Events & Festivals

Doctor Strange - De weg naar 'Avengers: Infinity War'

Alles over de verbindingen, cameo's en andere belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Avengers: Infinity War gaat.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bram de Groot om 22:15 in Events & Festivals
Nog maar even en dan draait Avengers: Infinity War in de bioscoop. In de aanloop naar die film kijken we terug naar het succesverhaal van Marvel Studios. In tien jaar tijd maakte men achttien films, elk met zo zijn eigen connecties met voorgaande films in de franchise en hints naar de toekomst. Die leggen we bloot in deze nieuwe artikelenreeks.

» Surf naar deze pagina voor al onze overzichten!


Doctor Strange (2016)
Regie: Scott Derrickson | Cast: Benedict Cumberbatch (Stephen Strange), Chiwetel Ejiofor (Mordo), Mads Mikkelsen (Kaecilius), Tilda Swinton (The Ancient One), Rachel McAdams (Christine Palmer) e.a. Budget: 165 miljoen dollar | Box office: 677,7 miljoen dollar
Na de grootse Phase III-opening met Civil War was het Doctor Strange die zijn debuut maakte. Met Benedict Cumberbatch als de 'Sorcerer Supreme' duurde het zo'n 30 jaar voordat de superheld het witte doek haalde. In 1986 was er namelijk al een script beschikbaar. Later zouden onder meer Wes Craven, Stephen Norrington en David S. Goyer de regisseur worden. Uiteindelijk kreeg de redelijk onbekende Scott Derrickson de klus en het werd na de Quantum Realm uit Ant-Man de volgende stap gezet richting het Marvel multiversum.

Het plot
De arrogante neurochirurg Stephen Strange verliest door een auto-ongeluk het gevoel in zijn handen. Zijn zoektocht naar herstel leidt hem naar Kamar-Taj, waar hij Mordo ontmoet en vervolgens ook de Ancient One. Na een aarzeling neemt ze Strange onder haar hoeden en biedt hem toegang tot het astrale vlak en andere dimensies. Ondertussen roert ook Kaecilius, een oud leerling van de Ancient One zich. Hij wil Dormammu uit de 'Duistere Dimensie' oproepen. Samen met de kracht van het mysterieuze Oog van Agamotto verslaat Doctor Strange Kaecilius en houdt hij ook Dormammu tegen. Daarna kiest Mordo zijn eigen pad en Strange keert terug naar New York waar hij verder gaat met zijn studie.

Links met andere films
Soms duikt de Avengers Tower op en Wong noemt de Avengers. En uiteraard is de 'Eye of Agamotto' de Time Stone. Maar over het algemeen is dit een introductieverhaal zonder directe links met de andere films, op de after credit na.

After credits
Twee belangrijke filmpjes. De eerste is een directe link met Thor: Ragnarok. Er is namelijk een ontmoeting te zien tussen de twee helden, met Odin als gespreksonderwerp. De tweede video toont hoe Mordo een andere 'tovenaar' vermoordt. Hiermee wordt vermoedelijk een van de slechteriken uit Doctor Strange 2 onthuld.

Cameo van Stan Lee
Opnieuw een vooral vermakelijke snelle cameo. Lee zit een boek te lezen in een bus als de stad flink onder handen wordt genomen door de verschillende 'toveraars'. Lee leest 'The Doors of Perception' van Aldous Huxley.9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ed Crane

Avatar

Eén van de betere MCU-films. Ik was bang dat het te veel leentjebuur zou spelen bij The Matrix en Inception, maar tijdens het kijken was ik daar eigenlijk niet te veel mee bezig. Aardige trippy vormgeving, redelijke actie.

John Wayne

Avatar

Even off-topic: regisseur Milosz Forman (o.a. One Flew Over The Cuckoo's Nest en Amadeus) is overleden op 86 jarige leefijd.

Mav Damian

Avatar

Ik vind het ook een van de betere MCU films. Ook tof hoe dat ze met de magie zijn omgegaan. Hopelijk (en dat verwacht ik ook) komt er een vervolg want hier wil ik meer van zien.

Artificialis

Avatar

Het zou interessant zijn geweest als Stephen Strange als westerse buitenstaander in een volledig Aziatisch spiritueel gezelschap terecht was gekomen.. In plaats daarvan is The Ancient One een blanke vrouw, zijn mentor een zwarte man, de vijand een blanke man.. Wong wordt er nog ingegooid om de film een ''Aziatisch'' sfeertje te geven, maar met zo'n cast vraag ik mij af waarom ze überhaupt de moeite hebben genomen om naar Nepal te gaan.

Dr. Strange was een aardige film die de grenzen van het Marvel Cinematic Universe flink heeft opgerekt. Maar als je het mij vraagt is het personage Stephen Strange interessanter dan de film waarin hij zat.

Ereptile

Avatar

Pas geleden eindelijk op Blu-Ray aangeschaft. Zeer interessant personage en Benedict Cumberbatch is perfect gecast voor de rol! Echt veel problemen met The Ancient One heb ik niet, aangezien is uitgelegd in de film dat ze oorspronkelijk Keltisch is. Waarom, dat is een andere vraag...

De manier waarop ze magie hebben gebruikt in de film vind ik ook zeer interessant om te zien! Visueel echt prachtig gedaan!

Het eindgevecht is toch wel 1 van de meest verrassende "boss fights" van het hele MCU. "Dormammu, I've come to bargain!"

ThomasOMalley

Avatar

Geen straf om te kijken, maar zoals bijna alle MCU-films een replaywaarde van niks. Niets memorabels, erg forgettable.

chefry1983

Avatar

Prima film. Ik kijk deze graag opnieuw.

Ed Crane

Avatar

Ereptile "Echt veel problemen met The Ancient One heb ik niet, aangezien is uitgelegd in de film dat ze oorspronkelijk Keltisch is. Waarom, dat is een andere vraag..."

Waarom? Om zoveel mogelijk geld binnen te kunnen harken in China.

Frietgezicht

Avatar

Aardig filmpje.
Was deze film in de jaren 90 gemaakt dan was het bagger geweest.
Een film van Dr Strange waar 99% van de bevolking niet bekend mee is prima naar het witte doek te vertalen valt te prijzen maar er is natuurlijk wel op safe gespeeld.
Zoals Thomas al aangeeft, memorabel is het niet. Het is vooral een kopie/reboot van Iron Man met een ander karakter.

De badguy is weer mislukt terwijl ze een acteur ter beschikking hadden die top is(zijn rol in o.a. de serie Hannibal bewijst dat al) en alles wordt ingekleurd zoals je vorig kan verwachten.

Ok filmpje...

nieuwslaatste nieuws