verschillende 'toveraars'. Lee leest 'The Doors of Perception' van Aldous Huxley.



NieuwsFilm

meest populair